Prethodni članak
Sljedeći članak

Sirijske tikvice i meksički krastavci uzgaju se u Zagorju

Vrijeme je spremanja zimnice pa vrijedne domaćice ubiru plodove svog rada u vrtovima i na njivama. Bogatim urodom domaći


Vrijeme je spremanja zimnice pa vrijedne domaćice ubiru plodove svog rada u vrtovima i na njivama. Bogatim urodom domaćih proizvoda može se pohvaliti i gospođa Štefica Pezelj iz Šemničkog Kraljevca, u vrtu koje nema čega nema.

Osim domaće rajčice, mahuna luka, ovdje uspijeva i povrće iz drugih podneblja, primjerice peršin, pastrnjak iz Slavonije, ali i tikvice iz Sirije, koje su, pohane, prava poslastica za vegeterijance, a mogu se jesti i sirove.

Zagorsko tlo pokazalo se pogodnim i za uzgoj meksičkog krastavca s bodljama te kanadske rajčice s oklopom, koji pukne kad je plod zreo. Sjemenje je gospođa Štefica nabavila od prijatelja, a kad se uvjerila da su dali rezultata, vrtom se uz domaće povrće proširilo i egzotično. Ona i suprug Mile svakodnevno s puno pažnje njeguju vrt, kao i okoliš svoje kuće, koji je sav u cvijeću. U dvorištu se ističe ukrasni grm kojim je obitelj Pezelj na zanimljiv način odlučila prekriti septičku jamu.

Osim domaćeg cvijeća, ovdje uzgajam trideset vrsta tulipana, osamnaest vrsta narcisa, osamnaest vrsta fuksija, pet vrsta hibiskusa, puzeću i grmoliku tekomu, a i palma prkosi hladnim zagorskim zimama kaže Štefica, koja ovih dana ima pune ruke posla s kuhanjem pekmeza i spremanjem zimnice.

Sve to ona rado podijeli i sa svojim prijateljima iz Zagreba.
Grane lješnjaka i oraha pune su plodova, a na brajdama pred kućom svoj su dom u kućicama pronašle i ptice. Bračni je par, nakon radnog vijeka koji je proveo u Zagrebu, ovdje u mirnom zagorskom selu našao mir, a umirovljeničke dane aktivno provodi na malom zagorskom gruntu. Povrće i voćke ne špricaju otrovima, sve je kako priroda daje, ali to iziskuje puno truda.

Treba raditi, štihati, kopati, ali tome se veselimo pa nam nije teško kaže Štefica, koja u vitrinama ima i kolekciju suđa te čajnike i šalice stare više od sto godina, koje je sačuvala od zaborava.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook