Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski vozni park: krpaj dok možeš!

Iako gotovo neznatno, u Zagorju se smanjuje broj registriranih vozila, no smanjuje se i broj onih koji kupuju nova vozil


Iako gotovo neznatno, u Zagorju se smanjuje broj registriranih vozila, no smanjuje se i broj onih koji kupuju nova vozila. Višegodišnje povećanje prodaje novih automobila, dakle, zaustavljeno je, no teško se može reći da je razlog tome u nekakvom tržišnom zasićenju.


Naime, prosjek starosti osobnih automobila na našim cestama kreće se oko 11 godina pa su financijski problemi i kreditna nesposobnost najvjerojatniji razlog zašto Zagorci svoje stare kante krpaju dok mogu te se sve teže odlučuju na kupovinu novog automobila, unatoč tome što su banke počele auto-kredite dijeliti šakom i kapom, ne pitajući za jamce, koje je ionako više gotovo nemoguće naći.

U Zagorju se smanjio broj vozila

Na kraju 2005. godine u PU Krapinsko-zagorskoj bilo je registrirano 51 tisuća 569 motornih vozila, od čega su 4 tisuće i 23 vozila registrirana prvi puta. Naravno, u tu brojku novoregistriranih spadaju i rabljena vozila koje su Zagorci kupili u drugim županijama ili ih uvezli iz inozemstva.

U usporedbi sa 2004. godinom, broj vozila je smanjen, no ipak se ne radi o znatnom smanjenju. Naime, 2004. godine bilo je ukupno 52 tisuće 812 registriranih vozila, odnosno 4 tisuće 110 novoregistriranih.
Kad su u pitanju nova osobna vozila, prema nekim podacima Zagorci su ih lani kupili oko 1460, godinu ranije oko 1550, a 2003. godine 1770.

Najprodavaniji je Opel

Osim činjenicom da je u Hrvatskoj broj prodanih novih vozila lani povećan u odnosu na 2004. godinu, a u Zagorju smanjen, Zagorci se od ostalih Hrvata razlikuju i po odabiru marke automobila. Doduše, na popisu najprodavanijih marki u Zagorju i u Hrvatskoj prva tri mjesta zauzeli su isti proizvođači. Najprodavaniji je Opel, zatim slijede Renault pa Volkswagen. No, dok su u Hrvatskoj na četvrtom i petom mjestu „Francuzi“, Peugot i Citroen, Zagorci se od te dvije marke više odlučuju za Škodu, koja je na „zagorskoj listi“ četvrta, sa tek 30-ak prodanih automobila manje od „trećeplasiranog“ VW.

Omiljeni automobili

Već tradicionalno, oko 75% prodanih novih automobila u Hrvatskoj spada u kategorije malih vozila i vozila niže srednje klase, kojima se cijene kreću od 10 do 15 tisuća eura. Zanimljiv je podatak i taj da je prije desetak godina na hrvatskim cestama bilo tek nešto više od deset posto dizelaša, dok se prošle godine udio benzinskih i dizelskih motora gotovo izjednačio, odnosno, dizelaša ima oko 45%. Prema snazi motora novih vozila, najviše se kupuju vozila između 40 i 80 kW te između 1 200 i 1600 „kubika“. Kad su automobili u pitanju, omiljene boje Hrvatima su siva i srebrna. Oko 40% novih automobila, naime, proda se upravo u tim bojama.

Kad su u pitanju nova osobna vozila, prema nekim podacima Zagorci su ih lani kupili oko 1460, godinu ranije oko 1550, a 2003. godine 1770.

Oko 75% prodanih novih automobila u Hrvatskoj spada u kategorije malih vozila i vozila niže srednje klase, kojima se cijene kreću od 10 do 15 tisuća eura.

Na tehničkom pregledu „pada“ svako četvrto vozilo

Prema podacima objavljenim na internetskim stranicama Centra za vozila Hrvatske, svako četvrto vozilo u Hrvatskoj ne prođe tehnički pregled. Najčešće je riječ o greškama na kočnicama i na zglobnim dijelovima ovjesa i upravljača. Vrlo česte su greške i na pojedinim svjetlima vozila, a zbog neodržavanja i vrlo starog voznog parka česte su i potrošene gume, korodirana karoserija i sl.
Ipak, najčešća greška na vozilima je sadržaj ispušnih plinova. Tek redovnim izvođenjem EKO testa od 1. listopada 2004. godine primijećeno je da gotovo svaki četvrti automobil ispušta više štetnih ispušnih plinova nego je to uobičajeno.


Desetak ukradenih automobila godišnje

Na području PU Krapinsko-zagorske prosječno se ukrade oko desetak automobila godišnje, no zagorska policija pronađe ih oko sedamdesetak posto. Naime, protekle godine u Zagorju je ukradeno jedanaest automobila, od kojih je zagorska policija pronašla osam. U usporedbi sa 2004. godinom može se reći da je riječ o zagorskom prosjeku. Te je godine u Zagorju ukradeno 10, a pronađeno sedam automobila.

Zaplijenjeni automobili godinama trunu na policiji

Na parkirališnom prostoru Policijske postaje Krapina nalaze se 53 privremeno oduzeta i pronađena vozila, od kojih neka tamo trunu još od 1994. godine.

-Većina tih vozila, njih 50, privremeno su oduzeta uz potvrdu o privremeno oduzetim predmetima. Za ta se vozila većinom vode kazneni postupci pa još nisu donesene presude ili sud još nije donio odluku što će biti s vozilom. Za dva, tri vozila postoje pravomoćne sudske presude i odluke suda o prodaji istih putem javne dražbe, a postupak je u tijeku. Također, dva do tri vozila su pronađena napuštena pa se vrši provjera putem interpola da nisu možda ukradena –rekao nam je voditelj ureda načelnika PU Krapinsko-zagorske Miljenko Fruk.

Kako god, policija je svoj dio posla obavila, a sad je dalje sve na sudovima, zbog čije neažurnosti krapinski policajci već godinama parkiraju svoja vozila ispred zgrade policijske postaje, a ne na parkiralištu u njenom dvorištu. Većina tih vozila već je u poprilično jadnom stanju, tako da je njihova sudbina, po završetku sudskih procesa, poprilično izvjesna.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook