Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečano obilježen Dan Opće bolnice Zabok

Netko je mudro zaključio: «Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu - biti zdrav!». Ovima s jedn


Netko je mudro zaključio: «Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu - biti zdrav!». Ovima s jednom željom pomažu zdravstvene ustanove, među kojima značajno mjesto ima i nova i suvremeno opremljena zagorska Opća bolnica Zabok.

Njeni djelatnici, zajedno s gostima prošle subote navečer, u hotelskom restoranu Terma Tuhelj, uz zabavu i zajedničku večeru svečano su obilježili Dan Opće bolnice i osvrnuli se na proteklu poslovnu godinu.

Svečanosti su prisustvovali i zastupnica u Saboru Danica Hursa, Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorska županije i predsjednik Upravnog vijeća bolnice, njegova zamjenica Sonja Borovčak, dr. Višeslav Ćuk, predsjednik Županijske skupštine, Stanko Majdak, potpredsjednik Županijske skupštine, Tomislav Jadan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ i njegov zamjenik Tihomir Vančina. O razlozima okupljanja dijela bolničkog kolektiva govorio je prim. dr. Stanko Belina, ravnatelj Opće bolnice Zabok.

Suradnja i uvažavanje

- Ovdje nas je onoliko koliko nas je bilo slobodno i koliko nas se prijavilo da bi obilježili Dan bolnice, koji je inače 20. studenog, da se kao bolnički kolektiv družimo i ujedno obilježimo i kraj poslovne godine. Postigli smo značajne rezultate u prošloj godini koja je bila relativno dobra u odnosu na stanje kakvo je u državi i kakvo je bilo prijašnjih godina. Dakle, imamo financijsku stabilnost, imamo određene pomake u organizacijskom smislu, u građevinskim projektima smo napravili određene stvari i sve to skupa zaslužuje da se obilježi na ovaj način - istaknuo je ravnatelj bolnice, dodajući kako se s ovim domjenkom želi postići zbližavanje bolničkog osoblja s obzirom da su ih novi prostori u kojima sada rade na neki način otuđili.


Stanko Belina, ravnatelj Opće bolnice Zabok

- Te podjele ne smiju postojati. Moramo međusobno surađivati, više se družiti i jedni druge još više uvažavati i poštivati. Danas je zdravstvena zaštita multidisciplinarna. Prema tome, jedna grana medicine ne može biti dovoljna da pruži potpunu zdravstvenu zaštitu. Općenito, u liječenju bolesti potreban je svestrani pristup. Želja nam je da to i naši djelatnici shvate, da međusobno bolje surađuju, kako bi pacijenti što manje čekali, da bi dobili što bržu i što kvalitetniju uslugu. Radimo na dobrobit naših pacijenata. U trgovini je kupac bog, a kod nas pacijent i u tom smislu se moramo njemu posvetiti. To je naša primarna zadaća i temelji na kojima će naša bolnica biti uspješnija i bolja - zaključio je dr. Belina.

I dodir ljudske ruke liječi i iscjeljuje

Prisutne je pozdravio i zaželio im ugodno druženje župan Siniša Hajdaš Dončić. - Dobro je da se djelatnici bolnice, iako su ekonomski teška vremena, jednom godišnje okupe, druže i zabavljaju, da se obnove i međuljudski odnosi, da bolnica u kojoj djeluje više stotina djelatnika bude ta u kojoj će pacijenta dodirnuti ljudska ruka, koja liječi, koja iscjeljuje. Pokrivamo se s obveznim osnovnim i dopunskim zdravstvenim osiguranjem, najamninama naših poslovnih partnera kojima smo iznajmili prostorije pa i opremu, a vrijeme će pokazati kako će bolnica dalje ploviti. Ono što se ne smije zaboraviti su ljudi koji su spremni pomoći nemoćnima i bolesnima. Najprije je potrebno investirati u dodatne kadrove, dakle liječnike koji su u nekim strukama deficitarni, osobito internisti. Za opremu koja nam još nedostaje potrebno je investirati oko 10 milijuna kuna. Ali se ne smije zaboraviti da je ovo opća bolnica i da će uvijek trebati koristiti specijalne bolnice, klinike u kojima će se rješavati slučajevi koji se ne mogu riješiti u općoj bolnici. No, važno je da naša bolnica radi u prostoru koji je primjeran 21. stoljeću i da se u tom prostoru najveći dio bolesti i nekih ozljeda može sanirati, što je preduvjet za jednu dobru zdravstvenu skrb 140 tisuća zdravstvenih osiguranika u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Od utemeljenja do danas

Utemeljenje Opće bolnice Zabok i poslovne rezultate u ovoj godini, predstavila je med. sestra Renata Kos, inače poznata zagorska pjevačica. OB Zabok utemeljena je 1993. godine, a nastala je podjelom tadašnjeg Medicinskog centra na dvije zdravstvene ustanove, Dom zdravlja Zabok i Opću bolnicu Zabok. U toj kratkoj povijesti bolnice, postignuti su značajni rezultati, a jedan od najvažnijih je svakako izgradnja Opće bolnice u čije prostorije su se uselili 2008. godine. Zahvalila se svima koji su pridonijeli izgradnji bolnice i njezinu razvoju te posebno pozdravila dosadašnje ravnatelje: doc. dr. Miroslava Kopjara, dr. Ljudevita Ulakovića i dr. Ivicu Balagovića.

Bez novih gubitaka

Kad je dr. Belina preuzeo funkciju ravnatelja, OB Zabok imala je 11.000 prekovremenih sati koje je trebalo vratiti zaposlenicima, što je svibnja 2010. i učinjeno bez zapošljavanja novih djelatnika. Od građevinskih radova spominje se restoran društvene prehrane. izgrađena je portirska kućica za zaštitare koji kontroliraju promet. Uređen je ulaz u bolnicu i bolnički park. U tijeku su završni radovi na uređenju parkirališta za osoblje s daljinskim upravljačem. Od organizacijskih radova izdvaja se iznajmljen prostor za Odjel hemodijalize u aneksu bolničke zgrade, Poliklinici IDC (Internatioonal dialysis center) koji djeluje u 17 europskih zemalja.

Trenutačno se dijalizira 40 pacijenata, od čega će najamnik plaćati OB Zabok mjesečno 100.000 kuna, a 19. listopada 2009. otvoren je odjel Pedijatrije koji je već proslavio godišnjicu uspješnog djelovanja u zaštiti djece. Ustrojena su još dva nova odjela: Op. trakt čime je objedinjen Hitni bolnički prijem, a iznajmljen je i ostatak slobodnog prostora u aneksu bolnice Premium Life-u, u kojoj će vrlo brzo početi s radom jedan od najsuvremenijih uređaja MR. Ugovorom će se definirati partnerski odnosi. Ova suradnja će OB Zabok osigurati financijske prihode te stručne i znanstvene projekte, od 200-300 tisuća kuna prihoda mjesečno. Otvorenje se očekuje s 1. ožujkom 2011. godine. U svibnju 2010. godine potpisan je ugovor o suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučiliša «J.J. Štrossmayera» u Osijeku, temeljem kojeg zaborčka bolnica postaje nastavnom bazom fakulteta, čime se stvaraju preduvjeti za postupno nastajanje kliničke bolnice. Na odjelu Patologije planira se započeti s obdukcijama. U tijeku je nabava potrebne opreme, a prostor i kadrovi su osigurani.

Tijekom godine održana su brojna stručna predavanja s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvenih, a pogotovu dijagnostičkih usluga.

Financijsko stanje je stabilno. Nema novih gubitaka. Medicinska se oprema obnavlja u skladu s financijskim mogućnostima bolnice. Ministarstvo zdravstva je doniralo respirator neurološkom odjelu, koji je smješten u JIL-u radi bolje iskorištenosti i efikasnije organizacije. Županija je također pomogla bolnici decentraliziranim sredstvima u skladu sa svojim mogućnostima.

Specijalizacije, protokoli, akreditacije…

Što se tiče planova za budućnost naglasak je na protokolima i akreditacijama te na činjenici da svatko mora raditi svoj posao odgovorno i profesionalno. U tijeku je uvođenje evidencije radnog vremena. Izrada protokola za sve usluge koje se pružaju u bolnici s ciljem dobivanja akreditacija koju će MZ dodijeliti tijekom 2011. godine bitna je dobra klinička praksa. U tijeku je i izrada novog Pravilnika o radu s ciljem definiranja položaja i radnih zadataka svih zaposlenih te pravilnog vrednovanja radnog doprinosa svakog zaposlenika. Ove godine dodijeljeno je 16 novih specijalizacija, što s 5 iz lanjske godine čini 21 novu specijalizaciju. U tijeku je još 20 specijalizacija. Dosta medicinskih sestara školuje se za postizanje VŠS i VSS, što će ulaskom u EU biti neophodnost, ali i prednost.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook