OBITELJSKI ZAKON: Iza 23 sata doma u krevet!

Autor: Mirjana Bašak objavljeno prije 2god 18 dana 16min

Zatekne li policajac maloljetnu osobu na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati , a koja svojim izgledom upućuje da se radi o djetetu mlađem od 16 godina, a bez pratnje je roditelja ili druge odrasle osobe dovodi ju u policiju.

Email

Obiteljski zakon tumači kako mladi do 16 godina ne smiju biti vani poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja. S obzirom da je stiglo proljeće i dani su sve duži, podsjetimo mlade, ali i njihove roditelje  na čl. 95 Obiteljskog zakona koji objašnjava što se događa ukoliko se maloljetnici nakon 23 sata zateknu u noćnom izlasku.

Kako postupa policija ukoliko maloljetnik, odnosno roditelj prekrši pravila Obiteljskog zakona pojasnio nam je glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske, Zoran Lončar.

-Ukoliko policija zatekne maloljetnu osobu na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati , a koja svojim izgledom upućuje da se radi o djetetu mlađem od 16 godina, a bez pratnje je roditelja ili druge odrasle osobe nakon provjere da li je punoljetna dovodi se u policiju – ističe glasnogovornik PU kz Zoran Lončar.

Usmeno upozorenje

Nakon toga zovu se roditelji ili skrbnik da dođu po dijete te se usmeno upozore na okolnost nepridržavanja zakonom propisane skrbi o zabrani noćnog izlaska njegovog djeteta. Objasni im se da je na taj način izložio dijete mogućim štetnim utjecajima. Roditelj se također upozori da će o njegovom propuštanju skrbi o djetetu pismeno biti obaviješten Obiteljski centar i nadležan Centar za socijalnu skrb. Ukoliko bi ponovno bilo istih propusti roditelj bi mogao i kazneno odgovarati za zanemarivanje roditeljske dužnosti.

Kada su u pitanju mladi iz Krapinsko-zagorske županije naravno da ima onih koji se ne pridržavaju zakona, baš kao i u svakoj drugoj županiji. Zagorska policija prije dvije godine zatekla je 83 maloljetnika u noćnom izlasku iza 23 sata, a u 2011. 66, čime je vidljiv manji broj maloljetnika koji ostaju vani nakon 23 sata bez pratnje što upućuje da su se upoznali sa tumačenjem Obiteljskog zakona.  Na području PP Zabok, a u koje spada Grad Zabok, općine Bedekovčina, Krapinske Toplice i Veliko Trgovišće u 2010. od strane policije zatečeno ih je 35,  a u 2011. tek 17 zatečenih.

Zabava počinje tek nakon 23 sata

U 2012. dosada su zatečena trojica maloljetnika koji su dovedeni u policiju, no kako su proljeće i ljeto uvijek primamljiviji za izlaske, a i dani su puno duži bit će onih koji će se zadržati i dulje. Naravno, mladi ističu kako prava zabava započinje tek nakon 23 sata, pa često i nesvjesno ostanu koji sat duže. No, zakon je tu jasan, a svi mladi željni zabave morat će pričekati svojih 18 godina kada će moći vani ostati do jutra.

Noćni izlazak većini mladih je nezamisliv bez konzumiranja alkohola, pa je zato u porastu sve veći broj maloljetnika koji piju i u tome jedino vide zabavu i mogu se opustiti.

- To da policija o nepridržavanju zakona obavještava dopisom Obiteljski centar KZŽ  nova je koja se počela provoditi pod kraj prošle godine.  Roditelji i djeca dužni su doći na savjetodavni rad koji traje ovisno o slučaju. Obavezan je i za roditelje i za maloljetnike. Savjetodavni rad sastoji se od razgovora, upoznavanja djeteta i roditelja s zakonodavnom i obiteljskim pravima i obvezama, te radionica – rekla je Sandra Kos, socijalna radnica u Obiteljskom centru, te dodala kako su se dosad, roditelji i djeca uredno odazivala na savjetovanja.

Povezane vijesti

objavljeno prije 29 dana 3h 37min

STOKA ROKA U KRAPINI!!!

Caffe Bar Mala Ramona i Narodne novine Zabok vas pozivaju na hip hop večer i koncert Marina Ivanovića Stoke koji se održava danas, u petak 21.03. u 21h

objavljeno prije 49 dana 17h 21min

Stigao dokaz da Slobodna fašnička republika ima najsposobniju vlast u regiji

Uoči drugog vikenda 188. Samoborskog fašnika stigao je dokaz da Slobodna fašnička republika ima najsposobniju vlast u regiji, a i šire....

objavljeno prije 54 dana 3h 27min

Samoborski fašnik - program se zbog kiše održava se u šatoru

Zbog kiše jutarnji dio programa 188. Samoborskog fašnika danas će biti održan u šatoru iza kina i to od 11 sati.

objavljeno prije 57 dana 22h 28min

18. HGF demo festival - prijave do 25. veljače

Ovogodišnje izdanje HGF-a će se održati u čak 18 hrvatskih gradova tijekom ožujka, travnja i svibnja, a svi zainteresirani bendovi mogu se prijaviti on-line....

objavljeno prije 78 dana 23h 49min

Mamurluk, kako to grdo zvuči - Kinezi imaju novi lijek!

Svi jako dobro znamo da je najbolji lijek protiv mamurluka šalica jake kave, sirutka, rasol ili jedna kratka...

objavljeno prije 101 dana 1h 28min

Humanitarni koncert "Krapinska zimska priča" u organizaciji LEO Kluba Zagorje

U ponedjeljak, 6. siječnja u 20 sati, će se u prostoru novog Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini održati koncert „Krapinska zimska priča“.

objavljeno prije 112 dana 5h 2min

XXI. Županijski božićni koncert "Čestit Vam Božić"

Društvo „Sv. Juraj“ srdačno Vas poziva na naš XXI. Županijski božićni koncert „Čestit Vam Božić“ ...

objavljeno prije 126 dana 19h 57min

Prekrasna Sara Pukanić zablistala u bajkovitoj kampanji za vjenčanice Sandre Haddad

Modeli su Sara Pukanić i Ena Smajić iz Talia Modelsa Haljine koje su prozračne, lepršave i jednostavne savršen su izbor za sve djevojke koje se na svom vjenčanju žele osjećati čarobno i posebno

objavljeno prije 148 dana 2h 11min

Tigrovi u još jednoj humanitarnoj akciji

U nedjelju je održan humanitarni koncert pod nazivom „Za Miljenka“, kojeg je uz pomoć ljudi dobrog srca, organizirala Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi KZŽ-e.