Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi život starog dvorca

Dvorac Golubovec je jedan od brojnih hrvatskih dvoraca koji nemaju pravu trajnu namjenu. Zaštićen kao kulturno dobro i p


Dvorac Golubovec je jedan od brojnih hrvatskih dvoraca koji nemaju pravu trajnu namjenu. Zaštićen kao kulturno dobro i prirodna rijetkost, Golubovec je uspio većim dijelom sačuvati svoj graditeljsko-prostorni i krajobrazni identitet. Kako bi dvorac dobio svoj novi život izrađena je prostorno–konzervatorska Studija revitalizacije i obnove dvorca, perivoja, perivojne šume i vilinskih poljana Dvorac Golubovec u Donjoj Stubici , autora Mladena Obada Ščitarocija i Bojane Bojanić Obad Ščitaroci, predstavljena u Donjoj Stubici.

- Zamisao je da dvorac i dalje bude nositelj kulturnih, ali i manjih ugostiteljskih sadržaja, da se nekadašnji prostor dvorca i gospodarstva koji nije tako malen dopuni drugim komplementarnim sadržajima koji neće degradirati dvorac, poput turističkih i rekreacijskih sadržaja. Golubovec je zamišljen kao žarište budućeg gospodarsko-turističkog razvoja Donje Stubice - rekao je Mladen Obad Ščitaroci na predstavljanju Studije.

Svrha je Studije provesti povijesno-arhitektonska, konzervatorska, prostorno-urbanistička, perivojno-krajobrazna i druga istraživanja.

Pokrenuti sustavnu skrb

- Cilj je pokrenuti sustavnu skrb o hrvatskim dvorcima, kreirajući jasnu strategiju njihove obnove, korištenja i prilagodbe suvremenim zahtjevima, a uvažavajući njihove vrijednosti i postavljajući jasne kriterije za njihovu zaštitu i obnovu, kao i moguće suvremene graditeljske prilagodbe. Dvorci ne smiju biti samo spomenici proteklih vremena i svjedoci iščezle feudalne i plemićke kulture nego i aktivni čimbenici suvremenog života - rekao je Ščitaroci.

U knjizi se osim o dvorcu i prostoru oko njega, smještaju i obilježjima, s prirodno-pejzažnog, kulturno-povijesnog i drugih aspekata, govori o njegovim razvojnim mijenama, nastanku, o obiteljima koje su tamo živjele…istražuju se arhitektonska obilježja dvorca sa svim tlocrtima i raznim fotografijama. Dio knjige posvećen je vrednovanju tog prostora, valorizaciji Golubovca u kontekstu dvoraca Hrvatskog zagorja i dvoraca u Hrvatskoj. Sam kraj posvećen je novom programu, zamisli kako Golubovec može osigurati svoj život kroz nove sadržaje i programe i to ne samo zgrada dvorca već i sav pripadajući prostor oko njega.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook