Prethodni članak
Sljedeći članak

Ban o sagi s dječjim vrtićem: 'Htjeli su me prikazati nesposobnim načelnikom'

Načelnik Darko Ban ispričao nam je svoju stranu priče o problemima s dogradnjom Dječjeg vrtića Bedekovčina


Nakon što je nedavno novi, dograđeni dio dječjeg vrtića u Bedekovčini konačno dobio uporabnu dozvolu, načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban, odlučio je ispričati svoju stranu čitave priče koja je započela još 2018. godine, a koja je kroz čitavo vrijeme, posebno u proteklih nekoliko mjeseci, podigla velike političke tenzije u toj zagorskoj općini. Kako nam je rekao, 2018. godine Općina je od Ministarstva regionalnog razvoja dobila dio sredstava potrebnih za projektiranje dječjeg vrtića, a taj Ugovor o sufinanciranju potpisala je tadašnja ministrica Gabrijela Žalac. – To je bilo u lipnju i tada je već bila najava da će u kolovozu biti natječaj za sufinanciranje čitave investicije, odnosno, za izvođenje radova. Stoga smo se žurili da hitno nađemo projektanta koji će napraviti projekte i pripremiti svu potrebnu dokumentaciju na vrijeme. Poslali smo poziv mnogim projektantima da dostave ponude, ukoliko mogu u tako kratkom vremenu odraditi taj posao. No, tad su već polako počinjali godišnji odmori, projektantske tvrtke nemaju velikih kapaciteta i nije bilo zainteresiranih da to odrade u tako kratkom roku. Mene sad prozivaju kako sam došao do gospodina Mladena Kešera, koji je tada bio načelnik Kalnika. A zapravo se radi o tome da on ima neke udjele u jednoj konzultantskoj firmi, koja je radila projekte u Maču pa smo tu tvrtku kontaktirali i mi. I oni su na kraju poslali najpovoljniju ponudu i stvarno su u kratkom roku izradili projektnu dokumentaciju, tako da smo već početkom kolovoza dobili pravomoćnu građevinsku dozvolu, što je bio preduvjet da se možemo javiti na natječaj za sufinanciranje gradnje – priča nam načelnik Ban.

Problem s financiranjem

No, kad je Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspisala natječaj za sufinanciranje dogradnje vrtića, na koji je Općina prijavila svoj projekt, pojavili su se prvi problemi. – Prije samog ocjenjivanja, naš su projekt odmah odbacili. Tada je ministar poljoprivrede bio Tomislav Tolušić i njega je zbog toga kontaktirao i naš župan Željko Kolar, a Tolušić mu je rekao da je naš vrtić preskup jer će koštati preko 10 milijuna kuna, a taj natječaj je bio za projekte do 9,3 milijuna kuna. To nas je začudilo jer je naš projektant ovjerio i potpisao da je naš projekt vrijedan negdje oko 9,2 milijuna. No, netko u Ministarstvu poljoprivrede je rekao da u cijenu nije uključena izgradnja pristupne ceste i dječjeg igrališta, što je nonsens, jer mi nismo išli na gradnju novog vrtića, već na dogradnju postojećeg, koji ima prilaz i igralište. I tako su oni nas izbacili s natječaja, da bi dva tjedna kasnije Vlada donijela odluku da troškovi mogu biti i skuplji od tog iznosa, ali da će Ministarstvo sufinancirati do tog iznosa, a sve ostalo da podmiruju jedinice lokalne samouprave. No, mi smo tad već bili izbačeni s natječaja. Jedini u Zagorju. Sad se pokazalo da je to bilo iz političkih razloga, da bi se mene kao načelnika pokušalo prikazati nesposobnim. A pritisak roditelja bio je velik. Šezdesetak djece je čekalo na upis, a mi nismo imali kapaciteta. Stoga nismo mogli više čekati pa smo se odlučili dogradnju financirati kreditnom linijom, za što smo dobili vrlo povoljne uvjete Zagrebačke banke, s kamatom od nekih 1,45% – objašnjava nam Ban.

 

Tajno snimanje

Sljedeći problem, kaže, nastupio je kad su poslali pozivne natječaje za izbor glavnog nadzornog inženjera na gradilištu. -Poslali smo pozive našim domaćim inženjerima, među njima i gospodinu Nikoli Vukiću iz Bedekovčine, ali isto tako su nam se i neki sami nudili jer su vidjeli na našoj stranici da idemo u gradnju, pa smo i njima rekli da pošalju ponude. Nikola Vukić, koji je iz Bedekovčine, je bio skuplji od inženjera iz Zagreba i nije prošao na tom natječaju. I kad je krenula izgradnja, Nikola Vukić je protuzakonito hodao na naše ograđeno gradilište, iako kao ovlašteni inženjer zna da ne smije kročiti nogom na gradilište. No, on je uporno to radio, tajno je snimao tijek gradnje i pisao neke svoje primjedbe. On je kao član Komore mogao doći k svom kolegi, nadzornom inženjeru, te mu dobronamjerno i kolegijalno ukazati na neke moguće nepravilnosti, no on to nije napravio. On je sa tim svojim snimkama čekao dan uoči tehničkog pregleda, koji je bio 24. rujna 2021., i dao Povjerenstvu desetak listova sa svojim slikama i primjedbama. I kad je Povjerenstvo izašlo na tehnički pregled, oni su glavnu pažnju posvetili tome što je u Vukićevim zapisima bilo napomenuto. I na tom izvidu nisu nam ništa govorili. Naveli su nedostatke i dali nam rok da ih otklonimo. No, na drugom izvidu, ni jedan član Povjerenstva nije imao nikakve primjedbe, osim inženjera Zvonka Benjaka. Pitao sam ga o čemu se radi i onda nam je on na stol bacio tu uvezanu fasciklu i pred deset svjedoka mi je rekao da mu je to dan uoči tehničkog pregleda predao Nikola Vukić. I od tud zapravo svi ti problemi – tvrdi Darko Ban.

Prijava protiv inženjera

Naravno, Bana smo pitali zašto smatra da je problem u tome tko je i kako ukazao na nedostatke, a ne sami nedostaci, Ban kaže kako su neke primjedbe koje je Povjerenstvo dalo bile opravdane, a neke neopravdane. One opravdane su, tvrdi, uvažene i nedostaci su uklonjeni, a dio neopravdanih su nezavisni projektanti i statičari uspjeli 'pobiti', odnosno, dokazali su da su primjedbe neosnovane i da su radovi izvedeni sukladno propisima i građevinskoj dozvoli. Ipak, na nekoliko stvari, inženjer Benjak je i dalje inzistirao, a Ban tvrdi da je to bilo neosnovano i neopravdano. – Inženjer Benjak je tražio neke stvari koje nigdje drugdje nisu tražene, a niti su bile u projektu na temelju kojeg smo dobili građevinsku dozvolu. Dakle, on je zadirao u nešto što uopće nije niti u njegovoj domeni, na što ga je upozorila i Sonja Horvat iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, koja je vodila postupak. Benjak je, pozivajući se na pravilnik, tražio da zidovi budu zidani 'na šmorc' i tu je nastao najveći problem, iako to nije bilo predviđeno projektom i građevinskom dozvolom. I dokazali smo mu da ni na drugim objektima u Zagorju, gdje je on bio predsjednik Povjerenstva, nigdje nije zidano 'na šmorc', niti je to on igdje drugdje tražio. Tražio je samo ovdje kod nas. A to što ste me pitali zašto je problem tko je i kako dao primjedbe, to sam vam već odgovorio, zapravo. Znači, da je Nikola Vukić imao dobre namjere, da je zbilja bio zabrinut za kvalitetu radova, mogao je na ono za što je mislio da nije u redu skrenuti pažnju svom kolegi, nadzornom inženjeru. No, on nije bio dobronamjeran, nego je neovlašteno i tajno hodao po gradilištu, snimao, pisao primjedbe i dan uoči tehničkog pregleda ih predao inženjeru Benjaku. Zbog toga će ga protiv njega nadzorni inženjer i izvođač podnijeti i prijavu Komori – najavio je načelnik Ban, još jednom podsjetivši da je ovime završena tek prva faza dogradnje, budući je kat ostao roh-bau, te da će se on urediti kad se ukaže potreba za novim vrtićkim grupama.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook