Prethodni članak
Sljedeći članak

Županijski stožer zdravstva: U Zagorju nema izvanrednih okolnosti po pitanju svinjske gripe

Danas je u Krapini, na inicijativu Županije, zasjedao Županijski stožer zdravstva, potaknut u prvom redu bojazni građana


Danas je u Krapini, na inicijativu Županije, zasjedao Županijski stožer zdravstva, potaknut u prvom redu bojazni građana o prisutnosti tzv. svinjske gripe u našoj županiji.

Dr. Ivan Lipovac, predsjednik Stožera upoznao je prisutne sa stanjem sezonske gripe u Krapinsko-zagorskoj županiji, naglašavajući razliku u odnosu na pandemijsku gripu koja je bila aktualna prošle godine. U izvješću je istakao da je od sredine prosinca zaključno sa 7. siječnja u našoj županiji od virusa gripe oboljela 41 osoba. Dominiraju dobne skupina od 20-29 i 30-64 godine.

Provode se mjere iz Plana pripremljenosti za pandemiju gripe u Krapinsko-zagorskoj županiji koji je donio Županijski stožer u travnju 2009. godine.Ordinacije obiteljske medicine, kao i bolnice, dostavljaju redovita izvješća. Sve ambulante imaju dovoljno lijekova, ali je pozvao na oprez u propisivanju terapije naglašavajući da se moraju utvrditi indikacije za terapiju.

Zamjenica župana, Sonja Borovčak, potaknuta čestim zdravstvenim tegobama građana izazvanim promjena vremena, postavila je pitanje oboljelih od moždanog udara s obzirom da je u nekim županijama zabilježen povećan broj oboljelih. Dr. Belina odgovorio je da zasad broj oboljelih od moždanog udara ne odstupa od prosjeka, ali da to ne znači da se ne treba raditi na preventivnim aktivnostima, naročito aktivnostima vezanima za zdravu prehranu.

Sonja Borovčak naglasila je kontinuiran rad županijskog Savjeta za zdravlje kao i Stručnog tima za provođenje Plana za zdravlje na prevenciji pretilosti i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, koje su između ostalih uvrštene u 5 prioritetitnih zdravstvenih problema u našoj županiji.

Stožer je konstatirao kako se provode mjere iz Plana pripremljenosti za pandemiju gripe u Krapinsko-zagorskoj županiji te da u Krapinsko-zagorskoj županiji nema izvanrednih okolnosti po pitanju tzv. svinjske gripe, već je riječ o standardnoj zastupljenosti sezonske gripe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook