Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreće SOS telefon za žrtve nasilja, a u planu je i projekt sigurne kuće

BORBA PROTIV NASILJA Zlostavljanje žena velik je problem kako u Hrvatskoj, tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji, no sve se više čini da bi se žrtve zaštitile


Tajana Broz, predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

Protekle je subote obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatski je sabor 2004. godine, na prijedlog Vlade donio odluku o obilježavanju tog dana baš 22. rujna u spomen na tri žene koje su ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice.

I Krapinsko-zagorska županija obilježila je taj dan na način da su Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ te Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u suradnji sa Županijom, organizirali niz predavanja u Zelenoj dvorani u Zaboku.

–Povjerenstvo za ravnopravnost spolova surađuje s udrugom CESI od početka godine pa tako i ovaj dan obilježavamo u suradnji s njima. Cilj nam je razmjena iskustava, edukacija te, naravno, aktivno djelovanje protiv nasilja i u njegovoj prevenciji – rekla nam je predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Tajana Broz koja je dodala da je održana i edukacija za volonterke koje će raditi na SOS telefonu.

–Ponosna sam što mogu reći da je početkom listopada s radom početi SOS telefon koji će biti dostupan dva puta tjedno po tri sata. Želja nam je da se formira i savjetovalište za žrtve nasilja, ali i sve one koji žele djelovati protiv njega. Naravno, krajnji cilj nam je osnivanje sigurne kuće na području naše županije jer to ne nešto što svakako nedostaje ovoj županiji – zaključila je Broz.

Sanja Cesar, predsjednica udruge CESI izrazila je zadovoljstvo suradnjom s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova KZŽ, ali se i osvrnula na temeljne ciljeve udruge.

– Naša se udruga već dugo bavi pitanjem ženskih prava, a nastojimo prevencijom spriječiti nasilje. Mnogo radimo u školama i s mladima – rekla je Cesar. Na pitanje povećava li se stopa nasilja kroz godine, Cesar je istaknula da stopa konstantno varira no kako je najveći problem što se mnogo nasilja još uvijek ne prijavljuje pa se realna brojka ne može znati.

Nema sumnje da će SOS telefon, kao prvi korak u pomoći žrtvama nasilja s područja naše županije, pomoći mnogima da se odvaže, prijave nasilje i okrenu novu stranicu u svome životu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook