Prethodni članak
Sljedeći članak

Razvoj konjogojstva u Zagorju

U prostorijama Krapinsko-zagorske županije jučer je održan sastanak županice s nizozemskim i engleskim predstavnicima tvrtke AES (Anglo European Studbook) koja promiče uzgoj vrhunskih sportskih konja.


U prostorijama Krapinsko-zagorske županije jučer je održan sastanak županice s nizozemskim i engleskim predstavnicima tvrtke AES (Anglo European Studbook) koja promiče uzgoj vrhunskih sportskih konja.

Podsjetimo, Konjički savez Krapinsko-zagorske županije je prošle godine sredstvima dobivenima od Županije u iznosu od 92 tisuće kuna kupio četiri uzgojno vrlo kvalitetna konjska grla, od toga tri kobile KWPN (nizozemski kraljevski konj) kupljene u Nizozemskoj, a koje trenutno predstavljaju osnovu za daljnji uzgojno selekcijski rad.

Iz suradnje Konjičkog saveza KZŽ s nizozemskim uzgajivačima rodila se ideja o potencijalnom razvoju uzgojno selekcijskog rada i treninga za navedenu pasminu konja upravo na području Krapinsko-zagorske županije. Oni bi Savezu ustupili pod određenim uvjetima pastuhe čime bi se krenulo u izgradnju reprodukcijskog centra u Zagorju. Preduvjet za konkretizaciju ove ideje jest osnivanje udruge u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje bi se vodile matične knjige konja ove pasmine te vodila cjelokupna evidencija.

AES vodi matične knjige ove pasmine konja te izdaje putovnice za životinje. Sjedište tvrtke je u Engleskoj, a svi dokumenti za te životinje su priznati u cijeloj Europi. Grla su trenirana, ocjenjivana te licencirana. Obzirom da na širem području ne postoji matična knjiga ove pasmine, Zagorje je zanimljiva lokacija za uzgojno selekcijski rad visokokvalitetnog nizozemskog kraljevskog konja.

„Krapinsko-zagorska županija promiče razvoj konjogojstva, ali i konjičkog turizma na ovom području. Iz tog razloga smo i osnovali županijski Konjički savez te financijskim potporama podupiremo njihov rad. Poduprijet ćemo osnivanje AES udruge u županiji te pružiti administrativnu podršku njezinom osnivanju.“, poručila je županica Sonja Borovčak izrazivši zadovoljstvo budućim ulaganjem tvrtke AES u razvoj zagorskog konjogojstva

Još članaka iz "Županija"

Facebook