Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvoren Akromion - najveća privatna ortopedska bolnica u RH

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju koštano zglobnog sustava Akromion u Krapinskim Toplicama osnovana je o


Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju koštano zglobnog sustava Akromion u Krapinskim Toplicama osnovana je od strane društva Osteon d. o. o. čiji su ulagači Fond Quaestus Private Equity Kapital i četvero priznatih ortopeda iz Klinike za ortopediju i Klinike za Traumatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Miroslavom Hašplom, prof. dr. Nikolom Čičakom, dr. Denisom Tršekom, te dr. Hrvojem Klobučarom. Za ravnatelja bolnice izabran je Branimir Ćurić s dugogodišnjim iskustvom u sektoru zdravstva, zadužen za opće i financijsko poslovanje bolnice, dok će za medicinski dio biti zadužen prof. dr. Nikola Čičak.

U Akromionu će se pružati medicinske usluge iz područja ortopedije i traumatologije: od artroskopskih zahvata na ramenu, koljenu, kuku, gležnju, laktu do ugradnje umjetnih zglobova: kukova, koljena, ramena, gležnjeva i laktova. Rekonstruktivni zahvati na svim zglobovima, liječenje prijeloma, te posljedica prijeloma. U bolnici bi se godišnje obavilo oko tri tisuće operacija. Bolnica s radom počinje ovog tjedna, a svečano otvorenje biti će 11. travnja.

Najsuvremenija tehnologija

- Bolnica Akromion je dosad najveća privatna ortopedska bolnica u Hrvatskoj s najvećim brojem vrhunskih stručnjaka. Sastoji se od tri operacijske sale opremljene s najmodernijom medicinskom opremom. Odjel se sastoji od 11 soba od kojih su tri jednokrevetne, šest dvokrevetnih i dva apartmana. Svaka soba ima zasebnu kupaonicu i WC, TV prijemnik i Internet priključak, što pacijentima osigurava maksimalnu udobnost, vrhunski smještaj i kompletnu uslugu na jednom mjestu (pregled, operacija, rehabilitacija) – rekao je prof. dr. Miroslav Hašpl, predsjednik Upravnog vijeća bolnice.

Istaknuo je i kako je glavna karakteristika bolnice to što je ona u potpunosti kompjuterizirana.

- Nema kartona pacijenata, papirologije i liste čekanja u klasičnom smislu. Jedna operacijska sala opremljena je Olympusovom HD ALPHA tehnologijom-tehnologijom integriranih operacijskih sala. Ta najsuvremenija tehnologija pruža liječnicima i bolničkom osoblju kompletan pristup slikovnim i tekstualnim medicinskim podacima o pacijentu za vrijeme operacije, te tako omogućuje neposredne i pravovremene konzultacije prilikom operacija. Takva ortopedska integrirana operacijska sala zasad je jedina u Europi, te se opravdano može reći da je bolnica Akromion jedna od vodećih ortopedskih centara po opremi u Europi – objasnili su doktori.

- Sva arhiva pacijenata se skenira, sva dokumentacija, pregledi, nalazi, sve to ima liječnik na monitoru za vrijeme operacije. Za vrijeme operacije pacijent operaciju može sam gledati na ekranu i slušati glazbu po vlastitom izboru, dok će plavo svjetlo u operacionoj sali koje će svijetliti za vrijeme operacije pacijentu odmarati oči. Svaki dio operacije se snima i svaki pacijent dobije na CD-u snimak operacije. Sve se kontrolira s jednog ekrana na dodir, tzv. touch screen (primjerice pomicanje i dizanje kreveta). Temperatura pacijenata neće se upisivati na klasičan način, već će biti upisana u prijenosni laptop. Integrirana operacijska sala spojena je i salom za sastanke kamerama gdje mogu ostali liječnici pratiti operacioni zahvat i učiti – upoznao nas je s radom operacijske integrirane sale za ortopediju dr. Denis Tršek, dodavši da je bolnica zamišljena kao bolnica bez papira.

Dvije operacijske sale su u potpunosti opremljene, a jedna čeka povećanje kapaciteta.

Cijene uobičajene

Budući je Akromion privatna bolnica, pacijenti mogu samostalno dogovarati liječenja i operativne zahvate, a isto tako kapaciteti bolnice mogu se koristiti za liječenja koja će pokrivati HZZO. Očekuje se kako će taj dogovor uskoro biti zaključen, najviše zbog činjenice da se na operacije u državnim bolnicama čeka mjesecima.

Inače, zgrada je unajmljena od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i rekonstruirana, a cjelokupna investicija iznosi 40 milijuna kuna. Ravnatelj bolnice Akromion Branimir Ćurić dodao je kako se cijene operacije u njihovoj bolnici neće razlikovati od tržišnih cijena ostalih privatnih kuća, te da nijedna operacije neće prelaziti 50 tisuća kuna. Operacija kuka tako će primjerice stajati 38 tisuća kuna, a proteza ramena oko 40 tisuća kuna. Do sada je u Akromionu zaposleno 30 osoba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook