Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi trg zvat će se Trg sv. Jelene?

Za nepunih mjesec dana bit će održan jedan od najvećih događaja posljednjeg desetljeća u Zaboku, proslava 350. godišnjic


Za nepunih mjesec dana bit će održan jedan od najvećih događaja posljednjeg desetljeća u Zaboku, proslava 350. godišnjice župe Sv. Jelene Križarice. Davne 1658. godine, zabočka se župa osamostalila od župe Sv. Križ Začretje, pa gradski oci smatraju da joj, obzirom na značenje koje je imala za razvoj Zaboka, treba dati adekvatan značaj. Središnji događaj proslave bit će sveta misa koju će u nedjelju, 25. svibnja od 11 sati na novom trgu kod crkve predvoditi kardinal Josip Bozanić. Nakon mise, uslijedit će dodjela priznanja velikodostojnicima i ručak za uzvanike u Vatrogasnom domu, a gradonačelnik Hanžek najavio je i dolazak predstavnika Sabora RH.

Novi izgled trga

Nezaobilazna tema usko povezana s velikom proslavom je obnova i uređenje trga Dragutina Domjanića na kojem i ovih dana teku intenzivni radovi.

- Želio bih zahvaliti javnim poduzećima: Zagorskom vodovodu, Zagorskom metalcu, Plavinki i Elektri čije su ekipe promptno reagirale te između ostalog riješile kompletnu infrastrukturu za sve susjedne objekte, koja je bila stara više od trideset godina – istaknuo je gradonačelnik Ivan Hanžek.

Trg kakav je postojao do sada nastajao je pomalo stihijski i prvotno je bio zamišljen kao mnogo veća površina. Izgradnjom zgrade popularne „stare osnovne škole“ njegova je konstrukcija prekinuta, pa je, iako je ostao dovoljno velik, razbijen na dva dijela. Prvi, onaj ispred ulaza u crkvu, postao je prostor za okupljanje za vrijeme održavanja važnijih crkvenih proslava. Drugi dio trga kakvog su Zabočani do sada poznavali je zeleni park nastao u vrijeme izgradnje okolnih stambenih objekata, tzv. „učiteljskih“ zgrada.

Tehničko rješenje novog trga kojeg potpisuje arhitekt Goran Karlović također je bazirano na dvije dominantne površine. U dogovoru sa zabočkim župnikom Marijanom Culjakom, ostvarena je mogućnost da se čitava površina ispred zgrade mirovinskog spoji sa samim objektom crkve. Rasvjeta će biti položena parterno i osvjetljavat će crkvu odozdo do krovnog luka.

Prostor od crkve prema staroj OŠ bit će popločen betonskim pločama žućkasto bijele boje, slične će boje biti pregradni zidovi, dok će stubišta biti izrađena u kombinaciji s granitom. U podnožju klupa bit će ugrađena diskretna rasvjeta koja se po potrebi može i dodatno prigušiti. Na više od dvije tisuće kvadrata popločenog dijela moći će se okupiti pet tisuća ljudi, po potrebi i koja tisuća više. Dio iza linije današnjeg spomenika prema stambenim zgradama i dalje ostaje zelena površina. Nažalost, stabla su zbog neodržavanja oboljela pa ih je suprotno planovima, bilo nužno ukloniti. Grad Zagreb je obećao da će donirati stabla odgovarajuće visine kako se ne bi trebalo čekati godinama da narastu pa bi već iduće proljeće trebao osvanuti uređeni park s visokostablašicama i niskim raslinjem.

Četiri spomenika

- S građevinskog i statičkog stajališta upitna je sigurnost postojećeg spomenika. On svojim dimenzijama također zaklanja pogled i narušava kompoziciju čitavog prostora. No, obilježja koja se na njemu nalaze zaslužuju da on ovdje na neki način i ostane. Stoga smo u dogovoru s arhitektima i umjetnicima odlučili da će na njegovo mjesto doći četiri arhitektonski umjetnička objekta koji će činiti zajedničku kompoziciju - sve je dvojbe koje su proteklih mjeseci mučile pojedince otklonio gradonačelnik Hanžek.

Po jednu spomen ploču dobit će borci pali u razdoblju 1941.-1945. i žrtve Domovinskog rata, treća će biti posvećena zabočkim svećenicima, učiteljima i profesorima, a posljednje spomen obilježje namijenjeno je liječnicima, primaljama i medicinskim sestrama zabočkog kraja. Nakon dovršetka trga preostaju manji ali ne manje komplicirani radovi poput stepeništa prema osnovnoj školi K.Š. Gjalskoga, pristupa budućoj pješačkoj trasi prema Gradskom groblju te uređenje autobusnog stajališta. Dan je prijedlog da trg, jednom kad bude dovršen, ponese ime nebeske zaštitnice Grada, sv. Jelene.

Zabočka je vlast iz proračuna, sukladno zakonu, za ovaj projekt osigurala pet milijuna i tri stotine tisuće kuna, no uvjereni su da će cijena biti niža i da će troškovi pasti ispod pet milijuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook