Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun: Novca premalo, novih nameta neće biti

Proračunski prihodi i rashodi Donje Stubice u idućoj godini planirani su u iznosu od 8,5 milijuna kuna. Najznačajniju pr


Proračunski prihodi i rashodi Donje Stubice u idućoj godini planirani su u iznosu od 8,5 milijuna kuna. Najznačajniju prihodovnu stavku činit će prihodi od poreza koji su predviđeni u iznosu od 5,2 milijuna kuna ili 61,18 posto ukupnih prihoda.


Od navedenog iznosa gotovo 4,8 milijuna kuna odnosi se na prihode od poreza na dohodak koji su planirani s povećanjem od 1,6 milijuna kuna s obzirom na izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Trećina za komunalije

Porez na dobit od iduće godine, koji je za područje Grada u ovoj godini iznosio oko 400.000 kuna, od iduće bi godine u cijelosti bio prihod državnog proračuna. Što se rashoda tiče najviše sredstava namjerava se utrošiti na komunalnu djelatnost za koju je planirano oko 2,9 milijuna kuna ili 34,11 posto ukupnog godišnjeg plana.

Zbog manjka prihoda nastalog ranijih godina (2,3 milijuna kuna) u ovoj su godini uloženi veliki napori da se taj manjak smanji. -Jedan od osnovnih strateških dugoročnih ciljeva Grada je izgradnja komunalne infrastrukture kao osnovnog preduvjeta sveukupnog razvitka Donje Stubice, doprinosa gospodarskom razvitku i poboljšanja životnih uvjeta građana- istaknuo je gradonačelnik.

Na premalo dodijeljenog novca iz proračuna požalili su se predstavnici donjostubičke Udruge invalida te Nogometnog kluba Stubica. Na tribini je u više navrata iskazana i hitna potreba ponovnog osnivanja kulturno umjetničkog društva te obnova Doma kulture.

Nerealni planovi bivših

Bivši predsjednik Vijeća Stjepan Jelečki uputio je pak kritiku na račun proračuna koji prema njegovom mišljenju nije niti socijalan, niti razvojan, te kako je, iako su prihodi od poreza za iduću godinu porasli na 1,6 milijuna kuna, na razini onog prije 5 godina. Vladajuća koalicija je uzvratila kako je prijašnja vlast proračun planirala nerealno te ga je s planiranih 11 milijuna kuna rebalansom morala smanjivati na čak 7 milijuna kuna.

Gradonačelnik je nabrojao značajnije realizirane projekte, ističući kako se veliki projekti, poput izgradnje kanalizacije, dvorane, obilaznice i sličnog, ne mogu isfinancirati skromnim proračunskim sredstvima, no kako su poslani zahtjevi raznim državnim institucijama za pribavljanje potrebnih sredstava za realizaciju tih programa. Naglasio je i kako u idućoj godini nisu predviđena dodatna opterećenja građana, posebno gospodarstva, u vidu povećanja gradskog poreza ili komunalne naknade.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook