Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapina: Šest župana dogovorilo zajednički gospodarski "pohod" na kinesko tržište

Župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar i istaknuo kako je tema sastankastvaranje klastera za proizvođače i gospodarstvenike koji bi proizvode plasirali na tržište Narodne Republike Kine odnosno Hong Konga i Šangaja......


U Uredu župana Krapinsko – zagorske županije 25.03.2014. godine održan je sastanak 6 župana među kojima su bili nazočni župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Prisutni su bili zamjenik župana Krapinsko - zagorske županije Anđelko Ferek - Jambrek i zamjenica župana Jasna Petek.

Nazočnima se obratio domaćin sastanka župan Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar i istaknuo kako je tema sastanka inicijativa Ministarstva vanjskih i europskih poslova i prve potpredsjednice Vlade gospođe Vesne Pusić na stvaranje klastera za proizvođače i gospodarstvenike koji bi proizvode plasirali na tržište Narodne Republike Kine odnosno Hong Konga i Šangaja.

Ministarstvo je uspostavilo kontakte prilikom službenog posjeta ministrice Narodnoj Republici Kini i u kontaktu je sa Veleposlanstvom Narodne Republike Kine u Zagrebu. Odrađena su dva sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na kojima je dogovorena izrada kataloga tvrtki koje su spremne izaći na tržište NR Kine i to na kineskom i engleskom jeziku, a dogovoreno je da će izradu kataloga koordinirati Krapinsko – zagorska županija.

Na sastanku je analiziran i prijedlog Zakona o regionalnom razvoju RH i svi nazočni župani složili su se oko prijedloga koje je dala Hrvatska zajednica županija. Krapinsko - zagorska županija će ponuditi za sada proizvode 5 poduzeća među kojima su Inkop, Omco i Kvadra, a popis nije konačan.

Župan je istaknuo nastup Vinarije Bodren na sajmu u Kini sa nagrađenim vinima (Decanter World Wine Awards), a za koji je Županija osigurala dio sredstava kroz pomoć za malo i srednje gospodarstvo i promociju Krapinsko – zagorske županije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako u Zagrebačkoj županiji dvadesetak tvrtki posluje na tržištu NR Kine, te su izrazile želju da dodatno iskoriste ovaku pomoć kao i sve nove tvrtke spremne na suradnju, a posebno je izdvojio tvrtku DIV iz Samobora. Župan je također istaknuo kvalitetu vina Zagrebačke županije za koje vjeruje da će naći svoje mjesto na tržištu NR Kine.

Župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren istaknuo je podatak vezan za razmjenu dobara prema kojem NR Kina u RH uvozi u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, a RH izvozi u NR Kinu u vrijednosti 38 milijuna dolara.

S područja Koprivničko – križevačke županije za suradnju je zainteresiran veći broj tvrtki, a istaknuo je tvrtku Rasco iz Kalinovca, Haas dom proizvođača drvne galanterije, te Podravku, Belupo i Hartmann. Župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs pohvalio je inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a posebno suradnju 6 županija i zajednički nastup.

Iz Bjelovarsko – bilogorske županije istakno je tvrtke koje su iskazale interes, a to su Pevec, Prima Commerce i Čazmatrans, te je istaknuo med i zajednički nastup medara za koje vjeruje da se količinom i kvalitetom mogu izboriti za mjesto na tržištu NR Kine. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je pozvao sve tvrtke zainteresirane za nastup na tržištu NR Kine da se prijave i smatra da visoko kvalitetni proizvodi koje proizvode domaće tvrtke mogu naći svoje mjesto na tržištu.

Na poslijetku se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio kako je ovo projekt i test za 6 župana i županija koje zajedno obuhvaćaju oko milijun stanovnika, te gospodarski i strateški najrazvijeniji prostor i kao takav za cilj ima razvoj čitavog područja ali i svake županije zasebno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook