Prethodni članak
Sljedeći članak

Škodi i Porsche laki plijen

Prije mjesec i pol dana zagorskoj je javnosti predstavljena Škoda Superb, koja našoj policiji služi za lov na prebrze vo


Prije mjesec i pol dana zagorskoj je javnosti predstavljena Škoda Superb, koja našoj policiji služi za lov na prebrze vozače. Zato smo i mi odlučili priključiti se ekipi prometnih policajaca koji svoje radno vrijeme provode na doista opasnom zadatku.

Policijska uprava naše županije izašla nam je u susret i dozvolila da provedemo dio radnog vremena sa jednom od ekipa za volanom uistinu brze Škode.

Nemojte zaboraviti, Škode više nisu ono što su bile. Kroz naš novinarski zadatak ležerno su nas vodili Božidar Majerić, kao vozač, i Slaven Strahinec, drugi dio ekipe presretača, inače djelatnici Postaje Prometne policije Krapina. Zanimalo nas je kako provode svoje radne zadatke i na što su najviše usmjereni tijekom lova.

-Prije radnog vremena zadužujemo opremu, prekontroliramo stanje automobila i krećemo prema prometnicama- kažu nam Božidar i Slaven. Mi smo se prije svega iznenadili samim vozilom koje je udobno, prostrano i ono što je najbitnije, izvana izgleda poput obične Škode. No, ovo je vozilo uistinu dovoljno startno i brzo te bez većih napora može sustići i presresti vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. –Veoma lako smetnete s uma kolike su brzine koje može razviti ovo vozilo i dovoljna bi bila jedna greška kako bi se dogodilo ono najgore- kažu nam prometni policajci jedne od 4 ekipe koje se mijenjaju u smjenama. Nije trebalo puno čekati kako bi ugledali zadovoljnog vozača crnog Mercedesa kako juri našim autoputom.-Vozilo je cijelo vrijeme upaljeno i u brzini spremno za brzi pokret- objašnjavaju nam policajci. Otpuštanje kočnice, okretomjer odmah u crvenom polju, a automatika Škode radi svoje veoma smireno i precizno.

Časkom smo bili na 200 km/h i počeli sustizati crni Mercedes. –Kamera u ovom autu je veoma precizna, snima odlične kadrove i lagano se njom rukuje za potrebe zumiranja ili obrnuto. Mi ga moramo pratiti i snimiti otprilike 300 metara, nakon čega signalima dajemo do znanja vozaču da je iza njega policija i nakon toga slijedi prvi slobodni izlaz s autoceste gdje konačno zaustavljamo prebrzog vozača- objašnjavaju nam policajci.

Slijedi šok, ali i mirno priznanje. –Ma, mislim da sam imao oko 150 ili 160. Pa nisam valjda vozio toliko- govori iznenađeno Tolo Jadenko, državljanin BiH na privremenom radu u inozemstvu. -Pa čujte, moja „mečka“ ima 225 konjskih snaga i može toliko. Ali, ipak- pokušava razuvjeriti policajce. No, oni mu spremno pokazuju snimku potjere, koja jasno pokazuje prosjek od 186,8 km/h. Vozač skrušeno odlazi do mjenjačnice i plaća kaznu od 500 kuna, uz pozdrav: „Lakše i sretno dalje“. Mi smo krenuli odmah na drugu „sačekušu“, rekli bi dečki.

Lov na Porschea

Ubrzo se na autocestu uključuje Porsche Cayenne, luksuzni crni SUV. Odmah smo pomislili, ovoga bu teško hloviti. No, nije prošlo ni par minuta, a i zbog gustog prometa, i Cayenne je „pao“. Moramo reći da nam je to bilo veliko zadovoljstvo znajući da to vozilo ima ispod haube 450 konjskih snaga, a naša Škoda „samo“ 193. Vozač skupocjenog vozila spremno je pratio policijske znakove i kod naplatnih kućica u Mokricama Božidar i Slaven objasnili su Igoru Zagoranskom iz Maribora koje je prekršaje počinio. –Vozili ste veći dio autoputa prosjekom od čak 210 km/h i na jednom mjestu pretjecali na nedozvoljenom mjestu što vam je sve skupa 2,410.00 kuna- objašnjavaju iznenađenom Igoru. –Uopće vas nisam „skužio“. Pa ´ko bi si mislio da ste to vi. Još i novinari.

Splašil sam se zbilja- govori nam Igor, spremno prihvaćajući odreske za kazne. -Inače, zbog tog bi mi prekršaja doma zeli vozačku- primjećuje vozač, a naši mu policajci objašnjavaju da bi mu se to desilo i kod nas da je naš državljanin. Ovako je Igor otišao do banke i riješio plaćanje kazne, obećajući da će od sad voziti opreznije, ali i da će obavezno nabaviti Zagorski list. Kad je dobio privremeno oduzete dokumente, priznao nam je da je u jednom trenutku imao i 270 km/h, ali da u Porscheu to i nije neki problem. Mi mu vjerujemo, ali znamo da će se ubuduće bojati i nekad omražene Škode.

Osim na autocestama, zagorska Škoda vreba i na ostalim prometnicama, što znači da vas može uloviti i u naseljenim mjestima. –Mi patroliramo i na prometnicama kroz mjesta i naselja, posebice na onima gdje su statitike pokazale kako ima povećanja prometnih nesreća i nepoštivanja ograničenja brzine- govori nam Darko Ban, načelnik Postaje Prometne policije Krapina, gdje je Škoda smještena kad odmara od potjera i dodaje kako su 24 sata prisutni i u manjim mjestima te na lokalnim prometnicama. –Škoda je do sada prešla 6666 kilometara i djeluje tek razrađeno- kažu nam Božidar i Slaven kad smo krenuli „u lov“ i dodaju kako se redovito održava što je jako bitno za sigurno obavljanje njihovih svakodnevnih zadaća, dok Miljenko Fruk, voditelj Ureda načelnika PU KZŽ tvrdi kako se ona već isplatila poreznim obveznicima.



Škoda Superb 2.8 V6

motor: benzinski, 6 cilindara, obujam 2771 ccm;
maximalna snaga: 193 KS;
mjenjač: 5-stupanjski automatski;
kočnice: disk kočnice na sva 4 kotača
potrošnja: ´oće spiti;
maksimalna brzina: a kaj vas briga;



Kazne za prekršitelje ograničenja brzine

U naseljenim mjestima:

- prekoračenje brzine od 10 km/h – 300 kn
- od 10-30 km/h – 500 kn + 1 kazneni bod
- 30 do 50 km/h – 700 kn + 2 kaznena boda
- više od 50 km/h – najmanje 2,000.oo kn + 3 kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole do 6 mjeseci
- dvostruko prekoračenje brzine – najmanje 2,000.oo kn + 5 kaznenih bodova + oduzimanje vozačke dozvole od 3 mjeseca do 1 godine

Van naseljenih mjesta:

- od 10 do 30 km/h – 300 kn
- od 30 do 50 km/h – 500 kn + 1 kazneni bod
- više od 50 km/h – najmanje 2,000.oo kn + 3 kaznena boda + oduzimanje vozačke dozvole do 3 mjeseca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook