Prethodni članak
Sljedeći članak

U porastu maloljetnički kriminal

Autor: Ivančica Jurčević
Stanje opće sigurnosti na području Županije za proteklu godinu policija ocjenjuje povoljnim.


Autor: Ivančica Jurčević

Stanje opće sigurnosti na području Županije za proteklu godinu policija ocjenjuje povoljnim. Kako je izvijestio Josip Janžek, načelnik Odjela operativnih poslova u PU Krapinsko-zagorskoj, lanjske je godine bilo 1149 kaznenih djela, od čega se 62 kaznena djela odnose na promet, što je u porastu na prethodnu godinu za 177 kaznenih djela ili 18,2 posto. Sveukupno je razriješeno 890 kaznenih djela.

U porastu je i bio i maloljetnički kriminal, sa 190 kaznenih djela, što je 47,3 posto više nego u 2003. Kod organiziranog kriminaliteta bilo je 26 kaznenih djela, a kod zloupotrebe droga evidentirano je 72 kaznena djela. Zbog narušavanja javnog reda i mira policija je evidentirala 629 prekršaja. Najviše prekršaja bilo je u ugostiteljskim objektima. Najviše je bilo svađa i vika, zatim tučnjava, drskih ponašanja i omalovažavanja službenih osoba.

Lanjske se godine, prema policijskoj evidenciji, na području Županije ubilo 42 ljudi. Život si je oduzelo 28 muških i 14 ženskih osoba, iz čega proizlazi da su muške osobe dva puta sklonije samoubojstvu nego žene. Oduzimanje života vješanjem pojavljuje se u 29 slučajeva.

Najveći broj samoubojstva zabilježen je u rujnu, te travnju, srpnju i kolovozu. Kao motiv samoubojstva u 11 je slučajeva duševna bolest, zatim alkoholizam, nesređeni obiteljski odnosi te u jednom slučaju ljubomora.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook