Prethodni članak
Sljedeći članak

Nov način nadzora točenja alkohola maloljetnicima

U obilasku zabočkog Blok kolodvora zatekli smo bobija Dražena Krznara u tijeku akcije koju provode policajci u zajednici


U obilasku zabočkog Blok kolodvora zatekli smo bobija Dražena Krznara u tijeku akcije koju provode policajci u zajednici.

- Obilazim kafiće, restorane i druga mjesta gdje se poslužuju alkoholna pića. Upozoravamo vlasnike i djelatnike da se promijenio Zakon o prekršajima. Prema novim odredbama, prekršajne prijave za točenje alkohola maloljetnicima od sada pišu policajci. Prije su to činili inspektori Državnog inspektorata. Policajac je ako je nešto uočio napisao službenu bilješku, pa je slijedio dopis Državnom inspektoratu.Uz to uvijek upitam ima li kakvih problema i može li se kako pomoći - rekao nam je policajac Krznar.

Često se zna povesti rasprava tko smije, a tko ne smije tražiti osobnu iskaznicu na uvid.

- Istina je da samo policijski službenici mogu tražiti osobne iskaznice na pregled. Ali, ako netko ne želi pokazati osobnu, onda ne može dobiti niti alkoholno piće. Osobna iskaznica može se dobiti od 15. godine, a svatko ju je dužan uvijek imati sa sobom nakon 16. godine života – objasnio nam je Dražen Krznar.

Cigarete samo punoljetnima

Ista pravila kao i za alkoholna pića, vrijedi i za duhanske proizvode. I tu će prodaju maloljetnicima kontrolirati policajci. A osim kafića i restorana, kontrola će se provoditi i u trgovinama. Kazna za onoga koji proda alkohol ili duhanske proizvode mlađima od 18 godina je 4.000 kuna, a za tvrtku 15.000 kuna. Za kronične ponavljače može se dogoditi i zatvaranje objekta.

Policajca Krznara na njegovom području čeka puno posla jer ima tu puno kafića, a i sve je puno mladih ljudi, posebice u vrijeme dok traje školska godina. Poštivanje ovog zakona do sada je bilo vrlo upitno. Hoće li se sada situacija promijeniti?

- Drago mi je da su kontakt policajci preuzeli inicijativu i da obilaze ugostiteljske objekte i trgovine, da upozoravaju na ovu problematiku. Mi smo zimus raspravljali o toj problematici s predstavnicima Policijske uprave krapinsko-zagorske i Državnog inspektorata, na koji način bi se zakon počeo napokon provoditi i da se alkohol ne toči maloljetnicima. Mislim da je bolje što će sada policajci provoditi zakon jer prijašnja situacija nije davala rezultate – rekao nam je član Županijskog povjerenstva za suzbijanje ovisnosti i zlouporabe droga, Darijo Bivol.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook