Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAKON O CESTAMA: Gume na traktoru ne smiju biti 'zmazane'

Ako traktorom idete s oranice na cestu morate očistiti gume kako ne bi blato porazbacali po kolniku i tako ugrozili sigurnost drugih sudionika u prometu.


Ako traktorom čiji su kotači puni blata krećete na cestu i pritom ga razbacate po svud, mogli bi biti kažnjeni novčanim iznosom od 1.000 kuna. Nalaže to Zakon sigurnosti prometa na cestama u kojem je pojašnjeno kako traktori i drugi poljoprivredni strojevi moraju prije izlaska sa zemljanog puta ili gradilišta na cestu biti očišćeni kako ne bi blatom ugrožavali promet.

Upravo je i blato na cesti koja je zbog kiše bila i skliska bio uzrok nesreće i sudara školskog autobusa i teretnog vozila proteklog tjedna u Pleternici. Za pravne osobe kazna se penje od 5.000 do 15.000 kuna. Dakle, to bi značilo ako se s gradilišta blatnjavim građevinskim strojevima uključujete u promet, a da pritom stroj niste očistili od blata mogli bi biti također novčano kažnjeni.

Kako je vrijeme brojnih jesenskih radova na njivama: bere se kukuruz, ore, malčira, prije nego se uključujete u promet, dragi poljoprivrednici, očistite gume, kako vas ne bili kaznili po džepu. Do sada u Zagorju takav slučaj nije zabilježen, barem po našim saznanjima, no nikad se ne zna.

Kako doznajemo, za uklanjanje blata s kolnika angažirane su tvrtke nadležne za održavanje ceste i policija im ustupa podatke o onima koji se ne pridržavaju zakona. No, teško je naći krivce.

Kad padne kiša dolazi do miješanja zemlje s kišom i stvara se blato.

Kako je vrijeme brojnih jesenskih radova na njivama: bere se kukuruz, ore, malčira, prije nego se uključujete u promet, dragi poljoprivrednici, očistite gume, kako vas ne bili kaznili po džepu. Do sada u Zagorju takav slučaj nije zabilježen, no nikad se ne zna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook