Prethodni članak
Sljedeći članak

Varaždinci najbolji, Zabočani treći

Tri su dana u Hrvatskom zagorju boravili najbolji učenici završnih razreda srednjih ekonomskih škola Hrvatske koji su se


Tri su dana u Hrvatskom zagorju boravili najbolji učenici završnih razreda srednjih ekonomskih škola Hrvatske koji su se okupili na državnom natjecanju kojeg je organizirala Srednja škola Zabok, zavrijedivši to priznanje prošlogodišnjim prvim mjestom Mateje Golub u Varaždinu.

- To što ste u finalu, za mene ste svi pobjednici, a ono što ostvarite na natjecanju bit će kruna vašeg rada – rekla je na svečanom otvaranju natjecanja u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama ravnateljica Draženka Jurec.

Uz ravnateljicu goste i uzvanike pozdravili su i Krunoslav Tuđa, učenik škole i pobjednik državnog natjecanja prodavača, Gordana Zoretić ispred Agencije za strukovno obrazovanje koja je na kraju i otvorila natjecanje. Dobrodošlicu gostima poželjeli su i županica Sonja Borovčak i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. U programu otvaranja nastupili su učenici škole s recitacijom i scenskom igrom, plesna grupa SŠ Zabok te u glazbenom dijelu Little Pigeon´s ForHill Blues, Branka Herceg i Ivan Papišta na saksofonu.

Nakon toga svi su se gosti uputili na razgledavanje štandova kojima su učenici predstavili svoje gradove i županije iz kojih dolaze. Učenici škole pripremali su koktele, pa je druženje nastavljeno uz domjenak i ugodan razgovor.

Marketinški izazovi

Drugog dana učenike je čekalo cjelodnevno natjecanje. Počelo je pisanjem rada koje je trajalo četiri sata. Učenici su u zadatak dobili predstaviti novi proizvod – nalivpero. Trebalo je pripremiti elaborat o osnivanju tvrtke, marketing plan prodaje novog proizvoda, promotivne materijale, knjigovodstvene isprave, kalkulaciju prodajne cijene, ponudu na hrvatskom i stranom jeziku, power point prezentaciju te skicu za javni nastup.

Nakon odmora od pola sata krenule su javne prezentacije, za koje je svaka ekipa imala maksimalno 15 minuta. Brojna publika sastavljena od učenika, profesora, ekonomista i mentora u sjajnoj atmosferi pažljivo je pratila izlaganja učenika, a oni su pokazali da posjeduju zavidno znanje. Na kraju za sve je pripremljena svečana večera, a uz Luna bend zabava je bila na vrhuncu.

Trećeg dana komisija je zbrojila sve bodove i najboljima su dodijeljene nagrade. Prvo mjesto pripalo je Gospodarskoj školi Varaždin sa 77 bodova, drugo mjeso Ekonomsko-trgovačkoj školi Čakovec sa 76 bodova, a treće Srednjoj školi Zabok sa 73 boda. Članovi ekipe bili su Valentina Kordej iz Krapinskih Toplica, Gabrijela Majcenić iz Desinića i Kristian Mučnjak iz Huma Zabočkog, a njihova mentorica je prof. Vesna Rafaj Saftić. Treba napomenuti kako su zabočki učenici na javnom predstavljanju bili najbolji. Druga ekipa SŠ Zabok osvojila je osmo mjesto. Tako je nastavljena tradicija dobrih rezultata koje zabočki učenici već godinama postižu na ovom natjecanju.

Prvoplasirana ekipa nagrađena je digitalnim fotoaparatima, drugoplasirana mini glazbenim linijama, a trećeplasirana web kamerama i memory stickovima od 2GB.

A na kraju su svi kućama otišli izuzetno zadovoljni. Nije bilo niti jednog prigovora ekipa ili mentora. Svi su pohvalili organizaciju te naglasili kako će je biti teško nadmašiti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook