Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvoreno pismo župana Siniše Hajdaša Dončića upućeno Hrvatskim vodama

Zbog poduzetih zahvata Hrvatskih voda vezanih uz regulaciju vodotoka Horvatska nedaleko od Tuheljskih Toplica, a koji uz


Zbog poduzetih zahvata Hrvatskih voda vezanih uz regulaciju vodotoka Horvatska nedaleko od Tuheljskih Toplica, a koji uzrokuju negativno djelovanje voda i narušavaju bioraznolikost na tom području, župan Krapinsko-zagorske županije, mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić uputio je otvoreno pismo Hrvatskim vodama.

U pismu naglašava kako je uz činjenicu da je nužno osigurati uvjete da se u najvećoj mogućoj mjeri smanji ugrožavanje života i imovine korisnika prostora uz vodotoke uzrokovano poplavama i izlijevanjem vode iz korita, potrebno uzeti u obzir i činjenicu da se zahvati na vodotocima provode na način da se očuva njihova prirodnost i bioraznolikost. Zahvat na vodotoku Horvatska nažalost se provodi u suprotnosti sa svim nastojanjima Krapinsko-zagorske županije za očuvanjem prirodnosti i bioraznolikosti.

Ovakav stav temelji se i na dogovoru između Ministarstva kulture, Državnog zavoda za zaštitu prirode te Hrvatskih voda da se zahvati provode na temelju propisanog plana gospodarenja uz uvažavanje uvjeta i mjera zaštite prirode, kao i na temelju odredbi Zakona o zaštiti prirode.

Župan je zaključio pismo porukom kako je uvjeren da će se pronaći odgovarajući načini uređenja vodotoka koji će smanjiti negativna djelovanja voda i sačuvati prirodnost i bioraznolikost vodotoka. U pronalasku takvih rješenja spremne su pomoći stručne službe i institucije Krapinsko-zagorske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook