Zagorski puran, zagorski brand, kreće u osvajanje tržišta

objavljeno prije 5god 150 dana 2h 45min

Zagorski je puran autohtona pasmina, uzgaja se u prirodnom okruženju i hrani žitaricama Jedan od županijskih brandova

Email

Zagorski je puran autohtona pasmina, uzgaja se u prirodnom okruženju i hrani žitaricama

Jedan od županijskih brandova je i zagorski puran. Kako bi ta gastronomska tradicionalna poslastica stigla i na stolove izvan naše županije, Županijska zadruga Puran zagorskih brega pokrenula je prvu manifestaciju Dani zagorskog purana, koja će trajati od 24. studenoga do 14. prosinca. Projekt je predstavljen jučer u Zagrebačkom restoranu Lobbi food & mood.

Dan zagorskog purana

Svrha je manifestacije upoznati što veći dio stanovništva na širem zagrebačkom tržištu sa zagorskim puranom te robnom markom Puran zagorskih brega. Pokrovitelj je manifestacije predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, a supokrovitelji su Županija i Ministarstvo poljoprivrede. U tri tjedna nudit će se jela od zagorskog purana u zagrebačkim restoranima.

U prvom tjednu održat će se svečana večera u restoranu Lobby, food & mood, na kojoj će kuhari predstavljati jela od zagorskog purana. U brojnim se državama svijeta slavi Turkey day, odnosno Dan purice, a Županija će ga odsad pa nadalje obilježavati kao Dan zagorskog purana.

Održat će se okrugli stol o temi zagorskog purana te promocija zagorskog purana na jednoj od frekventnijih zagrebačkih lokacija, a to će vjerojatno biti Cvjetni trg. Na događanje dopremit će se živi zagorski purani, a posjetitelji će degustirati i jela od zagorskog purana. Tijekom manifestacije organizirat će se nagradne igre, a nagrađenima će se omogućiti besplatan ručak u jednom restoranu.

Posjet predsjednika

Manifestacija Dani zagorskog purana završit će posjetom pokrovitelja manifestacije predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesić jednom od gospodarstava na kojima se uzgajaju zagorski purani.

Projekt Puti i steze purana zagorskih brega osmišljen je kako bi se predstavio zagorski puran i robna marka. Pokrenut je i projekt Puti i steze purana zagosrkih brega kako bi se potaknuli članovi zadruge da komercijaliziraju svoja gospodarstva te posjetiteljima svojih seoskih gospodarstava pruže gastronomske usluge.

Potencijalni turisti namjernici tako bi se uživo uvjerili u način uzgoja zagorskih purana na tradicionalan način. U sklopu projekta napravljena je brošura i DVD, s receptima jela od purice.

Izvor: Večernji list

Povezane vijesti

objavljeno prije 5 dana 4h 15min

Zagorski kuhari pokazali svoje umijeće na međunarodnom kulinarskom festivalu „Biser mora“

U Supetru na otoku Braču održao se deveti po redu međunarodni kulinarski festival „Biser mora“ u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija...

objavljeno prije 105 dana 20h 29min

Riješite se viška blagdanskih kilograma

Blagdani su prošli, do Uskrsa je još puuno vremena, treba napraviti nešto za svoju liniju prije nego što je opet upropastimo

objavljeno prije 174 dana 6h 59min

Kulinarski show „Chtef“ Zagorski chef danas u Mariji Bistrici

Ovogodišnji kulinarski spektakl Krapinsko-zagorske županije u pripremanju jela od autohtonih zagorskih namirnica, održat će se danas u utorak, 29. 10. 2103. s početkom u 12,,00 sati u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistric

objavljeno prije 250 dana 22h 50min

NAGRADNA IGRA!!!! ZAGORJE.COM VAS VODI NA PIZZU U ORO-GORO

U zelenom Zagorju podno Medvednice, topao i ugodan ambijent, uslužno i ljubazno osoblje, te velika ponuda talijanskih specijaliteta od pizza do tjestenina, tajna su uspjeha pizzerie Oro-Goro...

objavljeno prije 270 dana 21h 39min

Predstavljena mobilna aplikacija Gastro Zagorje

U Majsecovom mlinu u Donjoj Stubici danas je predstavljena mobilna aplikacija Gastro Zagorje. Radi se o aplikaciji dostupnoj putem pametnih telefona i tablet uređaja

objavljeno prije 2god 21h 22min

Zagorski Chef je Ivica Žulj!

Sedam je natjecatelja pripremalo jela od pačjih prsa, meda, bučinih koštica i ulja,
a najbolje je jelo spravio šef kuhinje iz Termi Jezerčica

objavljeno prije 2god 2h 41min

Prijave za manifestaciju "Zagorski chef"

U tijeku su pripreme za drugu po redu manifestaciju „Zagorski chef“ Krapinsko-zagorske županije koja će se održati 27. rujna ove godine u Termama Jezerčica. Cilj manifestacije je promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomije Zagorja

objavljeno prije 2god 11 dana 5h 47min

Đurmanec: U subotu manifestacija Babičini kolači

Ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka održat će se u Đurmancu. Mjestu odakle dolazi Mira Smiljanec, lanjska pobjednica ove jedinstvene manifestacije.

objavljeno prije 2god 46 dana 2h 26min

Zagorska gastronomija predstavljena svijetu

Ponajbolji kuhari Krapinsko-zagorske županije svoje umijeće pripreme zagorskih jela prezentirali su brojnim gostima, a među njima su se uz župane Krapinsko-zagorske i Istarske županije, nalazili i indijski veleposlanik, ministar poljoprivrede RH sa zamjenicom, predsjednik Svjetske federacije kuhara, saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici.