Prethodni članak
Sljedeći članak

Potpisan ugovor o financiranju umjetnog osjemenjivanja krava, junica i krmača

Krapinsko-zagorska županija izdvojila je u ovogodišnjem proračunu 345 tisuća kuna za potrebe umjetnog osjemenjivanja kra


Krapinsko-zagorska županija izdvojila je u ovogodišnjem proračunu 345 tisuća kuna za potrebe umjetnog osjemenjivanja krava, junica i krmača. Tom je prigodom, jučer, krapinsko-zagorski župan, mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić, s veterinarskim organizacijama s područja cijele županije, potpisao ugovore kojima se uređuje financijska potpora osjemenjivanju krava i junica i to zaključno do kraja listopada 2011., a do kada zakonske odredbe dopuštaju isplatu ovakvog tipa potpore u poljoprivredi.

Nakon što one više ne budu zakonski dopuštene, prema riječima župana, potražit će se model kako i na koji način i dalje potpomagati poljoprivrednu proizvodnju, a koja spada u granu koju Krapinsko-zagorska županija kroz proračun potpomaže s čak 10 posto izvornih prihoda. Otvaranjem rasprave o položaju poljoprivrednika danas i sutra u Europskoj uniji, župan je primijetio kako, primjerice, litra organski dobivenog mlijeka u trgovini stoji oko 12 kuna, ali i to da to mlijeko dolazi iz Austrije, a ne sa primjerice zagorskih pašnjaka, a koji mogu biti ekološki orijentirani.

Na taj će način korist za sve, i proizvođača, biti veća. Luka Čuljak, pročelnik za poljoprivredu, još je jednom podsjetio na program potpore sterilizaciji i kastraciji mačaka i pasa, a za koji Županija predviđa 30 tisuća kuna.

Suglasnošću svih okupljenih, Županije i veterinarskih organizacija, u najkraćem će se roku razraditi modeli koji će na najadekvatniji i najbrži način utjecati na humano smanjenje napuštenih životinja, mačaka i pasa, a koje i predstavlja cilj ovog programa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook