Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnik Ban: Da, napuštaju me suradnici, ali zašto?


Foto: Rikard Jadan

Nakon nekoliko mjeseci trakavice u Općini Bedekovčina između načelnika Darka Bana i većine vijećnika u Vijeću, načelnik je danas sazvao konferenciju za medije o situaciji koja se odvijala i odvija u općini kojom predsjeda. Radi se obustavi proračuna za 2024. godinu, o čemu se neki dan oglasilo se i Ministarstvo financija koje je donijelo odluku kako je obustava primjene proračuna osnovana.

Podsjetimo, do ovog stanja u Bedekovčini došlo je zbog katastarske izmjere katastarske općine Komor gdje su vijećnici Kluba HDZ i HNS prozivali načelnika zbog izmjere, ali i cijene katastarske izmjere. Organizirao se prosvjed, potpisivale su se peticije... Problem vezano uz proračun za 2024. godinu nastao je kada su vijećnici Kluba HDZ-HNS podnijeli tri amandmana na samoj Sjednici vijeća, a ne kako je prema Pravilniku trebalo poslati dva dan prije održavanja Sjednice. Podnesenim i usvojenim amandmanom broj tri smanjen je rashod koji se odnosi na već ranije preuzete obveze Općine Bedekovčina koje su planirane prijedlogom proračuna, a odnosi se na izgradnju parkirališta.

Ministarstvo: Odluka o obustavi proračuna Općine Bedekovčina je osnovana i zakonita

- Kao načelnik, dužan sam uočiti nepravilnosti, prijaviti ih jer sam ja odgovoran. Dakle, nisam imao drugog izbora nego donijeti odluku kakvu sam odnio. U medijima me predsjednik Vijeća optužuje da sam učinio puno loših stvari za općinu. Ja ga pitam: ˝Što sad?˝ Ako vijećnici neće biti razumni, šteta će biti veća. Iz medija saznajem da me napuštaju suradnici. Da, na puštaju me, ali zašto? Zbog prijava na USKOK, na DORH. Napuštaju me jer idu tamo gdje su normalniji uvjeti za rad, jer se takav rad Vijeća ne može izdržati. To moji djelatnici ne mogu izdržati. Ljudi ne žele takvu suradnju i biraju druge puteve. Došla je istina na vidjelo pa sada pitam tko laže i obmanjuje naše mještane? Mislim da je gospodinu Radmanu vrijeme da ode. Ovako ne možemo naprijed. Gospodin Odak, također je punio stupce u medijima. To je nakana unaprijed smišljena. Imali smo također prilike vidjeti iz medija, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt bio je jako nekorektan prema meni, kao kolegi, braneći svoju stranačku kolegicu Valentinu Jambrek. To me jako potreslo. ˝Sva tri amandmana su ispravni i nisu štetni˝, to su njegove riječi, citiram ga, a upoznat je sa zakonima i propisima. To nije korektno. Ministarstvo je potvrdilo i donijelo odluku o osnovanoj obustavi proračuna. Pitam: ˝Što sad, Roberte? Tko je nezakonit? Tko je štetan?˝ Što se tiče katastarske izmjere, došli smo do toga da smo smanjili iznos za 37 posto. Ljudima preostaje plaćanje od 23 lipe. Mi se sada prepiremo radi 3 lipe i radimo ovakve probleme radi te tri lipe. U tijeku je natječaj za katastarsku izmjeru katastarske općine Poznanovec. Natječaj bi trebao završiti negdje u travnju ili svibnju po izjavi ravnatelja. Očekuje se da će po tom natječaju ostati još neka sredstva koja neće biti utrošena za taj natječaj pa će se ubaciti za katastarsku izmjeru Komor. Ta sredstva možda bi bila dostatna da se te 23 lipe smanje. Jako smo blizu tome, ali ne, vijećnici ne žele čekati. Rade se ovakvi problemi i direktno se utječe na proračun. Mislim da je tu druga pozadina iza svega. Tko će snositi odgovornost? Vidi se da u pitanju nisu interesi građana, već kampanje pojedinaca, a nažalost preko leđa mojih djelatnika i mene – izjavio je načelnik Ban.

Ministarstvo će svoju odluku predati na Viši upravni sud. U narednom periodu može doći do dogovora i uklanjanja nepravilnosti i proračun se zakonski može ponovno donijeti.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook