Prethodni članak
Sljedeći članak

Nagrada od 10.000 kuna za pronalazak izgubljenih ptičjih vrsta

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom, preds


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom, predstavila je u Radobojskom trnacu projekt praćenja ugroženih vrsta ptica gnjezdarica na području Zagorja. Projekt je nastavak projekta monitoringa zlatovrane, koji je započet prošle godine, a pored te vrste obuhvaća još pet ugroženih ptičjih vrsta koje obitavaju na području naše županije: pupavac, sivi ćuk, mali ćuk, rusi i sivi svračak.

Tradicionalna poljoprivreda izumire, a s njima i ptice

Predstavljen je slikovni terenski priručnik ugrožene ptičje vrste KZŽ, namijenjen svima koji se žele aktivno uključiti. Sadrži detaljan opis vrsta, njihovu ekologiju, upute za njihovo prepoznavanje i praćenje na terenu te obrazac za prijavu pronalaska ugroženih vrsta ptica u našoj županiji.

Ivan Ištok , ravnatelj Javne ustanove, istaknuo je kako je područje KZŽ definirano unutar Nacionalne ekološke mreže kao iznimno područje za ptice, posebice zlatovrane i rusog svračka, te kako vjeruje da u našoj Županiji postoji još nekoliko takvih parova.

- Cilj nam je uključiti u aktivnosti praćenja ugroženih ptičjih vrsta što veći broj ljudi (lovce, planinare, ljubitelje prirode). Zbog toga je izdana i publikacija, a ista će biti objavljena i na web stranici www.zagorje-priroda.hr - rekao je Ištok.

Poticajna sredstva iz fondova EU

– Livade, oranice i voćnjaci s jedne strane ugroženi su zbog zapuštanja poljoprivrednih površina koje onda zarastu u šikare, a sa druge strane zbog intenziviranja poljoprivrednih površina koje su se nekad obrađivale tradicionalno, a danas se na njima primjenjuju razni oblici pesticida – rekao je Dragan Radović, suvoditelj projekta i ravnatelj Zavoda za ornitologiju HAZU.

Zadnji konkretni podaci o zlatovrani vuku se pet-šest godina unatrag i viđena je u Krapinskim Toplicama, iako to područje nije pregledano.

- Kako je upravo najveći problem kod svih tih ptičjih vrsta odumiranje zbog zapuštanja tradicionalnog načina poljoprivrede (jer se te ptice hrane kukcima koji se tretiraju raznim kemijskim sredstvima), poticat će se upravo tradicionalan način poljoprivrede i to poticajnim sredstvima iz fondova EU i države - naglasio je Radović.

Ako pak ispadne da su zlatovrane izumrle, pokušat će ih se reprodukcijom vratiti natrag, no kako su objasnili, prvo treba faktore koji su doveli do izumiranja djelomično eliminirati i onda krenuti u oporavak.

Deset tisuća kuna za pronalazak zlatovrane

I županica Sonja Borovčak dala je svoju potporu projektu. KZŽ daje nagradu od 10.000 kuna onome tko pronađe gnijezdo zlatovrane. Samo oprez! Gnijezdo ne dirati, već o pronalasku obavijestiti Javnu ustanovu ili Županiju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook