Prethodni članak
Sljedeći članak

Bedekovčanski srednjoškolci o pametnim kućama učili u Španjolskoj

Odrađen je još jedan program mobilnosti


Učenici Srednje škole Bedekovčina odradili su još jedan program mobilnosti, ovog puta u Sevilli u Španjolskoj. Deset učenika trećeg i četvrtog razreda programa arhitektonski i građevinski tehničar sudjelovalo je na mješovitoj mobilnosti na temu Pametne kuće u arhitekturi, od 20. veljače do 10. ožujka.

Mješovita mobilnost organizirana je s partnerom, tvrtkom euroMind, u okviru Erasmus+ projekta "Future in our hands I" koji se odvija u okviru akreditacije u okviru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i programe EU. Učenici su boravili u Sevilli u Španjolskoj, gdje su se u školi SAFA Nuestra Señora de los Reyes detaljnije upoznali s elementima pametnih kuća, posebice korištenjem solara za dobivanje električne energije, tople vode i grijanja objekata, postavljanjem solarnih ploča te izradom električnih instalacija i spajanjem sa solarima. Naučili su izračunavati na osnovu prosječne potrošnje koliko broj solarnih ploča treba pojedinom objektu te na koji način se postavljaju instalacije vezane uz električnu energiju i toplu vodu po kući te kako koristimo senzore u opremanju pametnih kuća.

Naučili su postupak crtanja 3D objekata u AutoCadu, što je nadogradnja njihova znanja obzirom da u školi uče samo 2D, a rad na računalima nadopunjen je praktičnim radom tijekom kojeg su učenici došli do niza spoznaja o načinima korištenja solarne energije i njihovom instalacijom u stambenim objektima.

 Svoje 3D crteže nadopunili su instalacijama i solarnim   pločama primjerenim objektima koje su projektirali. Projekti   učenika su sastavni dio završnih radova učenika završnih   razreda koje će obraniti krajem godine, a učenicima dio   praktičnih zadataka u okviru nastavnog procesa čime su   dodatno obogatili svoj rad i došli do novih vrlo vrijednih   znanja o kojima treba promišljati prilikom projektiranja   modernih, pametnih kuća.

 U okviru stručne prakse posjetili su solarnu elektranu Abengoa, jednu od najvećih solarnih elektrana u Europi te prepoznavali vrste solarnih panela i izračunavali količinu proizvodnje pojedinih polja u odnosu na vrstu panela.

Naučili su i pokoju riječ španjolskog jezika tijekom tečaja u okviru kojeg su na interaktivan način u muzejima, trgovinama i restoranima učili nove riječi i razgovarali s domaćim stanovništvom.

Slobodno vrijeme učenici su proveli upoznajući kulturno povijesne znamenitosti grada Seville, a posjetili su i Gibraltar, prekomorski teritorij Ujedinjenog Kraljevstva koji se nalazi na južnom rtu Pirinejskog poluotoka, između Atlanskog oceana i Sredozemnog mora. Kako Gibraltar leži na tjesnacu koji odvaja Europu i Afriku  posebno je bilo uzbuđujuće s obzirom da je vrijeme bilo sunčano i vedro vidjeti rubove Afrike udaljene svega 15 ta kilometara. Osim toga poseban doživljaj bila je spilja Sv. Michaela, koja je dio prirodnog rezervata i koristi se i za održavanje koncerata, a  također i predivni berberski makakiji, koji se slobodno šeću cijelim rezervatom. Iako djeluju vrlo pitomo, treba im prilaziti s velikom pažnjom i ne ometati ih, jer ukoliko se osjete ugroženima mogu biti opasni, a i pravi su lovci na hranu koja se nalazi u ruksacima posjetitelja koje otvaraju velikom brzinom.

Mobilnost je bila izrazito izazovna kako za učenike i partnere, no zajedničkim trudom i vrijedim angažmanom naših učenika došli smo do predivnih rezultata koje ćemo podijeliti s ostalim učenicima i nastavnicima, te ćemo ih postepeno ugrađivati u svoju nastavu.

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook