Prethodni članak
Sljedeći članak

Kontrolori bolovanja kreću u akciju, niste više sigurni ni kod kuće

Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobili su nove ovlasti u kontroli bolovanja. Osim što će moći pregledati dokumentaciju, pregledavat će i pacijenta, ako treba i u njegovoj kući...


Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobili su nove ovlasti u kontroli bolovanja. Osim što će moći pregledati dokumentaciju, pregledavat će i pacijenta, ako treba i u njegovoj kući. Odbije li, kontrolori mu mogu predložiti obustavu naknade plaće.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je Pravilnik o provedbi nadzora i kontrole kojim se utvrđuju nove ovlasti i obveze HZZO-a, osobito u dijelu kontrole bolovanja, odnosno privremene nesposobnosti za rad i namjenskog korištenja sredstava za ugovorenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Kontrola privremene nesposobnosti za rad osiguranika obavlja se pregledom medicinske i druge dokumentacije kod izabranog doktora, te obveznim pregledom osiguranika u ordinaciji izabranog doktora ili prostorima HZZO-a ili ua stanu/kući osiguranika, priopćili su iz HZZO-a. Ako se osiguranik, koji je uredno pozvan, ne odazove pozivu na pregled, a svoj nedolazak ne opravda, ili ne omogući pregled u stanu, kontrolori HZZO-a mogu predložiti obustavu naknade plaće zbog privremene nesposobnosti za rad osiguraniku.

Inače, HZZO je proveo javno nadmetanje za utvrđivanje cijene lijekova, te da će na njima u godini uštedjeti 300 milijuna kuna, odnosno oko osam posto, no ništa se za krajnje korisnike neće promijeniti jer je riječ o lijekovima koji su već na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova.

Donesena je i odluka da se bolesnicima koji imaju pravo na bocu s kisikom odobri punjenje tih boca na teret osiguranja, te da se pretrage TSH tireotropnog hormoa (za kontrolu rada štitnjače) i PSA – prostata specifičnog antigena mogu raditi u primarnim laboratorijima koji za to imaju uvjete, dakle neće se morati više ići u bolnice, piše Danas.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook