Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Božinović nositelj liste HDZ-a za Zagorje

Kao prvo ime na zajedničkoj listi HDZ-a u 3. izbornoj jedinici spominje se ministar obrane Davor Božinović, novi član HD


Kao prvo ime na zajedničkoj listi HDZ-a u 3. izbornoj jedinici spominje se ministar obrane Davor Božinović, novi član HDZ-a kojega sve češće možemo gledati uz bok premijerki Kosor.

Za drugo mjesto na listi, navodno, bore se saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Milivoj Škvorc i gradonačelnik Krapine Josip Horvat. Gradonačelnik Krapine Josip Horvat je na prošlim parlamentarnim izborima 2007. godine bio tek na 9. mjestu na listi kandidata za Sabor. Zadnjih par tjedana često smo ga mogli vidjeti također uz rame premijerki dok je obilazila Zagorje.

Na pitanje hoće li biti na listi i na kojem mjestu Škvorc je opet ponovio da ne želi spekulirati, te da će mjesta na listi dogovoriti vodstvo stranke. Na prošlim izborima Škvorc je bio peti na listi. HDZ je tada izborio četiri mjesta u Saboru, no zbog odlaska Sunčane Glavak na mjesto glasnogovornice HDZ-a, kasnije i Vladimira Ivkovića koji su bili pozicionirani ispred Škvorca, dobio je priliku dva puta ulaziti u Sabor.

Ime Ivana Jarnjaka, strateški važnog HDZ-ovca u Zagorju, koji je sudjelovao na svim parlamentarnim izborima dosad i bio jedan od najvažnijih aduta u Krapinsko-zagorskoj županiji se ne spominje. Izgleda da ga premijerka, zbog brojnih afera u kojima se spominje i njegovo ime, ne želi na listi za Sabor. Hoće li Jarnjak u mirovinu ili će ipak uspjeti naći svoje mjesto na predstojećim izborima unatoč optužbama oko crnih fondova iz kojih se financirala izborna kampanja.

Zašto baš Božinović na listi HDZ-a u 3. izbornoj jedinici. Možda zato jer je Božinović novo lice i nema nikakvih afera iza sebe, a drugdje na listama, mjesta su već zauzeta. Rođen je u Puli, Zagorcima nepoznat, za razliku od bivšeg glavnog tajnika HDZ-a. Pitanje je može li on zamijeniti Jarnjaka i donijeti bolji rezultat HDZ-u.

Predizborna kampanja i kandidati još nisu krenuli sa predstavljanjima programa, no podsjetimo se samo kakvim su nas programima obasipali prije četiri godine. Projekt HDZ-a bio je do svake hiže voda, do svake hiže cesta, ulaganje u gospodarske zone, rekonstrukcija željezničkog prometa, otvaranje visokih škola i učilišta...

SDP je svoj program bazirao na razvoju sofisticirane tekstilne i drvne industrije s vlastitim brandom, ulaganju u obrazovanje, ali i brigu za starije, te bolji standard siromašnom sloju ljudi. HNS je u svom programu propagirao obrazovanje, stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva, stručnu radnu snagu, modernizaciju zdravstva, turizma, korištenje prirodnih resursa… HSS, ZDS i HSLS ponudili su program u kojem su obećavali ravnomjerni razvoj i decentralizaciju, poreznu reformu, ulaganje u komunalnu infrastrukturu, te domaću proizvodnju…

Dan izbora na Sv. Barbaru


I još jedna simbolika. Prije četiri godine izbori su se održali 25. studenoga na sv. Katu, a četiri godine kasnije opet izlazimo na izbore na blagdan, ovaj puta sv. Barbare. Prije četiri godine Jarnjak se na konferenciji za novinare poslužio i pučkom poslovicom najavivši pobjedu, doduše malo izmijenjenom '' Sveta Kata, HDZ na vrata''. Vidjet ćemo, kome će kršćanska svetica, zaštitnica rudara i jedna od 14 svetaca pomoćnika u nevoljama pomoći ovoga puta?

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook