Prethodni članak
Sljedeći članak

Zatraženo jače osiguranje i za Titov spomenik u Klanjcu

Autor: Mladen Mandić Cijelo se Zagorje i jučer zgražalo nad vandalskim činom rušenja Titova spomenika u Kumrovcu.
Got


Autor: Mladen Mandić

Cijelo se Zagorje i jučer zgražalo nad vandalskim činom rušenja Titova spomenika u Kumrovcu.

Gotovo sve zagorske stranke i udruge u svojim su priopćenjima osudile su taj čin. U PU krapinsko-zagorskoj rekli su nam da u interesu istrage ne mogu iznositi podatke, no da su poduzete brojne mjere i radnje kako bi se počinitelji otkrili.


Formirana je i posebna skupina stručnjaka koja radi na slučaju. U kumrovečkom Starom selu jučer su pak boravili stručnjaci iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.
Uz srušeni Titov spomenik, utvrđene su štete i na još nekoliko objekata Titovoj kući, upravnoj zgradi, gospodarskoj zgradi iza spomenika, te na još dva izložbeno-galerijska objekta. Riječ je o pucanju stakala, sitnijem oštećenju krova i pročelja te oštećenjima na stolariji Titove kuće.

Augustinčićev spomenik, koji je trenutačno u spremištu kumrovečkoga Starog sela, kako nam je jučer rekla ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić-Maligec, moći će se sanirati.

Stručnu procjenu obavila je Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iako je dio spomenika, tj. Titova glava, još na vještačenju, spomenik će u Zagreb biti odvezen već danas, a njegova sanacija trebala bi završiti u roku od mjesec dana te spomenik postavljen na postolje.

Titov spomenik procijenjen je na 150 tisuća kuna. Na sam odljev u bronci s materijalom odnosi se sto tisuća kuna, a umjetnička vrijednost procjenjuje se na 50-ak tisuća. No, sam popravak mogao bi stajati i više nego novi odljev.

Kako je u parku Galerije Augustinčić u Klanjcu na otvorenom postavljen još jedan takav spomenik, Muzeji Hrvatskog zagorja od policije su zatražili da se i on bolje osigura.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook