Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija pojasnila pod kojim uvjetom će vas kazniti ako niste izvadili novu osobnu

Iz Ministarstva unutarnjih poslova danas je stiglo pojašnjenje vezano za kažnjavanje novčanim iznosom od tri tisuće kuna svih onih koji nisu u roku izradili osobnu iskaznicu.


Iz Ministarstva unutarnjih poslova danas je stiglo pojašnjenje vezano za kažnjavanje novčanim iznosom od tri tisuće kuna svih onih koji nisu u roku izradili osobnu iskaznicu.

Iz MUP-a podsjećaju na Zakon o osobnoj iskaznici prema kojem je propisano da se osoba ne smije služiti osobnom ako su se promijenili podaci na dokumentu, ako slika više ne odgovara izgledu osobe, ako je dokumentu istekao rok važenja ili ako je osobna oštećena ili iz bilo kojeg razloga ne služi svrsi.

Za svaki od nabrojanih razloga propisana je novčana kazna u iznosu od tri do četiri tisuće kuna.

Osoba je također dužna u roku od 15 dana od dana nastupanja bilo kojeg od navedenih okolnosti podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.

"Prema tome, prekršajni postupak se pokreće protiv osobe kad se utvrdi da se služi osobnom iskaznicom iako joj je istekao rok važenja. Ali prekršajni postupak neće se pokretati protiv osobe kad podnosi zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice bez obzira što je rok važenja prethodne protekao više od 15 dana", kažu iz MUP-a.

Ostale isprave nisu obvezni dokumenti

Svrha pokretanja prekršajnih postupaka, objašnjavaju u policiji, je da se osobe ne služe nevažećom osobnom iskaznicom u pravnom prometu.

"Građani su dužni voditi brigu o rokovima važenja svojih osobnih iskaznica jer zbog zaštite osobnih podataka nije moguće javno objavljivati podatke o osobama kojima je istekao rok važenja osobnih iskaznica (primjerice putem web stranica). Ostale isprave, putovnica, nisu obvezni dokumenti i nisu propisane sankcije zbog neishođenja nove nakon isteka roka važenja", zaključuju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook