Sirijske tikvice i meksički krastavci uzgaju se u Zagorju

objavljeno prije 7god 3h 12min

Vrijeme je spremanja zimnice pa vrijedne domaćice ubiru plodove svog rada u vrtovima i na njivama. Bogatim urodom domaći

Email
Vrijeme je spremanja zimnice pa vrijedne domaćice ubiru plodove svog rada u vrtovima i na njivama. Bogatim urodom domaćih proizvoda može se pohvaliti i gospođa Štefica Pezelj iz Šemničkog Kraljevca, u vrtu koje nema čega nema.

Osim domaće rajčice, mahuna luka, ovdje uspijeva i povrće iz drugih podneblja, primjerice peršin, pastrnjak iz Slavonije, ali i tikvice iz Sirije, koje su, pohane, prava poslastica za vegeterijance, a mogu se jesti i sirove.

Zagorsko tlo pokazalo se pogodnim i za uzgoj meksičkog krastavca s bodljama te kanadske rajčice s oklopom, koji pukne kad je plod zreo. Sjemenje je gospođa Štefica nabavila od prijatelja, a kad se uvjerila da su dali rezultata, vrtom se uz domaće povrće proširilo i egzotično. Ona i suprug Mile svakodnevno s puno pažnje njeguju vrt, kao i okoliš svoje kuće, koji je sav u cvijeću. U dvorištu se ističe ukrasni grm kojim je obitelj Pezelj na zanimljiv način odlučila prekriti septičku jamu.

Osim domaćeg cvijeća, ovdje uzgajam trideset vrsta tulipana, osamnaest vrsta narcisa, osamnaest vrsta fuksija, pet vrsta hibiskusa, puzeću i grmoliku tekomu, a i palma prkosi hladnim zagorskim zimama kaže Štefica, koja ovih dana ima pune ruke posla s kuhanjem pekmeza i spremanjem zimnice.

Sve to ona rado podijeli i sa svojim prijateljima iz Zagreba.
Grane lješnjaka i oraha pune su plodova, a na brajdama pred kućom svoj su dom u kućicama pronašle i ptice. Bračni je par, nakon radnog vijeka koji je proveo u Zagrebu, ovdje u mirnom zagorskom selu našao mir, a umirovljeničke dane aktivno provodi na malom zagorskom gruntu. Povrće i voćke ne špricaju otrovima, sve je kako priroda daje, ali to iziskuje puno truda.

Treba raditi, štihati, kopati, ali tome se veselimo pa nam nije teško kaže Štefica, koja u vitrinama ima i kolekciju suđa te čajnike i šalice stare više od sto godina, koje je sačuvala od zaborava.

Izvor: Večernji list

Povezane vijesti

objavljeno prije 51 dana 1h 23min

PIŠKORNICA: Regionalni centar za gospodarenje otpadom dobio lokacijsu dozvolu, u svibnju natječaj za izvođača

Potvrđeno je da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati projektnu dokumentaciju za Pretovarnu stanicu Zabok sredstvima Europske komisije...

objavljeno prije 59 dana 17h 20min

Odlična vijest za one koji budžet 'krpaju' skupljanjem boca

S 1. srpnjem ove godine kreće primarna selekcija otpada na 'zelenim otocima' pored zgrada i kuća, odnosno u dodatnih 600 reciklažnih dvorišta.

objavljeno prije 97 dana 45min

Tri zagorska grada i četiri općine grijat će se na s biomasu

U Konferencijskoj dvorani Krapinsko-zagorske županije održano je potpisivanje Sporazuma o suradnji na pripremi i provedbi projekata izgradnje područnih sustava grijanja na biomasu..

objavljeno prije 196 dana 2h 57min

Započelo anketiranje stanovnika u sklopu istraživanja pod nazivom „Ekološki barometar“.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije danas započinje sa anketiranjem stanovnika Krapinsko-zagorske županije u sklopu istraživanja pod nazivom „Ekološki barometar“.

objavljeno prije 348 dana 20h 3min

Vrtić Zvirek najbolji u projektu Eko paket

Kompanija Tetra Pak i Udruga Lijepa naša drugu godinu za redom provode ekološki projekt Eko paket.

objavljeno prije 1god 165 dana 22h 34min

Dodjela kupona za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije

Danas je u prostorijama Krapinsko-zagorske županije održana podjela vrijednosnih kupona za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije.

objavljeno prije 2god 21h 53min

Zlatna jesen zabočka ove subote

U sklopu manifestacije bit će dodjeljena priznanja
najuspješnijim građanima za uređenje okućnica i cvijetnjaka.

objavljeno prije 2god 21h 49min

Potpisan sporazum za financiranje Piškornice

Potpisivanju ugovora nazočio je i direktor RCGO Piškorinica Mladen Jozinović koji je prisutne informirao o trenutnim aktivnostima u svezi realizacije cjelokupnog projekta.

objavljeno prije 2god 20h 35min

Predavanje o razvrstavanju otpada

U zabočkoj Gradskoj vijećnici održano je predavanje o važnosti razvrstavanja otpada. Prezentaciju su vodili djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području KZŽ.