Nov način nadzora točenja alkohola maloljetnicima

Autor: Sebastijan Fuštin objavljeno prije 6god 10h 29min

U obilasku zabočkog Blok kolodvora zatekli smo bobija Dražena Krznara u tijeku akcije koju provode policajci u zajednici

Email

U obilasku zabočkog Blok kolodvora zatekli smo bobija Dražena Krznara u tijeku akcije koju provode policajci u zajednici.

- Obilazim kafiće, restorane i druga mjesta gdje se poslužuju alkoholna pića. Upozoravamo vlasnike i djelatnike da se promijenio Zakon o prekršajima. Prema novim odredbama, prekršajne prijave za točenje alkohola maloljetnicima od sada pišu policajci. Prije su to činili inspektori Državnog inspektorata. Policajac je ako je nešto uočio napisao službenu bilješku, pa je slijedio dopis Državnom inspektoratu.Uz to uvijek upitam ima li kakvih problema i može li se kako pomoći - rekao nam je policajac Krznar.

Često se zna povesti rasprava tko smije, a tko ne smije tražiti osobnu iskaznicu na uvid.

- Istina je da samo policijski službenici mogu tražiti osobne iskaznice na pregled. Ali, ako netko ne želi pokazati osobnu, onda ne može dobiti niti alkoholno piće. Osobna iskaznica može se dobiti od 15. godine, a svatko ju je dužan uvijek imati sa sobom nakon 16. godine života – objasnio nam je Dražen Krznar.

Cigarete samo punoljetnima

Ista pravila kao i za alkoholna pića, vrijedi i za duhanske proizvode. I tu će prodaju maloljetnicima kontrolirati policajci. A osim kafića i restorana, kontrola će se provoditi i u trgovinama. Kazna za onoga koji proda alkohol ili duhanske proizvode mlađima od 18 godina je 4.000 kuna, a za tvrtku 15.000 kuna. Za kronične ponavljače može se dogoditi i zatvaranje objekta.

Policajca Krznara na njegovom području čeka puno posla jer ima tu puno kafića, a i sve je puno mladih ljudi, posebice u vrijeme dok traje školska godina. Poštivanje ovog zakona do sada je bilo vrlo upitno. Hoće li se sada situacija promijeniti?

- Drago mi je da su kontakt policajci preuzeli inicijativu i da obilaze ugostiteljske objekte i trgovine, da upozoravaju na ovu problematiku. Mi smo zimus raspravljali o toj problematici s predstavnicima Policijske uprave krapinsko-zagorske i Državnog inspektorata, na koji način bi se zakon počeo napokon provoditi i da se alkohol ne toči maloljetnicima. Mislim da je bolje što će sada policajci provoditi zakon jer prijašnja situacija nije davala rezultate – rekao nam je član Županijskog povjerenstva za suzbijanje ovisnosti i zlouporabe droga, Darijo Bivol.

Povezane vijesti

objavljeno prije 23 dana 2h 2min

„Baruni” održali redovnu izbornu skupštinu

U subotu, 22. ožujka 2014. godine održana je redovna izborna skupština Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata „Barun”

objavljeno prije 24 dana 2h 35min

Policija promjenu žarulje plaćala i više od 900 kuna!

Britanska policija potrošila bi i do 100 funti (oko 900 kuna) svaki puta kada bi trebalo promijeniti žarulju, otkrivaju brojke

objavljeno prije 43 dana 2h 54min

Udar za pušače: Za cigarete će godišnje izdvajati 1800 kn više

Na proljeće ponovo rastu trošarine, a to će konkretno značiti poskupljenje od pet kuna po kutiji, što je u prosjeku 150 kuna više mjesečno, te 1800 kuna godišnje

objavljeno prije 46 dana 11h 28min

Noćno divljanje pijane mladeži

Koje su sve posljedice noćnog divljanja utvrdit će policijska istraga.

objavljeno prije 51 dana 8h 9min

Cijene luduju: Zastrašujuće je koliko ćemo više plaćati za režije i cigarete!

Na proljeće se očekuje poskupljenje struje, vode, plina, odvoza smeća, benzina... Projekcije za 2014. govore kako će nam biti još gore - od svibnja do prosinca režijski troškovi poskupljuju za oko 1.620 kuna!

objavljeno prije 55 dana 12h 9min

Odustanite od alkohola na mjesec dana i dogodit će vam se ovo!

Što kažete na jedan 'suhi' mjesec?

objavljeno prije 59 dana 3h 41min

Načelnik Policijske postaje Zabok Fruk: Stanje sigurnosti u Zaboku je dobro

Sigurnosno stanje je dobro, ali policija teži još boljem, naglasio je načelnik Miljenko Fruk

objavljeno prije 60 dana 43min

Teško opijanje je opasno za mozak muškarca, ali ne i za mozak žene!

Nova studija britanskih znanstvenika pokazala je kako dugoročna konzumacija alkohola nema isti učinak na mozak muškarca i na mozak žene.

objavljeno prije 69 dana 11h 49min

Policijska uprava krapinsko-zagorska obavještava građane

Policijska uprava krapinsko-zagorska obavještava građane da će službenici Policijske postaje Donja Stubica koji rade na izdavanju osobnih iskaznica