Prethodni članak
Sljedeći članak

Izvanredni izbori u Tuhlju: SDP-ovac Ilić već slavi, HDZ-ovac Škvorc optužuje

Ni nakon prvog kruga lokalnih izbora ne stišavaju se političke strasti u Tuhlju.


Ni nakon prvog kruga lokalnih izbora ne stišavaju se političke strasti u Tuhlju. Sve je još daleko od raspleta. Naime, na jednom od deset biračkih mjesta u Svetom Križu, izbori će se iduće nedjelje morati ponoviti jer je u glasačkoj kutiji bio listić viška.

Glasala je osoba koja nije imala važeću osobnu iskaznicu i nije bila upisana u birački popis. U preostalih devet izbornih mjesta, SDP-ov kandidat Renato Ilić je za 15 glasova ili 1,4 posto ispred kandidata HDZ-a, ZDS-a, HSLS-a, i HSS-a Milivoja Škvorc.

No da bi dobio izbore već ove nedjelje, u Svetom Križu od 230 upisanih birača morao bi dobiti stotinjak glasova više od Škvorca i Medvedeca zajedno, što je teško za očekivati. No, kaže Ilić, baš i nije nemoguće.

- Sasvim je sigurno da ćemo biti izborni pobjednici i da će Tuhelj po prvi puta dobiti SDP-ova načelnika. Možda već i u prvom krugu jer u Svetom Križu tradicionalno dobivamo puno više glasova nego HDZ, a vjerujemo da će se i birači Darka Medvedeca prikloniti nama. Ako sve ne riješimo u nedjelju, riješit ćemo to sigurno u drugom krugu, kaže Ilić te dodaje da od Medvedeca očekuju i potporu u formiranju većine u Vijeću.

‘Ništa nije gotovo’

HDZ-ov protukandidat Milivoj Škvorc misli kako ništa još ni izbliza nije gotovo.

- Razlika je mala, svega 15 glasova i sve se to u drugom krugu itekako može dostići. No, strašno je na koji se prljavi način vodila kampanja i da je nekom glavno geslo “Ja sam rođeni Tuhljan i jedini radim za dobrobit Tuhlja”. To je zastrašujuće za stranku koja sebe naziva socijaldemokratskom, čak je i protuustavna, kaže Škvorc te ide i korak dalje.

- Zar je normalno da SDP-ov župan Kolar tijekom izbora u nekoliko navrata naziva predsjednicu Izbornog povjerenstva i s njom razgovara. I jednoj promatračici, SDP-ovci su zaprijetili čak i radnim mjestom bude li nadgledala izbore, pa je odustala – rekao je Škvorc.

- Škvorc laže, nijednom nisam nazvao predsjednicu Izbornog povjerenstva, a da i jesam, kakve veze to ima? Ja ne mogu utjecati na činjenicu što je Škvorc izgubio izbore. Ako sve to ne demantira i ne ispriča mi se, podignut ću tužbu, pa neka na sudu dokazuje jesam li zvao ili ne. Što se pak tiče pritiska na promatračicu, uopće ne znam o kome se radi – rekao je Kolar.

No, da je nešto ipak bilo potvrdila nam je sama predsjednica Izbornog povjerenstva Jasmina Ricijaš. - Istina, župan me je nazvao jednom, nešto poslije 20 sati i pitao me što se to događa u Svetom Križu i postoji li mogućnost da izbori na tom biračkom mjestu budu poništeni. Samo sam mu odgovorila da je to lako moguće i to je sve. Nikakvog pritiska nije bilo, niti mi je nešto sugerirano. Svoj sam posao odradila krajnje profesionalno – rekla nam je Jasmina Ricijaš.

Odvraćao kandidate

Iz SDP-a pak uzvraćaju Škvorcu da je on odvraćao članove s liste Darka Medvedeca. Spočitava mu se i činjenica da u stalnom sastavu Izbornog povjerenstva sjedi kćerka jednog HDZ-ovog kandidata.

Medvedec: Čekat ću i vidjeti što mi nude

Treći kandidat na izborima, nezavisni Darko Medvedec ne želi se obećati ni Iliću ni Škvorcu

- Nisam zadovoljan rezultatima. Birači očito nisu prepoznali moj program koji je daleko najbolji. Nadam se da ću s jednim članom u Vijeću, a sigurno ću ga dobiti, biti prevaga između lijevih i desnih i priklonit ću se onima koji će najbolje prepoznati moj program. Čekat ću da dođu k meni i vidjeti što mi nude. Unaprijed ni jednima ni drugima ništa neću obećavati - rekao nam je nezavisni kandidat Darko Medvedec te na pitanje koga će preporučiti biračima da se za njega glasa u drugom krugu tek rekao:- Ne podržavam nikoga, samo neka pobijede Tuhljani!

Izvor: Večernji.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook