Prethodni članak
Sljedeći članak

2.862.405,00 kuna jedinicama lokalne samouprave za kapitalna ulaganja

U ponedjeljak, 07. travnja 2014 godine, u prostorijama Grada Zaboka je održano predstavljanje raspodjele sredstava jedinicama lokalne samouprave za kapitalna ulaganja -razvitak gospodarskih zona.


U ponedjeljak, 07. travnja 2014 godine, u prostorijama Grada Zaboka  je održano predstavljanje raspodjele sredstava jedinicama lokalne samouprave za kapitalna ulaganja -razvitak gospodarskih zona.

Na predstavljanju su uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara bili prisutni i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Luka Čuljak te gradonačelnici i načelnici svih jedinica lokalnih samouprava kojima su dodjeljene potpore.

Krapinsko-zagorska županija je iz Državnog proračuna za 2014.godinu dobila 3.816.540,00 kuna, te je sukladno toj odluci dužna raspodijeliti 75% tih sredstava, odnosno 2.862.405,00 kuna na jedinice lokalne samouprave. Na sjednici Županijske skupštine koja se održala  13.ožujka 2014.godine, Županijska skupština donijela je  Kriterije za raspodjelu sredstava jedinicama lokalne samouprave za kapitalna ulaganja.

Temeljem Kriterija za raspodjelu sredstava jedinicama lokalne samouprave za kapitalna ulaganja te Odluke o načinu raspodjele sredstava JLS za kapitalna ulaganja, Župan je donio Zakljužak o raspodjeli sredstava. Tim zaključkom je iznos od 762.405,00 kuna raspoređen za uređenje prometne i komunalne infrastrukture, odnosno „male komunalne akcije“, sredstva u iznosu od 500.000,00 kuna raspoređena su za razvitak vodoopskrbe, a iznos od 1.600.000,00 raspodjelit će se jedinicama lokalne samouprave za razvitak gospodarskih zona.

Iznos od 1.600.000,00 kuna, predviđenih za razvitak gospodarskih zona raspoređen je na jedinice lokalne samouprave prema sljedećim kriterijima:

-visina osiguranih financijskih sredstava u proračunu JLS za razvitak gospodarskih zona za 2014.godinu
-mogućnost priključenja na komunalnu i energetsku infrastrukturu
-broj gospodarskih subjekata koji posluju u zoni,
-broj zaposlenih u zoni,
-pogodnosti za poduzetnike,
-visina kupno priloženih financijskih sredstava za razvoj gospodarskih zona u periodu od 2010. Do 2013.godine i
-izvorni prihodi JLS po broju stanovnika u odnosu na prosjek Krapinsko-zagorske županije

S obzirom na ostvarene bodove prema gore navedenim kriterijima sredstva su podjeljena jedinicama lokalnim samouprave:

Grad Zabok- 290.000,00 kuna
Općina Bedekovčina-100.000,00 kuna
Općina Gornja Stubica-70.000,00 kuna
Grad Klanjec-100.000,00 kuna
Općina Konjšćina-100.000,00 kuna
Općina Kumrovec-100.000,00 kuna
Grad Oroslavje-100.000,00 kuna
Grad Pregrada-100.000,00 kuna
Općina Radoboj-180.000,00 kuna
Općina Sveti Križ Začretje-180.000,00 kuna
Općina Veliko Trgovišće-100.000,00 kuna
Općina Zlatar Bistrica-180.000,00 kuna

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je njegova odluka o ulaganju u  gospodarske zone prioritet u ova vremena i vezana za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje. Naglasio je kako će dobiven novac uvelike pomoći jedinicama lokalne samouprave te da će tim novcem mnogi uspjeti dovršiti razne infrastrukturne projekte u gospodarskim zonama i ceste, kako bi ih u konačnici mogli ponuditi investitorima. Župan je istaknuo činjenicu kako su u prva tri mjeseca ove godine izvorni prihodi u županiji rasli za 4% te da je predviđen rast od 3.5 % u odnosu na 2013.godinu, što daje sigurnost ostvarivanju programa i izlasku iz krize.

Što se osiguranih sredstava tiče, Župan je naglasio da je u županijskom proračunu osigurano 2 milijuna kuna za pomoć jedinicama lokalne samouprave te je izrazio želju za zajedničkim sastankom sa gradonačelnicima i načelnicima kako bi zajedno analizirali sve provedene mjere i kako bi došli do dogovora kako na najbolji mogući način uložiti decentralizirana i županijska sredstva.

Načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban istaknuo je da će se dobivena sredstva uz dodatak sredstava iz općinskog proračuna utrošiti na izradu projektne dokumentacije te izgradnju infrastrukture u gospodarskoj zoni.

Načelnik Općine Gornja Stubica, Jasmin Krizmanić istaknuo je da će dobivenim sredstvima obnoviti infrastrukturu tvrtke Monaris te da će sredstva također biti utrošena na završnu fazu izgradnje jednog objekta od kojeg očekuje veći broj radnih mjesta.

Gradonačelnik Grada Klanjca, Zlatko Brlek je izrazio iznimno zadovoljstvo što su izdvojena baš sredstva za gospodarske zone te također smatra da bi glavni potencijal i prioritet trebalo biti upravo zapošljavanje.Dobivena sredstva utrošit će na izgradnju komunalne infrastrukture.

Načelnik Općine Konjšćina, Mirko Krznar naglasio je da Općina Konjšćina trenutno ima 4 gospodarske zone, od kojih je jedna u privatnom vlasništvu.  Istaknuo je  izgradnju solarne elektrane, koja će biti prva takva elektrana u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ujedno se se zahvalio na dobivenim sredstvima koja će utrošiti za rješavanje projektne dokumentacije te otkupljivanje zemljišta.

Načelnik Općine Kumrovec, Dragutin Ulama istaknuo je da će sredstva utrošiti, kao i sredstva dobivena od Ministarstva poduzetništva i obrta i sredstva iz općinskog proračuna u sklopu investicije koja već traje tj. da će biti utrošena na izgradnju prometnica.

Gradonačelnik Grada Oroslavja, Ivan Tuđa rekao je da će dobivena sredstva uložiti u izgradnju 300 metara vodovodne mreže te na završetak dokumentacije i dovršetak izgradnje dviju cesta koje su već u završnoj fazi.

Gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj prvenstveno je zahvalio na povjerenju te je naglasio da će sredstva biti utrošena u razvitak gospodarske zone koja je prošlih nekoliko godina stala što se razvoja tiče, te u sklopu toga očekuje otvaranje novih radnih mjesta. Sredstva će također utrošiti na izgradnju i rekonstrukciju cestovne infrastrukture.

Zamjenik načelnika Općine Radoboj, Stjepan Sirovec  zahvalio se na sredstvima i  naglasio da će ih prvenstveno utrošiti na uređenje prometne i komunalne infrastrukture kako bi obnovljenu i uređenu gospodarsku zonu općina mogla ponuditi ulagačima i investitorima.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos, izrazio je zadovoljstvo

što je Općina Sveti Križ Začretje ulaganjem stvorila preduvjete za razvoj industrije te time omogućila otvaranje čak 600 radnih mjesta. Naglasio je da kalkulacije govore kako se sredstva uložena u gospodarsku zonu polako vraćaju državi te je naglasio važnost daljnjeg ulaganja u razvoj poduzetništva. Dobivena sredstva utrošit će na izgradnju komunalne infrastrukture.

Načelnik Općine Veliko Trgovišće, Robert Greblički  istaknuo je da će sredstva utrošiti na sanaciju djela prometnica koji je nedovršen.Također je naglasio da u nekim djelovima Općine treba sanirati kanalizacijske mreže te da će se taj projekat realizirati dobivenim sredstvima.

Gradonačelnik grada Zaboka, Ivan Hanžek, izrazio je zadovoljstvo što se predstavljanje održalo u prostorijama Grada Zaboka, također je istaknuo da je pitanje gospodarskih zona sigurno jedno od ključnih pitanja jer koncipirati čitav razvoj na osobnoj infrastrukturi za svakog građana nije dostatno. Hanžek je naglasio da je razvoj gospodarstva u Gradu Zaboku prepoznat i od strane Ministarstva poduzetništva i obrta te da su u tjeku pripreme za izgradnju mosta u gospodarskoj zoni. Posebice je ponosan na  7 novih zahvata što se razvoja gospodarstva tiče kao što su na primjer proširenje tvrtke Dunapack i CIAK što sa sobom donosi i otvorenje novih radnih mjesta.

Načelnik Općine Zlatar Bistrica, Žarko Miholić istaknuo je da Krapinsko-zagorska županija ima kontinuitet u prepoznatljivosti gospodarstva.Naglasio je kako je u Općini Zlatar Bistrica u posljednje dvije godine zabilježen veliki gospodarski rast pri čemu je otvoreno novih 800 radnih mjesta te smatra da bi nastavak takvog gospodarskog razvitka doprinio smanjenju razine nezaposlenosti u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Još članaka iz "Županija"

Facebook