Prethodni članak
Sljedeći članak

Umjesto hrvatskog na Velikom Taboru njemački crijep


Kupujte hrvatske proizvode jer tako čuvate i radna mjesta, puna su usta ovih dana kako gospodarstvenicima tako i čelni



Kupujte hrvatske proizvode jer tako čuvate i radna mjesta, puna su usta ovih dana kako gospodarstvenicima tako i čelnim ljudima hrvatske Vlade.

No, dok s jedne strane država zagovara stezanje remena i okretanje domaćoj proizvodnji, državne institucije i njezini namještenici ponašaju se poput pijanih milijardera. Na ovakve apsurde reagirao je i direktor jednog od najuspješnijih zagorskih poduzeća Tondacha iz Bedekovčine Mladen Koprek.

Zašto nas zaobilaze


– Unatoč tome što smo mi iz Tondacha stalno prisutni na hrvatskom tržištu, a naši proizvodi prepoznatljivi su, svi nas hrvatski restauratori stalno zaobilaze. Za prekrivanje svih objekata koji su pod spomeničkom zaštitom kupuje se crijep iz Njemačke.

Unatoč tome što Tondach Hrvatska proizvodi identičan biber crijep, konzervatorima je ipak draži onaj iz Njemačke iako niti kvalitetom, a da ne govorimo o cijeni sigurno ne zaostajemo za njima. Primjerice, zašto se ovih dana u srcu Zagorja na spomeniku kulture dvoru Veliki Tabor postavlja njemački crijep Creaton. Uza svu stručnost konzervatora koju ne dovodimo u pitanje, oni bi ipak morali shvatiti da proračun iz kojeg se sve to plaća ipak pune hrvatski gospodarstvenici – rekao je Koprek.

Odbacujemo optužbe


Dodao je kako je već nekoliko puta pokušao stupiti u kontakt s konzervatorima, no nitko mu ne odgovara zašto je to tako. Pitanje zašto se nauštrb domaćih proizvođača preferiraju strani, upitali smo i ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinanda Medera.

– To je nečija paušalna ocjena koja ni s čim nije utemeljena. Kad je riječ o korištenju crijepa na spomeničkoj baštini, uvijek nastojimo da on bude tonski usklađen s ambijentom, pogotovo kad se stari crijep miješa s novim. Odbacujem optužbe da mi bilo koga preferiramo – rekao je Ferdinand Meder.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook