Prethodni članak
Sljedeći članak

Komisija ocijenila studiju prihvatljivom za okoliš

Komisija za ocjenu utjecaja na okoliš eksploatacijskog polja Vojnić Breg u općini Bedekovčina donijela je zaključak kako


Komisija za ocjenu utjecaja na okoliš eksploatacijskog polja Vojnić Breg u općini Bedekovčina donijela je zaključak kako je zahvat eksploatacije tehničko-građevnog kamena prihvatljiv za okoliš uz primjenu predloženih mjera zaštite okoliša. Komisija je predložila i da se za namjeravani zahvat izda Rješenje.


Podsjetimo, otvaranje kamenoloma u Vojnić Bregu koje je najavljeno mještanima Vojnić Brega, Martinca i Brestovca Orehovičkog te Zadravca na javnoj raspravi o Prostornom planu 28. studenog netom prohujale godine uznemirila je tamošnje mještane.

Pisali su peticije, zvali novinare jer ne žele, kažu, da kamenolom uopće proradi u njihovom mjestu. Dodatno ih je razljutilo i to što su u Prostorni plan za eksploataciju tehničko-građevnog kamena uvrštene i njihove parcele, a da ih nitko ništa nije pitao. Riječ je o 9,5 hektara novog eksploatacijskog zemljišta, dok Renova kamenolom d.o.o. posjeduje samo 1,2 hektara zemljišta što nije dovoljno za dugogodišnju eksploataciju, ako vlasnici ne prodaju svoje parcele.

Vlasnici i dalje ne žele prodati

Vlasnici pak svoje parcele ne žele prodati jer kažu kako bi svakodnevno miniranje uzrokovalo veliku buku i prašinu, a vibracije koje bi nastale prilikom miniranja oštetile bi temelje kuća, zidove i stakla. To što je komisija studiju ocijenila prihvatljivom za okoliš ne mijena njihova mišljenja. I dalje inzistiraju da u njihovom mjestu ne proradi kamenolom, a obrazloženja, odnosno zaključke o studiji skoro su već svi koji su slali pritužbe dobili na svoju adresu.

– I dalje ne želimo da se kamenolom otvori, ostajemo i dalje pri svojoj prvotnoj odluci. Nema takvih novaca za koje bi mi prodali svoje parcele i devastirali svoj prelijepi kraj. Nitko od navodno trojice vlasnika (Petar Piletić i Ferid Sinovčić s 51 posto te Franc Rožman s 48 posto vlasništva) nije kontaktirao s nama, vlasnicima zemljišta kojeg oni misle eksploatirati, a niti ne trebaju pokušavati. Ne prodajemo – rekao nam je Ivan Tenšek iz Zadravca, jedan od prvih mještana koje se usprotivio otvaranju kamenoloma u Vojnić Bregu.

- Komisija je 14. siječnja bila u Bedekovčini, a na sastanak smo pozvali predstavnike tamošnjih mjesnih odbora. Zaključci doneseni na toj sjednici komisije nisu konačni. Bilo je poslije još ispravaka, posebno vezanih uz cestu prema Šemnici na koju je bilo najviše primjedba mještana, tako da još očekujemo revidirane zaključke. Konačno rješenje će dati Ministarstvo zaštite okoliša – pojasnio nam je Željko Odak, predstavnik općine Bedekovčina u povjerenstvu ocjene studije na okoliš koji je i sam dao primjedbe na studiju i to prvenstveno na zaštitu objekata od miniranja, zaštitu od prašine i zaštitu od prijevoza po županijskim cestama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook