Prethodni članak
Sljedeći članak

Rekordni vodostaj i kiše pretvorili Zagorje u klizište

Najpogođenije je područje oko Kumrovca. Osim sanacije poplavljenih područja oko Sutle velik problem su i brojna klizišta


Najpogođenije je područje oko Kumrovca. Osim sanacije poplavljenih područja oko Sutle velik problem su i brojna klizišta, a zagorske su ceste zbog toga opasne za promet. Za vikend Zagorje je plivalo i spašavalo se što se spasiti da.

Josipove krave ponovno su na suhom. 'Uspjeli smo, imamo 22 krave, osam junica i devet komada teladi. Na vrijeme smo ih uspjeli izvući i spasiti,' rekao je Josip Poljanec iz Kumrovca.

Pola metra vodene bujice iz Sutle oštetilo je i kuće. 'Unutarnji dio je bio poplavljen 30-tak centimetara,' dodao je Josip. Uz Josipove oštećeno je 40-ak objekata u cijeloj krapinsko-zagorskoj županiji. Svu nastalu štetu još je nemoguće procijeniti. Samo u općini Kumrovec ona je znatna.

U Kumrovcu dva milijuna kuna štete

'Negdje na dva milijuna kuna se procjenjuje šteta, ali, naravno, to je sada preliminarno. Očekujemo da se svaki čovjek, svaka obitelj ponaosob javi sa svojim detaljnijm analizama što se sve tu dogodilo i kolika je šteta nastala,' rekao je načelnik općine Kumrovec, Dragutin Ulama.

Nikad viši vodostaj kao i količina kiše koja je pala Zagorje su pretvorili u klizište. Nakon obilnih kiša u Krapinsko-zagorskoj županiji nastalo je 10-tak opasnih odrona koji predstavljaju opasnost na lokalnim i županijskim cestama pa nadležne službe pozivaju na oprez.

Šteta će se sanirati mjesecima, a potopljeno stanovništvo nada se i pomoći države. Na sanaciju će se morati pričekati jer su odroni još uvijek aktivni.

Župan Siniša Hajdaš Dončić danas će proglasiti stanje elementarne nepogode na području nekih jedinica lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako je još uvijek procjena šteta u tijeku, u ovom trenutku nismo u mogućnosti navesti o kojim je općinama i gradovima riječ, već ćemo o istom izvijestiti na nakon današnje Konferenciji za medije.

Izvor: Dnevnik.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook