Prethodni članak
Sljedeći članak

Osiguranje vozila: Evo kako možete proći jeftinije!

U nekim se slučajevima kod različitih osiguravajućih kuća cijene polica razlikuju i više od 1000 kuna, za isti automobil, iste snage motora i s istim bonusom....


Zbog liberalizacije tržišta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti koju su prošle godine pompozno proveli Generali, Allianz i Grawe osiguranje, a početkom ove godine potiho i Croatia osiguranje, u nekim se slučajevima kod različitih osiguravajućih kuća cijene polica razlikuju i više od 1000 kuna, za isti automobil, iste snage motora i s istim bonusom.

Primjerice, za automobil od 66 kW (90 KS) sa zagrebačkim tablicama za osobu staru 18 godina polica kod Grawe osiguranja stoji 4360 kune, dok kod Jadranskog osiguranja stoji 2900 kuna.

Podsjetimo, slobodno formiranje cijena je zakonski omogućeno još 2008., ali su ga u stvarnosti osiguravajuće kuće počele primjenjivati tek sada, nakon što je Hrvatska postala članica EU. Uz obvezne kriterije – zone rizika (Hrvatska je podijeljena u sedam zona, pri čemu su najskuplje zagrebačka i zagorska zona, a najjeftinija je daruvarska), snagu motora vozila i ostvarene bonuse ili maluse, sada osiguravatelji imaju i zasebne kriterije poput godišta vozila ili razdoblja bez štete. Ali, najbitniji novi kriterij koji je zajednički svima koji su objavili liberalizirane cijene i zbog kojeg dolazi do razlika u njima je dob vozača.

Najgore prolaze mladi

Nisu svi jednako procijenili rizik vozača s obzirom na godine, što je zapravo i smisao liberalizacije, da ne budu cijene polica osiguranja iste kod svih osiguravateljskih kuća kao što je to bilo do sada, a razlike su ovisile samo o odobrenim popustima.

Cjenici se mijenjaju na dnevnoj bazi pa je tako Allianz baš jučer izmijenio cjenik prema kojem su vozači do 20 godina plaćali dvostruko veću policu osiguranja od vozača od 31 do 35 godina. Prema cjeniku polica za 18-godišnjaka sa automobilom od 66 kW i ZG tablicama je iznosila vrtoglavih 6494 kune, dok je cijena od petka mnogo manjih 4101 kunu.

Zatražite popust

Mlađi će vozači bolje proći u Generali osiguranju (3686 kuna), Croatiji osiguranju (3886 kuna), te pogotovu u Jadranskom i Euroherc osiguranju koji liberalizaciju nisu ni proveli. U ta dva osiguranja Agram grupe nema razlike u cijeni police s obzirom na godine pa su cijene za sve jednake, za oba osiguranja u našem primjeru 3880 kuna. Ali, odmah nam je, na telefonsko pitanje, ponuđen popust, i to bez ikakvih kriterija ili dodatnih pitanja. U Eurohercu 20% pa polica stoji 3104 kune, a u Jadranskom čak 25% pa polica stoji 2900 kuna.

U pravilu svi osiguravatelji najviše vjeruju vozačima od 31 do 75 godina starosti, kojima je prema dobnom kriteriju polica najjeftinija. Jedino Generali još dodatno nagrađuje vozače starije od 60 godina. Ipak, za većinu vozača starosti od 31 do 75 godina razlike u cijeni polica kod različitih osiguravatelja nisu velike. Stoga se prije ugovaranja police raspitajte i usporedite cijene, a ne sramite se tražiti ni popust. Osim u Agram grupi, mogući popust od pet posto spomenuli su nam i u Allianzu, a slično nam je obećano i u Croatiji osiguranju, dođemo li u poslovnicu.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook