Prethodni članak
Sljedeći članak

Darko Ban: „Za Bedekovčinu je ovo bila godina projekata"

Uoči Dana općine Bedekovčina, razgovarali smo s načelnikom Darkom Banom


ZL: Kad se osvrćemo na proteklu godinu, ono što ju je posebno obilježilo u Zagorju je velik posao obnove financiran iz Fonda solidarnosti EU. Što se sve odradilo u tom procesu na području Općine Bedekovčina?

Ban: Završeni su projekti sanacije klizišta Mlinarići, klizišta na starom groblju u Bedekovčini i projekt sanacije 9 prometnica na području Općine i klizišta u Čajkovljanskom naselju financirani u stopostotnom iznosu iz Fonda solidarnosti Europske unije. Projekt sanacije klizišta Mlinarići u sklopu kojeg je sanirana nerazvrstana cesta u zaseoku Mlinarići u Poznanovcu vrijedan je 217.396,87 EUR, a  vrijednost sanacije nestabilnosti na starom groblju u Bedekovčini iznosi 220.000,00 EUR. Projektima je sanirana šteta nastala uslijed razornih potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine. U sklopu projekta sanacije nerazvrstanih cesta na području Općine završena je sanacija 9 dionica: Jalševec-Brestova Gorica, Jalševec-Brestova Gorica II, II. Jankovčica, Orehovica-Pavleki-Strugača, Ulica Braće Sajko u Poznanovcu, kraj lokalne ceste u Židovinjaku, Orehovica-Zadravec, Ulica Josipa Novosela u Poznanovcu i nerazvrstana cesta u Brestovcu Orehovičkom te sanacija klizišta u Čajkovljanskom naselju. Ukupna vrijednost radova sanacije nerazvrstanih cesta je 1.792.118,58 EUR, a tijelo odgovorno za provedbu financijskog doprinosa je Krapinsko – zagorska županija. Projektom su sanirane oštećene prometnice i klizište nastalo uslijed razornog potresa od 22. ožujka 2020. godine.

 

ZL: Osim obnove putem Fonda solidarnosti, koji su to još važni projekti realizirani ili čija je realizacija u tijeku ili u pripremi? Koje biste posebno istaknuli?

 Ban: Ovu, 2023. godinu, za Općinu Bedekovčina zasigurno možemo nazvati godinom projekata jer je za projekte na području općine osigurano 5.058.231,26 EUR odnosno 38.111.243,42 kn bespovratnih sredstava. Započeli su radovi na rekonstrukciji Kulturnog centra i dogradnji Vatrogasnog doma koji će biti novo središte za razvoj i djelovanje civilnog društva na području Općine, a  sufinancirani su kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj te sredstvima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.Projekt rekonstrukcije i promjene namjene zgrade „Stare škole“ u zgradu Kulturnog centra ukupne je vrijednosti 1.493.354,22 EUR od čega je procijenjeni iznos bespovratne potpore 997.491,54 EUR. Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje Vatrogasnog doma čiji je nositelj Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina iznosi 1.400.000.00 EUR, od čega je konačan iznos bespovratne potpore 997.491,54 EUR. Općina je financirala izradu projektno-tehničke dokumentacije s 43.034,91 eura te će financirati sve troškove kredita. Općina Bedekovčina je u partnerstvu s Gradom Donja Stubica, prijavila na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, projekt dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića Bedekovčina. U travnju 2022. godine otvoren je prvi dio dograđenog dijela vrtića vrijedan oko 10 milijuna kuna, čime je kapacitet vrtića proširen na 180-ero djece. Ovim projektom realizirat će se završna faza dogradnje i opremanja dječjeg vrtića čime će se povećati kapaciteti vrtića za 56-ero djece. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 790.429,19 EUR, od čega će kroz projekt biti sufinancirano 649.810,87 EUR. Radovi na dogradnji su u tijeku. Lug Poznanovečki dobio je dječje igralište kod Spomen doma. Ukupna vrijednost radova izgradnje dječjeg igrališta iznosi 80.150,64 EUR, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 32.917,22 EUR putem natječaja LAG-a Zeleni bregi. U tijeku su i radovi na izgradnji sportskog igrališta kod Spomen doma, čija je procijenjena vrijednost 213.558,75 EUR, a od čega će Ministarstvo turizma i sporta sufinancirati 75.079,38 EUR. Radi se o višenamjenskom sportskom igralištu za mali nogomet i odbojku. Također, ishođena je građevinska dozvola za projekte izgradnje dječjeg i sportskog igrališta u naselju Kebel te dječjeg igrališta u Naselju Križanče za koje Općina čeka raspisivanje poziva za financiranje kako bi aplicirala projekte. Ministarstvo kulture i medija je Općini odobrilo 59.725,26 EUR za sanaciju Dvorca u Poznanovcu, a Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine s 16.200 EUR sufinancirat će izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju groblja u Orehovici.

 

ZL: Primjetno je i da puno ulažete u komunalnu infrastrukturu, ali i razvoj poduzetništva. Što je po tom pitanju odrađeno?

 Ban: Općina Bedekovčina velika sredstva i napore ulaže u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, a osobito prometnica važnih za svakodnevno prometovanje građana. Tako je ove godine završeno asfaltiranje Magdalenićeve ulice – II. faza te je asfaltirana prometnica u Naselju Sovinjak. ŽUC Krapinsko – zagorske županije u suradnji s općinskim komunalnim društvom Komunalno Bedekovčina d.o.o. završilo je nastavak izgradnje nogostupa od Naselja Cerina prema Naselju Kebel., a završena je i druga faza radova  izgradnje sustava za prikupljanje otpadnih voda i kanalizacijske mreže na području Općine Bedekovčina u sklopu projekta čiji je nositelj Zagorski vodovod, a Općina Bedekovčina jedan od partnera. Nadalje, zahvaljujući općinskim mjerama poticanja razvoja poduzetništva mnogi mladi ljudi pokrenuli su svoj posao, otvorena su nova radna mjesta, ali i sačuvana postojeća. Općina već šestu godinu zaredom dodjeljuje potpore novoosnovanim obrtima i tvrtkama i potpore poduzetnicima za financiranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU i nacionalnih fondova. Veliki zamah gospodarstvu Općine zasigurno će dati i novi investitor u gospodarskoj zoni Poznanovec – riječ je o tvrtki TT Kabeli d.o.o. koja je vodeći proizvođač niskonaponskih kabela u jugoistočnoj Europi, a u pogonu na području naše Općine zaposlit će oko 100-tinjak radnika.

 

ZL: Jedna od stvari koja se često spominje je revitalizacija Bedekovčanskih jezera. U kojoj je trenutno fazi ta priča?

 Ban: Što se tiče revitalizacije Bedekovčanskih jezera, koja predstavljaju pokretač daljnjeg gospodarskog razvoja Općine, i kao takav su jedan od najvažnijih strateških projekta kako Općine tako i Županije, želim naglasiti da su stručne službe Općine uložile veliki napor u rješavanje imovinsko – pravnih odnosa kako bi se uopće stvorili preduvjeti za daljnji razvoj projekta. Uspjeli smo u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom projekt revitalizacije uvrstiti u Razvojni sporazum Sjever s kojim s utvrđeni strateški projekti za područje sjeverne Hrvatske te je njime osigurano 65 milijuna kuna za projekt revitalizacije Bedekovčanskih jezera.

 

ZL: Kad se može očekivati početak realizacije tog projekta i koji vam je još 'gorući' veliki projekt za iduće razdoblje?

 Ban: Sad kad smo stvorili sve preduvjete, koje je priznajem, bilo iznimno teško ostvariti zbog kompleksnih imovinsko – pravnih odnosa, sada kada smo osigurali 65 milijuna kuna kroz Razvojni sporazum Sjever, nadam se da ćemo iduće godine pričati o počecima realizacije projekta Revitalizacije Bedekovčanskih jezera i povlačenja osiguranih sredstava. Nadalje, velike napore ulažemo i kako bi riješili goruću problematiku a to su smještajni kapaciteti Dječjeg vrtića. Nadam se da će iduće upisne godine sva djeca dobiti svoje mjesto u vrtiću.

 

ZL: I za kraj, koja je vaša poruka sumještankama i sumještanima uz Dan općine?

Ban: Ono na što smo osobito ponosni je socijalna osjetljivost, briga za onog najmanjeg, briga za onog kome je najpotrebnije. Jednokratne naknade za najpotrebnije, uskrsni paketi za obitelji s više djece, osiguravanje besplatne školske kuhinje za potrebite učenike, sufinanciranje dostave hrane socijalno ugroženima, samo su neke od aktivnosti zbog kojih, dragi naši sumještani, možemo s ponosom reći da smo tu za Vas već 30 godina. Također, želim svima čestit Božić i sretnu Novu 2024. godinu te im želim da blagdane provedu u okruženju svojih najmilijih, u toplini doma.

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook