Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Vrdoljak u Krapini: Ovaj tjedan na Vladi mjere za smanjenje deficita

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Krapini kako će Vlada na ovotjednoj sjednici raspravljati i postići dogovor o mjerama za smanjenje proračunskog deficita.


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Krapini kako će Vlada na ovotjednoj sjednici raspravljati i postići dogovor o mjerama za smanjenje proračunskog deficita.

Odgovarajući na novinarske upite o mogućem povećanju trošarina na naftne derivate, Vrdoljak je kazao kako će se rasprava oko toga, ali i drugih mjera za smanjenje deficita, te dogovor postići na ovotjednoj sjednici Vlade.

Osim povećanja trošarina, ima i dodatnih mjera i na rashodnoj i prihodnoj strani, kazao je Vrdoljak novinarima u Krapini, gdje je potpisao ugovore o dodjeli državnih potpora za projekte energetske učinkovitosti.

Vrdoljak je pritom ponovio kako bi bio neozbiljan da komentira pojedinačno mjere prije nego što Vlada raspravi o cijelom paketu mjera i predstavi ih hrvatskoj javnosti.

Ujedno je najavio kako će koalicijski partneri o mjerama raspraviti prije sjednice Vlade.

Komentirajući jučer objavljene podatke Eurostata po kojima je Hrvatska među članicama EU u veljači zabilježila najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, ministar gospodarstva je podsjetio da je bio oprezan i kada je komentirao podatke iz siječnja o rastu na mjesečnoj razini za 5,4 posto te da podatke o proizvodnji treba gledati na godišnjoj razini.

Hrvatska industrija ima prilično ekstremnu periodičnost pa se, ako se uspoređuju podaci na mjesečnoj razini, mogu pojaviti veliki ekstremi rasta, kao što je bilo u prvom mjesecu, ili ekstremi pada, kao primjerice u veljači. Takve podatke treba analizirati na godišnjoj razini koji pokazuju da je Hrvatska i u siječnju i veljači imala rast industrijske proizvodnje, naglašava Vrdoljak.

Eurostat je jučer objavio da je Hrvatska u veljači zabilježila pad sezonski prilagođene industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini za 2,8 posto, u odnosu na siječanjski rast od 5,4 posto. Na godišnjoj pak razini, Hrvatska je u veljači zabilježila rast kalendarski prilagođene industrijske proizvodnje, drugi mjesec zaredom, u veljači je rast bio 1,6 posto, a u siječnju 2,3 posto.

Ovo je tek početak godine, a da bi mogli reći da je to početak oporavaka gospodarstva moramo imati barem dva kvartala rasta. Onda možemo reći da nam je industrija oporavljena i da je krenula u plus. Doduše, to najavljuju prva dva mjeseca, rekao je Vrdoljak dodajući kako se na podatke iz prva dva mjeseca ipak može gledati kao na dašak optimizma i najavu da dolazi oporavak gospodarstva u ovoj godini.

Novinari su ministra upitali i o prodaji plina koji Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz podzemnog skladišta Okoli te odlukama kojima je za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina određen HEP, kojemu je i izravno dodijeljeno 70 posto skladišnih kapaciteta.

Vlada je, kaže Vrdoljak, tu odluku donijela kako bi se osigurala nesmetana opskrba domaćinstva plinom, odnosno opskrba je s gubitaša, Inine tvrtke Prirodni plin, prebačena je na HEP. Taj posao ide bez problema od 1. travnja, rekao je Vrdoljak ističući kako je, prema informacijama koje ima, opskrba plinom osigurana.

Nemam informaciju je li Ina ispoštovala odluku Vlade i je li potpisala ugovor s HEP-om, ali bitno je da je opskrba osigurana i da ona niti u jednom trenutku ne dođe u pitanje, rekao je Vrdoljak.

Još članaka iz "Županija"

Facebook