Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK BAN: 'U rujnu će sva naša djeca imati mjesto u vrtiću’

Vrijeme će pokazati hoće li ostali vrtići koji su prošli na natječaju biti popunjeni i koliko će stajati. Općini Bedekovčina, roditeljima i djeci učinjena je velika nepravda, vrtić gradimo sami, ali je najvažnije da roditeljima djeca budu sigurno zbrinuta, kaže načelnik Darko Ban


Početkom listopada prošle godine izvođač radova uveden je u posao rekonstrukcije i izgradnje Dječjeg vrtića Bedekovčina, a danas je prostim okom vidljivo da je ta, nazvana II.fazom uznapredovala toliko da dograđeni vrtić ima svoje konture, a nedostaje mu samo krov i unutarnji obrtnički radovi i uređenje. Štoviše, osim za još tri vrtićke skupine, za koje će biti izgrađen, vidljiv je i nastavak koji obuhvaća još jednu manju dvoranu i prostor za još četiri vrtićke skupine. Kada će sve to biti gotovo, vrtić u Bedekovčini moći će primiti čak 223 mališana. No, kako je i rečeno u listopadu, to sljedeće školske odnosno vrtićke godine završit će se faza za još tri vrtićke grupe, a preostali dio ostavit će se u tzv. roh bau izvedbi, a dio koji će biti gotov do jeseni, uz sadašnjih 137 mališana, moći će primiti njih još 60.

Zadovoljstvo dinamikom radova


'Radovi na dječjem vrtižću idu svojim tijekom po dinamičkom planu, čak i brže. Prošli tjedan smo izvršili betonažu duge armiranobetonske ploče, a to je završna ploča na koju dolazi krov. S obzirom na vremenske uvjete mogu reći da smo uspjeli izgraditi korak ispred planiranog. Izvođač radova prati rokove na zadovoljavajući način i time smo jako zadovoljni. Nadamo se da će vrtić po dinamičkom planu i po pokazateljima izvođača, građevinski dio i završni obrtnički radovi biti gotovi do kraja svibnja. Nadam se da će i dalje biti sve po planu i da će dječji vrtić biti završen kako smo planirali. Bit će to unutar dogovorenih rokova i dogovorenih troškova koji su nešto manji od deset milijuna kuna. Za sada nema nikakvih odskakanja i nadamo se da ćemo sve biti u gabaritima kako smo predvidjeli ugovorom o radovima, zadovoljan je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.


Uz postojećih sedam još tri vrtićke grupe


Na pitanje o tome kolika je cijena vrtića u odnosu na druge vrtiće koji se grade dobivenim sredstvima budući da ih Bedekovčinaa nije dobila već vrtić gradi kreditom, kazao je da nje radio analizu koliko koji košta. 'Činjenica je da je naš vrtić bio predviđen za dogradnju jer sad imamo sedam vrtićkih skupina i to nije dovoljan kapacitet. No, sada u ovoj II. fazi završavamo prostor za još tri vrtićke skupine budući da nam je to dovoljno. Završava se kompletno objekt i fasada za te tri grupe, ali se u roh bau sistemu završava i ostali dio, a riječ je o manjoj dvorani i prostor za četiri vrtićke skupine. No taj dio nećemo završavati do konačnosti već do dovođenja instalacija, neće biti zidovi ožbukani niti završeni podovi, neće biti grijanja u tom dijelu jer nam to sada nije neophodno. U okviru smo ugovorenih vrijednosti, 9,9 milijuna kuna i nadamo se da ćemo u tim okvirima i taj projekt i izvršiti, kaže načelnik Ban.


Ogorčenje zbog nanesene nepravde


'Već sam rekao da nisam radio usporedbe, ali čujem okolo koliko je stajala gradnja ostalih vrtića, a to je dosta više novca nego će biti uloženo u našu dogradnju. To nas opet vraća na onu našu žalosnu konstataciju da je naš vrtić izbačen iz natječaja odnosno projekta Ministarstva poljoprivrede s obrazloženjem da je preskup. Ministar Tolušić je rekao našem županu Željku Kolaru da je vrtić u Bedekovčini preskup i mora biti izbačen iz tog projekta, a na kraju ispada da vrtić u Bedekovčini nije preskup i da su mještani Bedekovčine, znači naša djeca i njihovi roditelji oštećeni jer nismo dobili novac koji bi na puno značio već smo se morali osloniti na vlastita sredstva i zadužiti se. Naime, imamo jako velike potrebe za proširenje vrtića. Svake godine nam 60-tak djece ostane na listi čekanja. Kako će biti ostali vrtići po Zagorju popunjeni, to ćemo vidjeti, ali Bedekovčina, najveća općina u Krapinsko – zagorskoj županiji ima velike potrebe, puno djece i jednostavno smo morali krenuti u proširenje, a vrijeme će pokazati hoće li oni koji su dobili sredstva biti popunjeni odnosno hoće li biti potrebe za kapacitetima koji su izgrađeni i po kojoj su cijeni izgrađeni. Ponavljam, ne ulazim u to, ali sam i dalje ogorčen jer sam siguran da smo oštećeni i kao Općina, naši mještani i naša djeca, a nismo imali dugog izlaza. Potrebe i zahtjevi su takvi da svake godine imamo 60-tero djece koji se nisu mogli upisati u vrtić. Za sada njih smo rasporedili po privatni obrtima za čuvanje djece i po ostalim vrtićima diljem Zagorja i to smo financirali i financiramo, ali na jesen sva će naša djeca biti smještena u vrtiću u Bedekovčini, ne skriva žal načelnik Ban koji je ujedno i ponosan jer već kad je u prvom mandatu došao na mjesto načelnika uočio je potrebe za proširenjem, a neposredno prije toga bio je bio otvoren novoizgrađeni vrtić.


Već i prije je adaptiran stari vrtić


'Odmah smo vidjeli da postoji problem sa smještajnim kapacitetima pa smo krenuli u adaptiranje starog vrtića, gdje su sada smještene jaslice i vrtićke skupine, dio hodnika smo pretvorili u prostor za jednu grupu. Sada je u vrtiću gotovo 140 djece, a kad sam došao bilo je 65 mališana. Znači, i prije nego smo krenuli u dogradnju stvorili smo uvjete za smještaj dvostruko više djece. No, više nema prostora za proširenje pa smo bili prisiljeni na nadogradnju i morali smo se zadužiti kako bi naši roditelji imali gdje ostaviti svoju djecu i mirno raditi sigurni da su djeca adekvatno zbrinuta i da netko tko vodi brigu o njima.


Preostali radovi


Ono što još preostaje kako bi se završio dio vrtića za nove tri skupine je krov s čijim radom se upravo kreće kao i s limarijom, dolaze stolari za zatvaranje objekta i kreću unutarnji završni obrtnički radovi. Odmah će se srediti vodovod, odvodnja i kanalizacija, a zatim slijede završni radovi postavljanja podova, zidova, grijanja i u travnju će se početi raditi fasada. 'Po dinamici izvođača do kraja svibnja svi bi radovi trebali biti završeni. Ostaju vanjski radovi uređenje okoliša, pristupne ceste, ograde i slično, ali nije upitno i vrtić će biti otvoren za školsku godinu 2021/2022. kada ćemo sa smještajnim kapacitetima biti spremni primiti svu djecu s područja općine Bedekovčina, zaključuje načelnik Ban.


Veličina novoizgrađenog dijela


Dodajmo da će se završetkom radova na II. fazi dobiti prva uporabna cjelina koja će činiti kompletno izvana uređena građevina s prilaznom cestom, vatrogasnim pristupom i 20 parkirališnih mjesta te kompletno uređen i opremljen dio u prizemlju za tri vrtićke skupine kapaciteta 60-tero djece starosti od 3 do 7 godina te višenamjenskim i ostalim pomoćnim prostorom. Ukupna neto korisna površina prostora prve uporabne cjeline iznosi 536,06 četvornih metara zatvorenog i 63,10 četvornih metara otvorenog prostora. Druga faza radova sufinancira se dakle, kreditom u skladu s odlukom Općinskog vijeća, a ukupna vrijednost te investicije je 10.168.634,38 kuna. Od toga je vrijednost radova 9.992.634,38 kuna, vrijednost nadzora radova 147.500,00 kuna, a projektantskog nadzora 28.500,00 kuna. Dokumentacija za treću fazu dogradnje dječjeg vrtića koja obuhvaća dovršetak i opremanje katnog dijela građevine, ugradnju lifta, uređenje vanjskog dvorišnog dijela te dodatnih parkirališnih mjesta, spremna je za prijavu na izvore sufinanciranja, bilo da se radi o nacionalnim ili europskim sredstvima.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -stara cesta kroz Gorski kotar-DC3; -Krčki most; -Jadranska magistrala (DC8) između Rijeke i Senja (osim na dionici Novi Vinodolski-Senj gdje je zabrana prometa za autobuse n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program