Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Hajdaš Dončić: "Obnovljena Zagorska magistrala otvara se 20. listopada"

Ministar pomorstva, prometa i infrastruktura Siniša Hajdaš Dončić otkrio nam je što će se u daljnjem razdoblju raditi na zagorskim cestama i prugama....


Već više od godinu dana Siniša Hajdaš Dončić, bivši župan i čelnik SDP-a Krapinsko- zagorske županije, obnaša funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastruktura.

U ekskluzivnom intervjuu za Zagorski list otkrio je što će se u daljnjem razdoblju raditi na zagorskim cestama i prugama, ima li slobodnog vremena.

Budući da su osim cesta, i pruge gorući problem u Zagorju, Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da bi radovi na elektrifikaciji i modernizaciji pruge Zabok - Zaprešić trebali početi krajem 2014. godine. Plan je da se 85 % radova sufinancira sredstvima iz fondova Europske unije.

Za početak, može se primijetiti da se na zagorskim prometnicama radi više nego što se radilo u posljednjih dvadesetak godina. Kolika je vaša zasluga za to? Je li se napokon promijenio stav središnje vlasti prema Zagorju?

Hajdaš Dončić: I u mnogim drugim dijelovima zemlje na prometnoj se infrastrukturi radi više nego što se radilo kroz proteklih dvadeset godina. Posebice se ulaže u one regije, prometne pravce i vrste prometa koji su u istom razdoblju bili vrlo zapušteni. Primjerice, iz pepela dižemo zapuštene željeznice. A za Zagorje mogu reći da se ubraja u one regije koje su, što se ulaganja u prometnu infrastrukturu tiče, od strane središnje vlasti desetljećima bile zanemarene. Da, mi takvu praksu potpuno mijenjamo. Kao ministru prometa mi je jedan od ključnih ciljeva pokrenuti ulaganja upravo u regije i prometna područja koja takva ulaganja opravdavaju parametrima potreba građana i gustoće prometa. Ujedno su to i područja ili vrste prometa koja zahvaljujući svojem geografskom položaju i povezanosti s europskom prometnom mrežom mogu najbolje polučiti rast gospodarstva i kvalitetu poslovanja te poticati nova ulaganja. Ulaganje u Zagorje opravdava sve te parametre. Jedno je od najgušće naseljenih županija i postoji velika potreba korištenja prometnica ne samo od strane stanovnika Zagorja, nego i od strane poslovne zajednice kako kraja, tako i regije, koja svoj gospodarski rast može razvijati zahvaljujući dobroj i kvalitetnoj prometnoj povezanosti, jer upravo promet u gospodarskom rastu igra veliku ulogu.

Dugo se čekala obnova Zagorske magistrale na kojoj su se događale tragične nesreće sa smrtnim posljedicama. U kojoj su fazi radovi i kada Zagorci mogu očekivati otvorenje obnovljene magistrale?

Hajdaš Dončić: Očekuje se da će radovi na obnovi stare zagorske magistrale, dionice državne ceste D1 do čvora Zaprešić biti završeni do 20. listopada.

Brza cesta Popovec - Marija Bistrica - Zabok počela se graditi punom parom. Imate li informacije kako napreduju radovi, u kojoj su fazi i kada će krenuti gradnja dionice prema Bedekovčini?

Hajdaš Dončić: Završetak gradnje prve faze te dionice brze ceste, sa spojem na Konjščinu i Breznički Hum, očekuje se krajem 2015. godine. Najzahtjevnija je izgradnja mosta „Bračak“ preko rijeke Krapine u dužini od gotovo 300 metara, teizgradnja viadukta „Babiči“u duljini 220 metara. Hrvatske ceste su u postupku ishođenja građevinske dozvole za spojnu cestu prema Bedekovčini, koja se spaja sa županijskom cestom. U drugoj fazi bit će izgradnja južnog kolnika brze ceste od čvora Andraševec do čvora Bedekovčina,  a Hrvatske ceste su upravo u upravnom postupku za ishođenje građevinske dozvole i pripremama za otkup zemljišta.

Kada je obnova i gradnja zagorskih cesta u pitanju, koje još projekte možemo očekivati u bližem razdoblju?

Hajdaš Dončić: Na području Krapinsko-zagorske županije Hrvatske ceste upravo su u izradi čak 14 projektnih dokumentacija za obnovu cesta. Primjerice, od Mokrica do Donje Stubice, od Huma na Sutli do Pregrade, pa sve do izgradnje biciklističkih staza uz dionicu državne ceste Mokrice – Gubaševo, kao i rekonstrukciju priključaka na industrijsku zonu u Pregradi. A što se radova u obnovi cesta tiče, oni se odvijaju na desetak lokacija, a radi se o gradnji priključaka, primjerice u carinskoj zoni Krapina, o sanaciji oborinskih voda, uređenju kružnih raskrižja kakva se vrijedna investicija upravo realizira u Pregradi na ulazu u industrijsku zonu. Valja reći kako je u tijeku izvanredno održavanje ceste od Žutnice do kamenoloma Gorjak vrijedno više od 22 milijuna kuna, a radi se i na sanaciji klizišta kao što je u Zagorskim Selima.

Goruća su tema u Zagorju i pruge. Najavljena je rekonstrukcija i elektrifikacija pruge od Zaprešića do Zaboka. Kada bi radovi na spomenutom projektu trebali započeti i što će sve uključivati rekonstrukcija pruge?

Hajdaš Dončić: Radovi na rekonstrukciji te pruge za brzinu 120 kilometara na sat, elektrifikacija, rekonstrukcija kolodvora i stajališta trebali bi započeti krajem 2014. HŽ Infrastruktura je u izradi glavnog projekta. Prvi zahtjevi za građevinske dozvole trebali bi biti predani u studenom. Plan je te radove, govorimo o ukupno 70 milijuna eura, sufinancirati do razine 85 posto sredstvima fondova EU. Ova je pruga od značaja za regionalni promet i cilj ju je rekonstruirati i obnoviti za siguran i učinkovit željeznički promet. Elektrifikacijom te pruge i postizanjem brzine od 120 kilometara na sat omogućit će se njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradskoga željezničkog prometa na širem području grada Zagreba. Nisu to radovi samo na obnovi pruge, nego i njezino opremanje signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza, ali i rekonstrukcija kolodvora i stajališta, posebice kolodvora Zabok, gdje će se razdvojiti dijelovi kolodvora namijenjeni putničkom i teretnom kolodvoru.

Prošlo je već više od godinu dana od kako ste sjeli u ministarsku fotelju. Koliko slobodnog vremena imate i kako ga provodite?

Hajdaš Dončić: Nemam ni doživljaj slobodnog vremena. Moj je resor vrlo velik i nemam privilegiju ni na trenutak se isključiti, jer osim planiranih aktivnosti svakodnevno iskrsavaju nepredviđene potrebe rješavanja problema ili donošenja odluka. Obitelj zasigurno trpi, pokušavam kroz dan, predvečer, preko vikenda ukrasti vrijeme i posvetiti ga obitelji i djeci. Ne znam jesam li u tome uspješan.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook