Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Okušajte se u pripremi lazar torte i vuzmenih pereca po receptu naše babice Katice


U jednom od najstarijih mjesta u Zagorju, Bedekovčini, bogatom poviješću, ali i prirodnim ljepotama, ekipu Babičinih recepata dočekala je Katica Buzjak. U mjestu od nekad poznatom po izradi kvalitetne gline, tradiciju svojega kraja čuva naša Katica, koja u svojoj zbirci čuva brojne starinske recepte, od kojih nam je neke za ovu priliku i otkrila.

Šparanje

Katica je imala 24 godine kada se iz susjednog Zaboka, iz obitelji Franje i Vilme Jadek, udala za Janka Buzjaka. Imaju dvije kćeri, Ingu i Ivanu te unučad Janka, Miju, Ivana, Nou i Franku.

Prisjetila se Katica života iz djetinjstva, kada je njezin otac morao puno raditi da bi kupio cijelo imanje Zaboky, jer su oni imali samo polovicu, a drugu je polovicu trebalo otkupiti od obitelji Hršak.


 – Otec je rekel da treba puno šparati ke smo mogli se poplatiti, a nije bile bombonekof niti naranđica. Ali tu i tam je mama znala napraviti lazar tortu za rođendane ili veće svetke – prisjetila se Katica, koja nam je taj recept i ispričala i pokazala.

Najdraži recepti

Oduvijek je Katica, skupa s bratom Perom, bila naučena na posao i poljoprivredu. Tata ih je učio svemu, a hranile su se i svinje, da bi se za Vuzem mogle skuhati fine šunkice. – Otec nije znal voz složiti, ali je iskal od mene i brata da to znamo. Kad sam došla v Bedekovčinu za snehu, čudili su se kak znam tak dobre voz složiti – kaže Katica, koja je završila medicinsku školu.

Jedan od najdražih recepata iz djetinjstva su joj pereci koje je radila njezina babica, uglavnom za Vuzem, kad se kuhala šunka ili buncek, jer je za ovaj recept potrebna voda od toga kuhanja.

Osim kuhanja i čuvanja starih recepata, babica Katica voli i ručni rad. Članica je udruge Našenina, pa skupa sa svojim prijateljicama rado hekla, veze i šiva, a vole si i skupa zapopevati i lijepo se podružiti. Tako je i ovog puta babica Katica pripremila puni stol oblizeka. Uz fine perece i slatku tortu, guštali su u bunceku, kobasicama, bučnici, a na koncu nazdravili.

Lazar torta

9 jaja

18 žlica šećera

1 žlica oštrog brašna

9 žlica oraha

25 dag maslaca

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke tucite polagano dodajući šećer, pa unutra dodajte brašno i orahe. Smjesu prebacite na lim za pečenje i pecite na 180 stupnjeva C oko 15 minuta. Za to vrijeme pripremite kremu od 9 žutanjaka koje kuhate na pari miješajući sa 9 žlica šećera. Smjesu prohladite pa umiksate maslac i dodate po želji žlicu kuhane kave. Biskvit prerežete na pola te namažete dio kreme, preklopite i stavite ostatak kreme. Posipajte mljevenim orasima.

 

Pereci

0,5 l vode od šunke ili bunceka

1 svježi kvasac

malo šećera

malo tople vode

0,5 kg kukuruznog brašna

3 jaja

20 dag oštrog brašna

1 žumanjak

malo soli

Prvo je potrebno skuhati buncek ili šunku i sačuvati tu vodu. Onda pripremite malo tople vode, šećera i svježi kvasac koji stavite dizati. Preko kukuruznog brašna prelijete kipuću vodu od šunke i dobro izmiješate. Ostavite da se malo prohladi pa dodate unutra jaja i oštro brašno dok ne umijesite mekano tijesto. Oblikujete perece i stavljate na pobrašnjeni lim za pečenje. Pustite ih još malo da se dignu pa premažite jednim žumanjkom. Pecite ih na 180 stupnjeva C oko 15-20 minuta.

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook