Prethodni članak
Sljedeći članak

KAKVA FEŠTA U ZAGORJU: Više od 350 traktora i 200 quadova stiglo na Strugaču


Foto: Rikard Jadan/Zagorje.com

Mnoštvo poljoprivrednika iz cijelog Zagorja, ali i brojni posjetitelji te gosti, okupili su se danas, na Uskrsni ponedjeljak, na brijegu zvanom Strugača, koji se nalazi na granici općina Mihovljan i Bedekovčina.

Danas se tamo, naime, održava tradicionalna, 16. po redu manifestacija “Markovo na Strugači”, koju zajednički organiziraju Općina Bedekovčina, DVD Orehovica, Lovačko društvo „Lane“ Orehovica te Župa Orehovica, a u sklopu koje se održava blagoslov traktora, polja i poljodjelaca, čime se označava simboličan početak 'poljoprivredne godine'.

Osim traktorista i poljoprivrednika, okupljaju se već godinama na Strugači i vozači četverokotača sa svojim quad vozilima, koji se također blagoslivljaju, a sve već po običaju započinje svetom misom.

Danas je ona započela u 11 sati, a po njenom završetku, održan je navedeni blagoslov traktora i quadova. Kako ih je ove godine bilo mnoštvo, više od 350 traktora te 200 quadova, orehovički župnik Josip Ban imao je pomagače, tako da su traktore i quadove blagoslivljala čak četiri svećenika.


Sada je na redu druženje i zabava, uz nezaobilaznu zagorsku gastro-enološku ponudu, a kako je najavio načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, od 15 sati slijedi 3. susret zagorskih mužikaša „na suho“, koji će izvoditi popularne zagorske popevke i zabavljati poljoprivrednike, ali i brojne goste koji su danas stigli na Strugaču.


Podsjetimo, ova se manifestacija zove "Markovo na Strugači" zato što se 25. travnja obilježava blagdan sv. Marka, zaštitnika polja i poljodjelaca, a organizatori su pokrenuli ovu manifestaciju kako bi poljoprivrednici bili oprezniji, ali i da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da zemlju ne treba zapuštati.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook