Prethodni članak
Sljedeći članak

Počela je najduža predizborna kampanja do sada

S prvim minutama 7. travnja počinje kampanja za europarlamentarne izbore.


Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u nedjelju navečer na svojim internetskim stranicama zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za izbore za Europski parlament, zbirna lista objavit će se i u tisku.

Izborna promidžba počinje (s prvim minutama) 7. travnja.

Za 11 zastupničkih mjesta u Bruxellesu borit će se sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih lista, dakle ukupno 25.

Među njima nema ni jedne liste grupe građana, nitko se, naime, nije odvažio prikupiti za to potrebnih pet tisuća potpisa.

Na kandidacijskim listama ukupno je 275 kandidata.

Na prošlogodišnjim, prvim izborima za Europski parlament biračima su se nudile tri liste više, dakle njih 28, no birao se i jedan eurozastupnik više, dakle njih 12.

Izbori za Europski parlament održat će se u nedjelju, 25. svibnja i na njima će birači izabrati 11 hrvatskih zastupnika.

Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem. Birači, naime, mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalima na listi za koju glasuju (preferirani glas).

U predstojećem sazivu Europskog parlamenta (2014.-2019.) Hrvatska će imati jednog zastupnika manje nego sada, jer se broj zastupnika u Parlamentu smanjuje sa 766 na 751.

Izborna promidžba trajat će 47 dana, do petka, 23. svibnja u ponoć. Subota, 24. i nedjelja, 25. svibnja do 19 sati vrijeme su izborne šutnje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook