Uskoro azil za životinje

Autor: Mirjana Bašak objavljeno prije 6god 54 dana 21h 8min

Napravljen je idejni projekt za otvaranje azila za životinje na području naše županije. Inicijator otvaranja azila je Ve

Email

Napravljen je idejni projekt za otvaranje azila za životinje na području naše županije. Inicijator otvaranja azila je Veterinarska stanica Zlatar Bistrica, a idejni prijekt dostavljen je i Županiji. Ako bude dovoljno sredstava taj projekt trebao bi se realizirati najkasnije do početka sljedeće godine.

O projektu osnivanja azila za životinje bilo je riječi i na sastanku predstavnika KZŽ s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u Krapini. Koncepciju rada predstavio je direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica dr.vet. Mladen Jemeršić, čija je Veterinarska stanica i pokrenula osnivanje prihvatilišta za životinje.

– Objekt bi primao oko 150 pasa, a troškove zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica u azilu snosile bi lokalne uprave i samouprave, u čemu su se one i usuglasile. Prihvatilište bi imalo dva dijela. U prvom dijelu bio bi objekt za prijem, ambulanta, WC, skladište, prostor za osoblje, prostor za hranu, a drugom dijelu 35 bokseva s ispustom i pet bokseva za izolaciju – objasnio je dr. vet. Jemeršić.

Sufinanciranje

- Azil mora biti smješten 500 metara od prvih kuća. Prvobitna lokacija za otvaranje azila bio je Mihovljan, no još nije točno definirano, tako da se lokacija još uvijek može promijeniti – dodaje.

Za sada zbrinjavaju pse lutalice u Konjščini gdje ih smještaju u tri, četiri kaveza gdje borave 60 dana. Većinu njih, čak 70% uspiju udomiti, no najveći problem je sa starijim psima.

- Dogovorena je radna komisija od tri člana od strane Veterinarske stanice Zlatar Bistrica koja će kontaktirati sa Županijom. Prijedlog je kako bi gradovi i općine plaćali, odnosno snosili troškove cijepljena, čipiranja, sterilizacije i smještaja u azil. U Zakonu o zaštiti životinja piše kako je briga o napuštenim psima i mačkama lutalicama obveza lokalne zajednica – pojasnio je.

- Kada bi jedinice lokalne samouprave sufinancirale čipiranje pasa na taj bi se način riješio veliki broj pasa lutalica, jer bi se detekcijom otkrio vlasnik. Cijepljenje stoji 118 kuna, a s čipiranjem 162 kune i obvezno je za mlađe pse, okoćene od 2005.g – dodaje.

- Smatram da ne bi trebao biti preveliki problem pronaći inicijalna sredstva za osnivanje azila. Iz predpristupnih fondova bi se također mogli iznuditi nešto novaca i zajedničkim snagama, uključivši KZŽ i jedinice lokalne samuprave trebamo raditi na tome da se objekt za napuštene životinje čim prije otvori – zaključio je dr. vet. Jemeršić.

Po našim saznanjima, jedino općina Tuhelj u svom programu ima pomoć u sufinaciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka na svom području.

Puna podrška otvaranju azila

- Veterinarska stanica Zlatar Bistrica krenula je s inicijativom, a Krapinsko-zagorska županija ju je poduprla. Maksimalno ćemo pomoći koliko možemo u o tom civilizacijskom iskoraku za nas. U proračunu smo odredili i određena inicijalna sredstva u iznosu od 70 tisuća kuna i preuzeli na sebe obvezu da upoznamo gradove i općine s tim projektom. Cijeli projekt otvaranja azila po riječima dr. vet. Mladena Jemeršića stajao bi oko 800 tisuća kuna.

- Vidjet ćemo kako će to ići, hoće li se novac tražiti preko natječaja i da li se može izvući nešto novaca iz fondova EU. Svjesni smo određenog problema, kao i načelnici i gradonačelnici. Treba što više senzibilizirati javnost, a u tome veliku ulogu imaju upravo mediji - rekla je županica KZŽ Sonja Borovčak koja očekuje realizaciju ovog projekta kroz dvije, tri godine.

Serumski konji

U dogovoru s Imunološkim Zavodom iz Zagreba Veterinarska stanica Zlatar Bistrica zakupila je u najam na pet godina staju u Podgrađu u vlasništvu Davorina Jakopca u kojoj će uzgajati konje za proizvodnju seruma za antitoksine koji će se prerađivati u Imunološkom zavodu u Zagrebu.

- U farmi će biti smješteno pedesetak konja. Riječ je o konjima polukrvnjacima, pasmine lipicaneri i noniusi. Osim konja, uzgajat će se i desetak magaraca, ovaca i koza. Dosad je takva vrste farme za proizvodnju seruma bila u Brezju, no oni sele i mi smo krenuli u taj posao – saznali smo direktora Veterinarske stanice Zlatar Bistrica dr.vet.Mladena Jemeršića.

Uređenje staje jer pred samim završetkom, a prvi serumski konji najvjerojatnije stižu već ovaj ponedjeljak.

Povezane vijesti

objavljeno prije 148 dana 8h 34min

Dobrica Bonny - kost i koža moli za svoj život

NEUHRANJENI PAS NA CESTI HITNO TRAŽI BESPLATNI PRIVREMENI SMJEŠTAJ ILI STALNI DOM!

objavljeno prije 239 dana 21h 2min

Održano 11. vozočašće u Mariji Bistrici

Više od 120 konjskih zaprega i dvjestotinjak jahača oživjeli su nekadašnji običaj hodočasnika koji su vlakom stizali do Zlatar Bistrice, a onda sa željezničkog kolodvora krenuli put Marije Bistrice.

objavljeno prije 240 dana 22h 45min

Marija Bistrica: Tradicionalno vozočašće konjskih zaprega

Riječ je o 11. vozočašću, a konjske će zaprege krenuti od Zlatar Bistrice prema Mariji Bistrici.

objavljeno prije 283 dana 20h 4min

Otvoren prvi hotel za pse u Zagorju

U sklopu Veterinarske stanice Zabok otvoren je prvi hotel za pse na području Krapinsko - zagorske županije.

objavljeno prije 333 dana 21h 59min

Razvoj konjogojstva u Zagorju

U prostorijama Krapinsko-zagorske županije jučer je održan sastanak županice s nizozemskim i engleskim predstavnicima tvrtke AES (Anglo European Studbook) koja promiče uzgoj vrhunskih sportskih konja.

objavljeno prije 344 dana 23h 26min

Slon.hr - za sve kućne ljubimce

Otvorena je jedna od većih web trgovina u Hrvatskoj s proizvodima za kućne ljubimce. Slon.hr nudi vam hranu i opremu za vaše pse, mačke, zečeve, hrčke, tvorove, ribice....

objavljeno prije 1god 56 dana 16h 28min

Elektra spasila mačku

Jučer se u Tugonici odvijala prava akcija spašavanja koja je uspješno okončana. Naime, nestašni se mačak popeo na električni stup i bespomoćno je mijaukao.

objavljeno prije 1god 79 dana 17h 25min

"Izvanredno stanje" zbog nestanka psa

Moglo bi se kazati – pravo izvanredno stanje u Humu na Sutli izazvao je nestanak jednoga psa.

objavljeno prije 1god 110 dana 17h 37min

ZAGORSKI ŠAPTAČ PSIMA Cvjetko Fruk:'Pet pasa poklonit ću slijepim osobama kao vodiče'

ZAGORSKI ŠAPTAČ PSIMA Cvjetko Fruk, predsjednik Kinološke udruge Radoboj, strastveni je ljubitelj pasa, a za proljeće priprema novi zanimljivi projekt