Prethodni članak
Sljedeći članak

Želite li obnoviti fasadu, grijanje ili prozore, velik dio toga platit će država

Pri dodjeli nepovratnih sredstava prednost će imati kuće i zgrade sagrađene do 1980., kad se o toplinskoj izolaciji nije vodilo računa.


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zaključilo je javnu raspravu o Programu energetske obnove stambenih zgrada, kojim bi se vlasnicima kuća i stanova omogućila obnova fasada i krovova, zamjena prozora i sustava grijanja uz subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te poticaje iz fondova EU.

Tako bi u slučaju obiteljskih kuća Fond osiguravao do 40 posto sredstava, a lokalna i regionalna samouprava još 10 do 20 posto.

U slučaju stambenih zgrada Fond bi pokrivao do 40 posto sredstava, a ostalo vlasnici stanova iz pričuve i kredita, piše Glas Slavonije.

Ministarstvo graditeljstva upozorava da će obnova velikog broja zgrada doći u pitanje ako se ne izmijeni Zakon o vlasništvu, prema kojemu se traži pristanak na radove svih stanara, osim za one poslove koji se smatraju izvanrednima.

Bit će dovoljno 51 posto suglasnosti

Toliku je suglasnost u zgradama uglavnom nemoguće postići, te je pravosuđu upućen prijedlog izmjene Zakona o vlasništvu na način da dovoljno bude 51 posto suglasnosti.

Pri dodjeli nepovratnih sredstava prednost će imati kuće i zgrade sagrađene do 1980., kad se o toplinskoj izolaciji nije vodilo računa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook