Prethodni članak
Sljedeći članak

Pobijedio Karamarko i njegovi ljudi, Zagoraca nema u vrhu stranke

Prošli su gotovo svi Karamarkovi ljudi, a jedini izabran zagorski HDZ – ovac u visoko tijelo stranke, Središnji odbor, je Stjepan Merkaš. Je li to dovoljna i jedina kompenzacija za otvorenu potporu Karamarku od strane predsjednika zagorskog HDZ – a Žarka Tušeka, vrijeme će pokazati.


Ljevici na vlasti poručujem kako je prošlo vrijeme komocije i eksperimentiranja s Hrvatskom. Konačno postajemo prava oporba koja će znati braniti nacionalne interese. Poručujem kako ćemo ih podržati kao konstruktivna oporba kada će zastupati nacionalne interese, sada ćemo to činiti kao oporba, a od idućih izbora kao vladajuća stranka, uskliknuo je s govornice dvorane Lisinskog novoizabrani predsjednik HDZ – a Tomislav Karamarko, u ponedjeljak nešto poslije pet sati ujutro nakon što je u drugom krugu s 111 glasova razlike pobijedio Milana Kujundžića.

U dvorani su ostali samo najuporniji nakon maratonskog, 19 – satnog Općeg sabora te najveće oporbene stranke, koji su od novog vođe mogli čuti i ovo: '' Rekao sam danas da vjerujem u ovaj dan, da vjerujem u pobjedu, pokazali ste da želite novi, bolji, pošteniji HDZ. Hvala vam svima jer ste glasali za promjene, od Australije do daleke Amerike. Zahvaljujem i svim protukandidatima koji su učinili ove izbore demokratskima, a zahvaljujem i dosadašnjem vodstvu na čelu s Jadrankom Kosor. U ovoj stranci nitko ne smije biti suvišan i pozivam sve da krenemo zajedno dalje u budućnost. Zajedno ćemo osigurati prvo pobjedu na lokalnim, a zatim i na sljedećim parlamentarnim izborima“.

Odlučili šalabahteri

A XV. Opći sabor HDZ – a u najvećoj je mjerio bio manifestacija političkih snaga stranačkih klanova, koji su se obračunavali SMS – ovima, lobirali po lokalima i  ulicama, da bi se na kraju „potukli“ šalabahterima, papirićima na kojoj je svaka opcija imala popis 50 – ak favorita za koje su pristaše glasali.

Glasanje je, pak, bilo priča za sebe i trajalo je u nedogled, a na veliku sreću kafića koncertne dvorane, te obližnjih restorana, čiji su vlasnici zadovoljno trljali ruke kad su radili obračun. Nakon saborske procedure oko dnevnog reda, predstavljanja kandidata i prvog kruga glasanja, izaslanici su zasjeli po terasama: naši, zagorski HDZ – ovci, držali su se zajedno i krenuli su u potragu za najboljim roštiljom, gemištima...

U kavani Lisinskog, u desnom kutu, utaborio se Domagoj Ivan Milošević koji je još u nedjelju poslije podne gajio nadu da će ući u drugi krug, dok je nekoliko stolova dalje kipar Ivan Kujundžić, iz stožera njegova prezimenjaka Milana, najavljivao da ravnatelj KBC Dubrava ide u drugi krug... Poslije se pokazalo da je bio u pravo na opće čuđenje prisutnih. Ljudi Jadranke Kosor mirno su ispijali kavicu, Milinovića nije bilo, dok se Karamarko sa „ekipom“ povukao u legendarni restoran „Trnjanka“, gdje se janjenitina i izvrstan roštiilj zalijevaju solidnim cuveom.

Koordinatorica Karamarkova stožera Davorka Bošnjak nervozno je cupkala oko stolova govoreći elektorima da nikako ne idu doma jer je svaki glas bitan u „pripetavanju“ ili po domaći: tie breaku. Karamarko telefonira u odvojenoj prostoriji, dok vesela zagorska ekipa: Mato Regvar (bivši predsjednik FINA-e), Mladen Šurbek (vlasnik popularne mljekare Veronika), uvijek dobro raspoloženi Mišo Grilec, legendarni Ivica Vuzem iz Radoboja i ostali dižu atmosferu na visinu. Karamarko se vraća u Lisinski, prolazi kraj našeg stola, a Zagorci jedini plješću i glasno navijaju. Karamarko se (konačno) na to razveselio i nasmiješio...

Igre oko Jarnjaka
   
„Naš bu Jarnjak sigurno zišel za potpredsjednika kad je bil na Karamarkovom šalabahteru“, izustio je jedan gorljiivi HDZ – ovac iz Zagorja. Onda je uslijedio hladan tuš: Jarnjak je bio samo na šalabahteru za kandidate iz Krapinsko – zagorske županije, na podsjetniku za glasanje izaslanicima iz ostatka Hrvatske Jarnjaka nije bilo!

Mnogi nezadovoljno okreću glavu, ne znaju što se događa... „Tak je bilo dogovoreno...“, neuspio je pokušaj da se kandidati smire. Nove nelogičnosti: na zagorskom šalabahteru nije bilo ni dvojice kandidata za Predsjedništvo iz njihovih redova: dr. Miroslava Kopjara i Milivoja Škvorca.

Na kraju, prošli su gotovo svi Karamarkovi ljudi, a jedini izabran zagorski HDZ – ovac u visoko tijelo stranke, Središnji odbor, je Stjepan Merkaš. Je li to dovoljna i jedina kompenzacija za otvorenu potporu Karamarku od strane predsjednika zagorskog HDZ – a Žarka Tušeka, vrijeme će pokazati.

Postoji i mogućnost kooptiranja u Predsjedništvo, a novi predsjednik HDZ – a to je obećao jednom viđenijem stranačkom dužnosniku iz naše pokrajine. Bilo kako bilo, prošla  nedjelja i ponedjeljak na Općem saboru HDZ – a dani su za pamćenje svakom onom koji ovu stranku ne promatra samo kao političku snagu koja je nedavno nakon puno godina „sjašila“ s vlasti, već kao sociološki fenomen, interesnu skupinu koja pokazuje vrlo izražen osjećaj zajedništva, bez obzira na postojeće frakcije i nezadovoljnike koji su neki uvrijeđeni i poraženi napustili Lisinski nakon objave rezultata i po mraku išli spakirati stvari iz trokatnice na Trgu žrtava fašizma...

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook