Prethodni članak
Sljedeći članak

Počinje nastava - 1.250 prvašića kreće u škole


Nova školska godina 2009./2010. samo što nije počela, a đake i njihove roditelje ponovo čekaju brige. Prve već traju o



Nova školska godina 2009./2010. samo što nije počela, a đake i njihove roditelje ponovo čekaju brige. Prve već traju oko nabavke udžbenika, a kad krenu prvi školski satovi trebat će se priviknuti na ranojutarnje ustajanje, zadaće, kontrolne… Što se tiče broja malih Zagoraca čini se da smo ostali na prošlogodišnjoj razini. Zaključujemo to prema podacima Ureda državne uprave u Krapini.

- Ove godine u prvi razred osnovne škole krenut će 1.250 učenika u 33 osnovne škole i 96 razrednih odjeljenja. U odnosu na prošlogodišnju brojku prvašića ostali smo na istoj razni. Lani ih je bilo 1.256, u 98 razrednih odjeljenja. Nova je osnovna škola u Stubičkim Toplicama koja ove školske godine počinje djelovati kao samostalna obrazovna ustanova i u njoj će prvi razred polaziti 29 učenika - rekla je pomoćnica predstojnice Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji Jadranka Cesarec.

- Na novu sredinu morat će se priviknuti i 1.248 srednjoškolaca koji će u ponedjeljak krenuti u prvi razred srednje škole. Na području naše Županije deset je srednjih škola, ako brojimo i Glazbenu školu u Pregradi gdje je upisano 15 učenika. I tu je brojka ostala na nivou prošle godine, uvijek se upisuje nekih desetak učenika više ili manje. U srednjim školama ostalo je 96 slobodnih mjesta, što znači da su škole relativno dobro popunjene - dodala je Cesarec.

Pregovori oko prijevoza

Još traju i pregovori oko školskog prijevoza učenika. Podsjetimo, na natječaj koji je raspisala Županija javilo se 12 prijevoznika, a u kojem su morali dostaviti dnevnu cijenu autobusa, te dokaze o tehničkoj opremljenosti. Prema odluci Županije, Presečki grupa dobila je prijevoz za 11 osnovnih škola, a ostali mali prijevoznici u preostalih 17 škola. Presečki je grupa ponudila najpovoljniju cijenu u 21 od 28 škola, no ipak nije dobila većinu, jer kako smo neslužbeno saznali Županija se nije vodila samo cijenom već i tehničkim karakteristikama voznog parka, odnosno brojem kvalitetnih vozila. Svi koji su odlukom Županije bili nezadovoljni mogli su se žaliti Državnoj komisiji za javnu nabavu, a također su imali pravo uvida u dokumentaciju. Da nije bilo žalbe prijevoznici bi potpisali ugovore sa Županijom o prijevozu učenika u osnovnim školama, no s obzirom da se žalila Presečki grupa, to nije učinjeno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook