Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski puran, zagorski brand, kreće u osvajanje tržišta

Zagorski je puran autohtona pasmina, uzgaja se u prirodnom okruženju i hrani žitaricama

Jedan od županijskih brandova


Zagorski je puran autohtona pasmina, uzgaja se u prirodnom okruženju i hrani žitaricama

Jedan od županijskih brandova je i zagorski puran. Kako bi ta gastronomska tradicionalna poslastica stigla i na stolove izvan naše županije, Županijska zadruga Puran zagorskih brega pokrenula je prvu manifestaciju Dani zagorskog purana, koja će trajati od 24. studenoga do 14. prosinca. Projekt je predstavljen jučer u Zagrebačkom restoranu Lobbi food & mood.

Dan zagorskog purana

Svrha je manifestacije upoznati što veći dio stanovništva na širem zagrebačkom tržištu sa zagorskim puranom te robnom markom Puran zagorskih brega. Pokrovitelj je manifestacije predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, a supokrovitelji su Županija i Ministarstvo poljoprivrede. U tri tjedna nudit će se jela od zagorskog purana u zagrebačkim restoranima.

U prvom tjednu održat će se svečana večera u restoranu Lobby, food & mood, na kojoj će kuhari predstavljati jela od zagorskog purana. U brojnim se državama svijeta slavi Turkey day, odnosno Dan purice, a Županija će ga odsad pa nadalje obilježavati kao Dan zagorskog purana.

Održat će se okrugli stol o temi zagorskog purana te promocija zagorskog purana na jednoj od frekventnijih zagrebačkih lokacija, a to će vjerojatno biti Cvjetni trg. Na događanje dopremit će se živi zagorski purani, a posjetitelji će degustirati i jela od zagorskog purana. Tijekom manifestacije organizirat će se nagradne igre, a nagrađenima će se omogućiti besplatan ručak u jednom restoranu.

Posjet predsjednika

Manifestacija Dani zagorskog purana završit će posjetom pokrovitelja manifestacije predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesić jednom od gospodarstava na kojima se uzgajaju zagorski purani.

Projekt Puti i steze purana zagorskih brega osmišljen je kako bi se predstavio zagorski puran i robna marka. Pokrenut je i projekt Puti i steze purana zagosrkih brega kako bi se potaknuli članovi zadruge da komercijaliziraju svoja gospodarstva te posjetiteljima svojih seoskih gospodarstava pruže gastronomske usluge.

Potencijalni turisti namjernici tako bi se uživo uvjerili u način uzgoja zagorskih purana na tradicionalan način. U sklopu projekta napravljena je brošura i DVD, s receptima jela od purice.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook