Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena izložba Rudija Stipkovića

U 2008. u kojoj slavi 15 godina djelovanja, Galerija grada Krapine ušla je izložbom karikatura poznatog zagorskog umjetn


U 2008. u kojoj slavi 15 godina djelovanja, Galerija grada Krapine ušla je izložbom karikatura poznatog zagorskog umjetnika Rudija Stipkovića. Veliki broj okupljenih ljubitelja umjetnosti pozdravila je voditeljica galerije Vesna Kunštek istakmuvši kako je izloženo 135 iz fundusa od 326 radova Rudija Stipkovića koje je njegova supruga Katarina, koja je također bila na otvorenju, poklonila Svetom Križu Začretju. Sama izložba sastoji se od četiri cjeline, a to su karikature sportaša, glumaca, pjevača i političara.


- U povijesti hrvatske likovne umjetnosti ima svega dvadesetak karitakturista koji će ostati upamćeni i nakon odlaska. Jedan od njih je i Rudi Stipković. Njegova karikatura nije dnevna, već ima trajnu vrijednost. U toj karikaturi ima toliko pronicljivih detalja da bi se o tome mogao napisati i jedan esej. Drago mi je da je Galerija našla sredstva za izložbu jer treba stalno podjećati na Rudija Stipkovića. Rudi je karikaturist našeg vremena i sjećanje na njega bit će trajno dok bude pisane riječi i zanimanja za umjetnost. Sve je odlično prezentirano i Rudi bi sigurno bio zadovoljan da je ovdje među nama – rekao je književik Fadil Hadžić, autor Stipkovićeve monografije.

Borac i emotivac

Kako je Rudi Stipković rođen 1939. u Svetom Križu Začretju, kojem se uvijek rado vraćao, a i izloženi radovi su iz fundusa pokonjenog njegovom rodnom mjestu, nekoliko riječi o autoru rekao je i načelnik općine Ivan Kranjčić.

- Rudi je bio intelekturalac izrastao iz kulturnog miljea Začretja. Kroz čitav život, iako je radio u Zagrebu, čvrsto je bio vezan sa Začretjem i dolazio. Sa svog prozora gledao je svetokriški trg i kroz sav svoj rad uvijek se vraćao ovdje. Mnogi ne znaju da je bio svestrani sportaš, školovani golman Dinama, Jedinstva, Zagorca iz Krapine. Tu su i njegovi skijaški letovi, skakaonice od kuruznice koje smo mu pomagali raditi. Bio je idol mlađima, emotivac, borac i ta njegova ustrajnost pokazala je da se uspio održati. Njegova najveća strast bila je ribičija. Nešto prije nego je umro, rekao je ´Hamba, znaš ko bu najsretniji kad bum hmrl? Šarani, štuke i amuri.´ Ostaje obveza svih nas koji se bave društvenim i kulturnim radom, koji smo mu bili prijatelji. Zahvaljujem gospođi Katarini što je 326 radova poklonila općini. Polako pripremamo prostor i unutar godinu, godinu i pol, bit će otvorena Galerija Rudija Stipkovića – rekao je Ivan Kranjčić.

Izložbu je otvorila županica Sonja Borovčak, koja je Rudiju neko vrijeme bila prva susjeda.

- Rudi je legenda Svetog Križa i vjerujem da nas gleda odozgora i da je zadovoljan. Ponosna sam što samo ovdje zajedno – rekla je otvarajući izložbu.

U glazbenom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbor Sveti Križ Začretje pod ravnanjem Olivera Beloševića. Izložba je otvorena do 31. siječnja. Svakako je pogledajte.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook