Prethodni članak
Sljedeći članak

Međunarodni Projekt "ETHICS" u Osnovnoj Školi Bedekovčina


Osnovna škola Bedekovčina je od 13. do 17. svibnja 2024. ugostila 17 učenika i 2 nastavnice iz škole OGECE "Notre Dame" iz francuskog grada Marvejols u okviru međunarodnog projekta "ETHICS"- Explore and Transmit our Heritage and Ideals with Culture and Sport. Ova suradnja, koja traje od početka školske godine, obuhvaća zajednički rad na promociji europskih vrijednosti kroz različite aktivnosti.

Od samog početka projekta, učenici su sudjelovali u dvije virtualne mobilnosti tijekom kojih su se bolje upoznali, razmjenjivali ideje i zajedno radili na kreiranju logotipa projekta. Tijekom proteklog razdoblja provodili su sljedeće aktivnosti:

  • proučavali su neke tekstove iz zajedničke književnosti, kao što su Knjiga Postanka i Odiseja,
  • proučavali su povijest i kulturu svojih zemalja 
  • stvarali su plakate protiv zlostavljanja,
  • proučavali su migracije u Europi (inkluzija, porijeklo),
  • radili su na različitim umjetničkim prikazima Europe, stvarajući slike o europskim vrijednostima,
  • proučavali su nastanak sveučilišta u srednjem vijeku, govorili o značaju Crkve u razvoju školstva i znanosti
  •  razgovarali o Erasmu i humanizmu, filozofima i njihovim vrijednostima slobode, te o dva svjetska rata i europskim vrijednostima.

  Njihove radove možete vidjeti u e-knjizi na ovoj poveznici: https://read.bookcreator.com/i1RK7nV9Sqbu06pRkg5TRcvG2G73/fBwoM7k9T0Sh_xU65Cvw-A/0gx1R4sASyOdj8qNmID13g

Također su zajednički napisali tekst pjesme koja promiče europske vrijednosti, što je bio jedan od ključnih ciljeva projekta.

Fizički susret u Bedekovčini, održan od 13. do 17. svibnja, donio je mnoštvo aktivnosti koje su dodatno učvrstile prijateljstvo i suradnju između učenika dviju škola. Kroz radionice, kreativne aktivnosti i kulturne izlete, učenici su imali priliku produbiti svoje razumijevanje europskih vrijednosti i međusobno razmijeniti kulturna iskustva.

Aktivnosti su uključivale:

1. Radionice na temu europskih vrijednosti – učenici su kroz različite metode istraživali što za njih znače europske vrijednosti i kako ih mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

2. Kreativne radionice – učenici su zajednički pripremili priredbu za javnost na kojoj su prikazali rezultate prethodnih aktivnosti.

3.  Izlete (kulturno-povijesna baština) – posjeti lokalnim znamenitostima (Dvorac Gornja Bedekovčina, Bedekovčanska jezera, Etno selo Kumrovec, Spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku) omogućili su francuskim gostima da bolje upoznaju hrvatsku kulturu i tradiciju, ali i prirodne ljepote.

4. Sportske aktivnosti – organizirani su sportski susreti i igre koje su poticale timski duh i prijateljstvo među učenicima, a posebna vrijednost bili su susreti s članovima "Udruge invalida Bedekovčina".

5. Snimanje zajedničke pjesme i videa-pjesmu naslova: All Colours United možete poslušati klikom na poveznicu https://youtu.be/TJXaHsTKBpo

6. Završna svečanost za javnost -posljednjeg dana učenici su pokazali rezultate aktivnosti od početka projekta ali su i u dva dana pripremili vrlo interesantnu interkulturalnu priredbu.

Kakva je atmosfera vladala tijekom navedenih aktivnosti možete pogledati ovdje.

Projekt "ETHICS" pružio je jedinstvenu priliku učenicima da steknu nova znanja, razviju međukulturne kompetencije i uspostave trajna prijateljstva. Osnovna škola Bedekovčina je ponosna na sudjelovanje u ovom projektu i raduje se budućim suradnjama koje će obogatiti iskustva naših učenika.

Zahvaljujemo se svim sudionicima i organizatorima na trudu i entuzijazmu te se veselimo budućim susretima i nastavku projekta "ETHICS".

Foto: Marica Celjak, koordinatorica projekta

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook