Prethodni članak
Sljedeći članak

Jeste li regulirati prebivalište? Kazne i do 15 tisuća kuna

Prijava ili odjava prebivališta zakonska je obveza za sve koji su se privremeno ili trajnije nastanili ili napustili dotadašnje mjesto stanovanja odnosno čak iselili u inozemstvo....


Oko 300 tisuća građana još nema reguliran status prebivališta u Hrvatskoj. Bez važeće osobne iskaznice je oko 194 tisuće građana, a čak 124 tisuće starijih od 18 osobnu nikad nije ni izvadilo.

Iako prema Zakonu o prebivalištu rok za reguliranje statusa istječe 29. ovog mjeseca, policija neće odmah krenuti s prekršajnim kaznama, poručila je pomoćnica ministra za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak.

''Dozvolit ćemo još nekakav kraći rok da se taj status regulira, ali zaista pozivamo građane da to učine. Imamo i iznimke za određene skupine građana. To su oni koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im iz nekog razloga još nije obnovljena, vraćena ili nisu na drugi način zbrinuti. Temeljem ovog zakona neće im se odjavljivati prebivalište, nego će im se status regulirati na način da im se omogući prijava kad im se nekretnina riješi'', najavila je pomoćnica ministra unutarnjih poslova.

Prijava ili odjava prebivališta zakonska je obveza za sve koji su se privremeno ili trajnije nastanili ili napustili dotadašnje mjesto stanovanja odnosno čak iselili u inozemstvo. Za nepoštivanje odredbi Zakona o prebivalištu slijedi kazna 5 do 15.000 kuna i prijava Prekršajnom sudu.

Obvezu postupanja u skladu s odredbama tog zakona, kažu u PU, dužni su ispuniti i građani ako privremeno odlaze iz RH na dulje od godinu dana radi obrazovanja, dugotrajnog liječenja i obavljanja poslova, a koji nisu trajnog karaktera. Prema građanima za koje se terenskim izvidom utvrdi da ne žive u mjestu i na adresi prijavljenog prebivališta policija će po službenoj dužnosti pokretati postupke prema svojim nadležnostima i ovlastim

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook