Prethodni članak
Sljedeći članak

Unatoč suši dobra vinogradarska godina

VESELO I ŽIVO PO ZAGORSKIM BREGIMA: Malo ranije nego prošle godine vinogradari i vinari počeli su s berbom grožđa


Na zagorskim bregima s prvim danima rujna krenule su i prve berbe grožđa. Naravno, prije toga trebalo je pripremiti i sastaviti 'rasušene' lagve, oprati inoxice, pripremiti muljače, kako bi sve bilo spremno za taj poseban dan u životu jednog vinogradara i vinara koji je cijelo ljeto vrijedno radio u svom vinogradu.

Za Zagorce se ne veli badava da im je glavni grad Vinograd. I tako dok se u našim vinogorjima ori pjesma i čuje smijeh jer se na berbama uvijek okupi vesela ekipa, za stručnu ocjenu ovogodišnjeg uroda zagorskog grožđa zamolili smo dipl. ing. Georga Gala iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Područnog odjela Krapinsko-zagorske županije.

Prema njegovim riječima, ove godine berba grožđa počela je dva tjedna ranije jer je zbog suše grožđe imalo prisilno dozrijevanje.

Svaki vinar sam odlučuje kad će u berbu

- Rane sorte poput chardonnaya, sivog pinota, souvignona… za berbu su bile spremne još prije dva tjedna, no svaki vinar sam određuje kada će brati grožđe s obzirom na količinu sladora i kiseline. Ako hoće imati svježe i lakše vino, brat će ranije, ako želi imati jako vino, na berbu će se odlučiti kasnije - rekao nam je dipl. Georg Gal. Srednje i kasne sorte pokazale su se spremne za berbu od ovog vikenda na dalje. Kada govorimo o prinosu, možemo reći, da je ovo bila, unatoč suši, dobra vinogradarska godina.

-  Ipak, urodi su ponegdje smanjeni 25 do 30%, ovisno o položaju. Vinogradi koji se nalaze na višem dijelu, nisu imali dovoljno vlage zbog čega nije bilo zalijevanja bobica, dok su na nižem predjelu vinogradi sačuvali više vlage – doznajemo od Gala koji je upozorio da ako je bilo manje nalijevanja, tada postoji veća količina suhe tvari, te da treba obratiti pozornost na vrenje koje onda i duže traje.

Prijaviti grožđe za prodaju

Jedna opaska za vinogradare koji su upisani u vinogradarski registar u Agenciji za plaćanje. Naime, takvi vinogradari koji prodaju grožđe trebaju Zavodu za vinogradarstvo predati sljedeću dokumentaciju: Izvještaj o kakvoći grožđa.

(donijeti u Poljoprivrednu savjetodavnu službu prosječni uzorak grožđa (3-4 grozda, od sorata koje se prodaju zasebno ili 3-4 grozda ako se prodaje miješano grožđe. Poljoprivredni savjetnik , nakon analize (analitičkog izvješća – izmjera prosječnog sladora i kiselina) izdaje potvrdu o kakvoći i količini grožđa na prodaju.

Nakon toga, poljoprivredni savjetnik izdaje rješenje o prometu grožđem prijavljenih sorata ili mješavina sorata. Tome pridodati Izvadak iz vinogradarskog registra koji daje regionalni ured Agencije za plaćanje u poljoprivredi , te 70 kuna upravne pristojbe (biljega).

Po završetku berbe navedenu dokumentaciju poslati u Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Jandrićeva  42, 10000 Zagreb. Rješenja se ne mogu izdavati nakon prodaje grožđa.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook