Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena Velika galerija i izložba umjetnina iz donacije Matijaš

Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog započela je sinoć otvaranjem Velike galerije i izložbe umjetnina iz


Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog započela je sinoć otvaranjem Velike galerije i izložbe umjetnina iz donacije Matijaš. Nova gradska galerija koja se nalazi na Zivtovom trgu, kat ispod novih prostora gradske uprave ugostila je kulturne djelatnike, poklonike kulture i goste koji su mogli razgledati i uživati u izboru djela iz donacije Matijaš. Galeriju i izložbu otvorio je u ime pokrovitelja, Krapinsko-zagorske županije, župan Siniša Hajdaš Dončić.

Donacija Matijaš broji 123 djela hrvatskih autora, slika, skulptura, reljefa i grafičkih mapa koje su Vatroslav Matijaš i njegova kćer Ana Pia darovali gradu Zaboku. Vatroslav Matijaš poznati je intelektualac rođen u Vukovaru, mecena u likovnom stvaralaštvu, ugledni promotor hrvatske kulture i umjetnosti, cijenjeni galerista u Zagrebu i Samoboru te izdavač vrijednih grafičkih mapa i donator umjetnina.

Kako je došlo do donacije, nazočne je upoznao gradonačelnik Ivan Hanžek.

- Nazvala me naša Zabočanka Višnja Knezoci i pitala da li smo zainteresirani za donaciju od četrdesetak slika. U prvi trenutak razmišljali smo o prostoru proširene knjižnice. No, na sastanku s gosp. Matijašem rekao nam je 'nosite sve', uz uvjet da djela moraju biti izložena. Tada smo zahvaljujući obitelji Tomek došli do ovog prostora – rekao je gradonačelnik koji se od srca zahvalio Vatroslavu Matijašu na donaciji, kao i Poduzetništvu Tomek i svim majstorima koji su u šest dana uspjeli urediti prostor nove galerije.

Autorica postava Iva Körbler zahvalila se na suradnji 'zabočkoj ekipi' kako ju je nazvala, posebice gradonačelniku Hanžeku, Dušanki Mikulec Mikac i Tihomiru Vrančiću.

- U postavu smo pazili da ima edukativnu svrhu, da to nije samo zbirka koja će prikazivati reprezentativna imena hrvatske moderne umjetnosti. Sretna bi bila da učenici kojih ovdje ima puno i posjetitelji dobiju kontakt s autorima. Možda će mladi ljudi biti motivirani da rade na temu moderne umjetnosti, pa nismo stavili poantu na zvučnost imena. Bilo mi je zadovoljstvo predstaviti djelić hrvatske moderen umjetnosti i nadam se da će svi uživati kao i mi koji smo radili na postavu – rekla je Körbler.

Otvarajući galeriju i izložbu župan Siniša Hajdaš Dončić usporedio je Zabok i Liverpool kao dva grada u kojima nekadašnji veliki tekstilni kompleksi postaju mjesta okupljanja i kulture, istaknuvši kako je otvaranje galerije veliki pozitivan iskorak za Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju.

Vatroslav Matijaš zahvalio je Gradu Zaboku i građanima Zaboka što su donaciju udomili u lijepom prostoru.

- Poznajem tri velika Zagorca i svi imaju ime Ivan. Jedan je Ivan Lesiak, drugi Ivan Lovrenčić, a treći Ivan Hanžek, vizionar i graditelj Zaboka za 21. stoljeće – rekao je Matijaš.

U glazbenom dijelu programa nastupio je muški vokalni ansambl Thrillers.

Što se samih Dana Ksavera Šandora Gjalskog tiče, oni se nastavljaju danas od 15 sati proglašenjem pobjednika i dodjelom Male nagrade Gjalski u osnovnoj školi. U 17 sati je predstavljanje fotoradionice i izložba fotografija u gimnaziji, dok će u 19.30 u Multimedijalnom centru biti izvedna kazališna predstava Stilske vježbe , kazališta Planet Art iz Zagreba.


Snimio: Krunoslav Pavlina

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook